5 yleisintä  ihonhoidon virhettä

Kosmetologi Mari Renkola kertoo tavallisista ihonhoitorutiineihin liittyvistä erheistä.

1. Ihotyyppi ei tiedossa

Oman ihotyypin kanssa saatetaan monesti olla osaksi hakoteillä: Hoidetaan vain iholla olevaa tiettyä ongelmaa eikä oteta koko ihotyyppiä huomioon.

Ihotyyppejä on neljä: normaali, kuiva, rasvoittuva ja sekaiho. Usein iho koetaan esimerkiksi herkäksi, mutta sekä rasvoittuva että kuiva iho saattaa olla herkkyyteen taipuvainen. Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan iholla esiintyvä ominaisuus. Siksi on tärkeää miettiä ennen ihonhoitotuotteiden valitsemista, mistä ongelma iholla saattaa johtua.

Tehokkain tapa on hoitaa ongelman aiheuttajaa eikä pelkkää seurausta. Hoitotuotteita valittaessa on tärkeää ottaa huomioon kaikki ihon tarpeet. Jos olet epävarma ihotyyppistäsi, hyödynnä ihonhoidon asiantuntijoita, jotka pystyvät auttamaan löytämään oikeanlaiset tuotteet ja räätälöimään ihonhoitorutiinisi juuri sinulle sopivaksi.

2. Aurinkovoiteen käyttämättömyys

Aurinkoinen syyspäivän lenkki metsässä, päiväkahvi puistossa tai kevättalven laskettelureissu. Syksyn ja talven tullen harvoin tulee mietittyä aurinkosuojaa, mutta sitä ei saisi unohtaa ihonhoitorutiinista missään kohtaa vuotta. Aurinkosuojavoide on paras tapa ehkäistä ihon ennenaikaista ikääntymistä.

UVA- ja UVB-säteet tunkeutuvat läpi harmaankin pilvisen päivän. Iho ei ehkä pala tai rusketu, mutta viheliäiset UVA-säteet ovat isoin syy ihomme ikääntymiseen ympäri vuoden. Suojakertoimelliset kasvovoiteet toimivat hyvin syksyn ja talven tullen.

3. Kasvoveden unohtaminen

Tämä niin monesti aliarvostettu ja unohdettu ihonhoitotuote on yksi tärkeimpiä avaintuotteita hyvinvoivalle iholle. Ihomme on vähän hapan, ja suurin osa puhdistustuotteista on emäksisiä. Tästä syystä ihon pH nousee puhdistettaessa hetkellisesti liian korkeaksi. Tämä tapahtuu aina, vaikka käyttäisit ihotyypillesi oikeanlaista puhdistustuotetta. Ilman kasvovettä ihon happovaippa palautuu hitaammin takaisin normaalitilaan, ja ihon suojamuuri heikkenee altistaen ihon ulkoa tuleville radikaaleille ja epäpuhtauksille. Kasvovesi palauttaa pH-arvon normaaliksi heti vesipesun jälkeen sekä antaa ensimmäisen kosteutuksen iholle. Vinkki! Kasvovesi helpottaa myös seerumien ja hoitovoiteiden imeytymistä.

4. Samat tuotteet kesät talvet

Kesällä käyttämäsi kevyt kosteusvoide ei välttämättä ole riittävä pakkasten tullen. Syksyn saapuessa on hyvä hetki päivittää tuotteet hoitavampiin ihotyyppisi huomioon ottaen. Kylmät syystuulet, tulevat pakkaset sekä lämmityksestä johtuva kuiva sisäilma tuovat iholle omat haasteensa. Ihonhoitotuotteet kannattaa päivittää vuodenaikojen mukaisesti vähintään syksyisin ja keväisin.

5. Liian voimakas puhdistaminen

Mitä kiiltävämmän puhdas sitä parempi? Autoa pestessä ehkä näin, mutta ihonhoidossa sama ei päde. Voimakkaalla puhdistamisella ja liiallisella kuorinnalla on monesti seurauksena ihon liika kuivuminen ja ihon omien hyvien rasvojen menettäminen. Ihon oma suojamuuri heikkenee, ja iholle saattaa ilmestyä myös epäpuhtauksia.

