Unohda väärät uskomukset

Olemme oppineet jäsentämään maailmaa erilaisten uskomusten avulla. Uskomukset ovat yksilöllisiä tapojamme nähdä asioita, mielissämme totuudeksi muodostuneita käsityksiä ja yleistyksiä.

Useimmilla meistä on vahvoja uskomuksia siitä, mitä osaamme tai voimme tehdä, ja mitä emme. Suurin osa uskomuksista syntyy jo lapsuudessa ja pysyy mukana läpi elämän. Jos olemme kuulleet olevamme epämusikaalisia tai kömpelöitä, väärän näköisiä tai kokoisia, saatamme uskoa tähän vielä aikuisenakin emmekä käytä kaikkia kykyjämme omaksi hyväksemme. Väärät uskomukset itsestämme lannistavat ja tekevät elämisen raskaammaksi.

Myös ympäristö tuottaa helposti omaksuttavia ajattelumalleja, esimerkkeinä jatkuva kiireen hokeminen ja ”ei ole aikaa” -ajattelu. Työpaikkojen kireä ja kiireinen ilmapiiri tempaa usein mukaansa ja vaikka kiirettä ei olisi, sitä ylläpidetään väärin uskomuksin.

Negatiiviset uskomukset, kuten ”minulla ei ole nuottikorvaa” rajoittavat elämää turhaan, joten niistä kannattaa hankkiutua eroon. Positiiviset uskomukset, kuten ”minulla on hyvä matikkapää”, tuovat sen sijaan onnistumisen kokemuksia. On myös hyvä pysähtyä miettimään, onko uskomus vain oman pään sisällä ja kuinka suuri sen merkitys oikeastaan on.

Rajoittavaa uskomustaan voi ryhtyä loiventamaan, ja parhaimmillaan kääntää se voimaa antavaksi.
Kokeile!

  1. Tule tietoiseksi uskomuksista.
  2. Tarkastele niitä lähemmin ja kyseenalaista.
  3. Mieti, mistä uskomukset ovat peräisin.
  4. Kysy itseltäsi: Mitä haittaa tästä uskomuksesta on minulle ollut? Entä mitä hyötyä?

Kun emme anna väärien uskomusten rajoittaa mieltä, pystymme mihin vain!

Maija Lehtinen, proviisori Hyvän Mielen Apteekki Hämeenlinna

Lähde: Yle uutisten Itsetunto-artikkeli 5.9.2018. yle.fi/uutiset/3-10363962

Kuva: stock.adobe.com