Eläimet terapeutteina


Eläimillä on lukuisia hyviä vaikutuksia ihmiseen. Eläin rauhoittaa, sen koskettaminen tuntuu hyvältä. Elämään tulee sisältöä, kun on joku, josta välittää. Monet eläimistä myös osoittavat kiintymystä takaisin.

Eläinystävämme mm. saavat ihmisen liikkeelle, alentavat verenpainetta, rauhoittavat sekä parantavat vuorovaikutusta myös muiden ihmisten kanssa. Jokainen perusterve lemmikinomistajakin voinee sanoa omasta eläimestään sen olevan terapiaeläin. Ja totta se onkin.

Eläin hyväksyy erilaisuutta

Meidän ihmisten on usein vaikea hyväksyä toistemme erilaisuutta. Eläinten ei. Eläimen kanssa voi jutella ja siitä saa uskollisen kuuntelijan. Eläin lohduttaa murheessa, auttaa rentoutumaan ja antautuu halattavaksi, kun kaipaat läheisyyttä tai sinua itkettää. Eläin jakaa ilosi vilpittömästi.

Myös liike ja ulkoilu toimivat hyvänä terapiana ja lisäävät hyvinvointia, esimerkiksi koirat ja hevoset ”vievät” ihmistä ulos ja liikkumaan. Kissojen leikkiä ja liikehtimistä on mukavaa katsella. Eläimen kanssa aikuinenkin ihminen leikkii jälleen. Leikkisyyttä pidetään vireän mielen ja positiivisen elämän eliksiirinä. Ja kuinka meitä ihmisiä hellyttää tai naurattaa höpsöt puput ja jyrsijät, joiden lajille ominaista touhua ja tohellusta saamme seurata.

Lemmikkieläin on ihmisen paras ystävä

Sanotaan, että koira on ihmisen paras ystävä. Sama pätee muihinkin eläimiin. Eläin ei syytä tekemättömistä töistä tai tehdyistä virheistä. Eläin ei valitse rakkauden kohdettaan ulkonäön vaan kiintymyksen, ystävällisyyden ja hoivan perusteella. Eläin ei kadehdi, ei vinoile eikä naureskele selän takana. Eläin on läsnä. Ja aika eläimen kanssa on poissa mobiililaitteista, eläin on aito. Tämä on lapsille ja nuorille varsin terveellistä ja terapeuttista tässä sähköistetyssä arjessa. Lemmikki on ihmistä varten.

Kosketus

Eläimen läsnäolo, silittäminen ja kosketus tuottavat hyvää oloa lisäämällä hyvän mielen hormonia, oksitoniinia. Eläimet myös torjuvat yksinäisyyttä, sillä ne ovat joillekin ihmisille ainoita, mahdollisia kontakteja. Omaa lemmikkiä ei tarvitse pelätä.
Oma lemmikki pitää yllä tärkeää välittämisen tunnetta ja vuorovaikutusta.

Toisaalta eläin saa myös ihmisen tuntemaan itsensä tarpeelliseksi, koska eläimen hoito on myös vastuunottamista. Tämä vastuunottaminen ja huolehtiminen toisesta elävästä olennosta saattaa olla tärkeä osa ihmisen elämässä kiinnipitävää rutiinia.

Ja kukapa meistä ei haluaisi olla eläimen rakkauden arvoinen.

Sirpucan Spray
Spray asustelee Porissa Ahlaisissa, Humiseva Harju -nimisellä alpakkatilalla. Nykyisin 8-vuotias oripoika on tilan ensimmäisiä alpakoita. Spray on tehnyt tärkeää työtä ihmisten ilahduttamiseksi jo monen vuoden ajan. Patikkaretkillä stressaantunut mieli voimaantuu, palvelukodeissa tunnelma kohoaa ja mielen ahdistus lieventyy. Keikan jälkeen kotitalliin tepsuttelee aina työssään onnistunut konkari.

Humisevan Harjun tilalla Spraylla on paljon alpakkakavereita. Hurmaava joukko ystävällisiä emiä ja kesällä syntyneitä vasoja kestitsee tilalla käyviä vieraita.

Tutustu tilan toimintaan www.humisevaharju.fi.

 

Teksti ja koonti: Laura Pennanen ja Satu Kanervo
Kuva: Carita Saarinen