Vauva-arki kasvatti vatsastapuhujaksi

Sari Aallolla on takanaan haastava kevät. Tapahtumien peruuttaminen pysäytti kuin seinään keikkailun, jota hän oli tehnyt useita vuosia keskimäärin 2–4 esityksen viikkotahdilla.

– Olihan se aika hurja tilanne, että oma elinkeinonharjoittaminen yhtäkkiä kiellettiin. Yksinyrittäjältä tilanteen hyväksyminen vaati henkisiä muskeleita, Aalto myöntää.

Äkkistoppi vaati joustavuutta ja laittoi luovuuden testiin. Aallolla on suomalaiseksi taiteilijaksi massiivinen seuraajakunta sosiaalisessa mediassa, yksistään videopalvelu TikTokissa peräti 1,7 miljoonaa, mikä on luonut esimerkiksi kaupallisia yhteistyömahdollisuuksia.

– Netti ja some ovat olleet työlleni tärkeitä aina, mutta nyt niistä on tullut elinehto.

Aalto näkee kevään kotioloihin vetäytymisessä yllättävän yhtäläisyyden siihen, miten hän päätyi vatsastapuhujaksi.

– Olen aika toimelias ja puhelias tapaus. Seitsemän vuotta sitten raskaana ollessani ja sen jälkeen vauva-arjessa tuli tekemisen puutetta, ja isäni keksi ehdottaa, että koska olin tehnyt töitä nukketeatterinäyttelijänä, voisin olla hyvä vatsastapuhuja.

– Innostuin salamana, kirjaimellisesti ryntäsin opettelemaan hommaa netistä. Vauva oli kiitollinen yleisö, hän seurasi nukketouhua hyvin kiinnostuneena, Aalto nauraa.

Jokeri Pokeri Box -taikurina tunnettu isä, Simo Aalto, on sittemmin saanut tyttäreltään monet kiitokset älynväläyksestään, josta on kasvanut Sarille intohimotyö.

– Uskoisin, että tällaisina aikoina moni löytää nyt samalla tavalla uusia intohimoja, kun normaalit arjen rutiinit katkeavat. Silloin mieli vapautuu, ja on aikaa luovuudelle. 

Simpanssi Anssi kiertää yhä

Aalto sanoo, että vatsastapuhumisen perusteet, äänen tuottaminen ilman huulten liikkumista, on mahdollista oppia kovalla harjoittelulla. Kunnollinen illuusio vatsastapuhumisesta vie aikaa vähintäänkin satoja tunteja.

– Harjoittelin puoli vuotta päivittäin ennen kuin uskalsin esiintyä kenellekään. Ensimmäinen live-esiintyminen olikin sitten ikimuistoinen hyväntekeväisyyskeikka syöpää sairastavien lasten ja heidän vanhempiensa pikkujouluissa. Oli hyvin erityislaatuinen tilaisuus, kun näki lasten naurun ja loistavat silmät. Se antoi uskoa, että tässä minulla voi olla jotain annettavaa.

Jo tuolla keikalla “apurina” oli mukana Aallon rakastetuin hahmo, edelleen keikoilla kiertävä Simpanssi Anssi. Aalto ei ole pitänyt kirjaa esiintymisten lukumäärästä, mutta useita satoja niitä on kasassa.

Jokainen keikka yhtä tärkeä

Yksi show on ollut katsojamääriltään ylitse muiden: America’s Got Talent vuonna 2018.

– Vieläkin välillä mietin, että oliko se oikeesti totta… sen jälkeen olen usein muistuttanut itselle, jos jokin esiintyminen on jännittänyt, että olen esiintynyt kerralla miljoonille tv-katsojille, joten kaikki muukin kyllä onnistuu.

Tämä ei tarkoita, etteikö Aalto ottaisi jokaista keikkaansa vakavasti, päinvastoin.

– Olen ollut perfektionisti pienestä asti, ja minulle on tosi tärkeä arvo antaa aina parastani, oli katsojina sitten 10 lasta tai 20 miljoonaa some-katsojaa. Enkä myöskään voi taiteilijana kuvitella olevani hommassa koskaan täysin valmis.

Suomea kiertäessään esiintyjä joutuu työn epäsäännöllisyyden vuoksi fyysisesti koetukselle.

– Välillä unet jäävät vähiin, mutta muuten olen erittäin tarkka nukkumisestani. Uni on supervoimani, tarvitsen sitä todella paljon.  

– Jotta voi tuottaa iloa muille, täytyy itsekin voida hyvin. Minulla on stressivatsa, ja olenkin jo vuosia käyttänyt probiootteja, jotta suolisto olisi optimikunnossa. Myös C- ja D-vitamiinit sekä terveellinen, monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ovat omia peruspilareitani.

Kokeile itse! Opi vatsastapuhumaan -kurssi Sari Aallon YouTube-kanavalla.

Teksti: Pekka Mäntylä
Kuvat: Joona Kortesmäki