Maitomaisten puhdistustuotteiden tehoa usein epäillään, mutta hyvä puhdistusmaito poistaa sekä lian että kevyen meikin kasvoilta tehokkaasti mutta hellävaraisesti. Maitomainen puhdistusaine jättää hieman kalvomaisen tuntuman, mutta se kuuluu asiaan.

Tehokkaaseen meikinpoistoon hyvä vaihtoehto on esimerkiksi nestemäinen puhdistusöljy, joka poistaa pitkäkestoisen meikin ja aurinkovoiteen tehokkaasti säästäen ihoa liian rajulta jynssäämiseltä. 

Rasvoittuvalle iholle hellävaraiset puhdistusgeelit ja vaahdot ovat puhdistukseen sopivia.

Entsymaattiset kuorintatuotteet ovat iholle hellävaraisempi vaihtoehto poistaa kuollutta ihosolukkoa. Näiden teho perustuu usein esimerkiksi hedelmähappoihin. Meille tutumpi mekaaninen rakeellinen kuorinta on toimiva vaihtoehto tuomaan kirkastusta paksulle ja samealle iholle. Kuivalle iholle kuorinta ei aina ole se oikea ratkaisu.

Vinkki!

Korvaa joka toinen kuorintakerta kosteuttavalla ja rauhoittavalla naamiolla. Kuivalla iholla puhtaan ja pehmeän tunteen tuo myös hyvä kosteutus. Rasvoittuvan ihon talintuotantoa voi rauhoittaa myös savea sisältävillä puhdistavilla naamioilla. Huom! Rasvoittuva iho kaipaa myös kosteutusta! Valitse vesipohjaisia kevyitä seerumeita, emulsio- tai geelivoiteita kosteuttamaan.

Suositus hellävaraiseen kuorintaan:

Favora hellävarainen 2in1 kuorinta 75 ml (sh. 12,50 €). Hellävaraisessa kasvokuorinnassa yhdistyy entsymaattinen ja mekaaninen kuorinta samassa voiteessa.

Käyttötapa 1: entsymaattinen vaikutus erittäin herkälle iholle. Kuorintavoidetta levitetään hellävaraisin liikkein puhtaalle, pyyhekuivalle iholle. Annetaan vaikuttaa noin 5 min. ja huuhdellaan iho huolellisesti lämpimällä vedellä.

Käyttötapa 2: mekaaninen kuorinta iholle. Kuorintavoidetta levitetään kostealle iholle kevyin, pyörivin liikkein. Huuhdellaan huolellisesti lämpimällä vedellä.

Puhdistusemulsio ja kasvovesisuositus:

ACO Face Soft & Soothing Lotion 200 ml (sh. 12,50 €). Puhdistusemulsio herkälle, kuivalle iholle ja kuivuuteen taipuvalle iholle. Täyteläinen puhdistusemulsio poistaa hellävaraisesti ja tehokkaasti meikin ja lian iholta. Kosteuttaa ja auttaa säilyttämään ihon luonnollisen kosteustasapainon puhdistuksen aikana. Hajusteeton.

ACO Face Soft and Soothing Toner 200 ml (sh. 12,50 €). Pehmentävä ja kosteuttava kasvovesi kuivalle iholle. Viimeistelee puhdistuksen ja jättää ihon raikkaaksi. Sisältää kosteuttavia aineita, auttaa palauttamaan luonnollisen kosteustasapainon. Hajusteeton ja alkoholiton.

Voidesuositus kasvoille:

ACO Age Delay+ päivävoide 50 ml (sh. 30,50 €) ja yövoide 50 ml (sh. 32,50 €).
Päivävoide syväkosteuttaa ja ravitsee normaalia, kuivaa ja erittäin kuivaa ihoa hellävaraisesti. Helppokäyttöinen voide imeytyy helposti ja tekee ihosta raikkaan oloisen. Yövoide syväkosteuttaa ja ravitsee normaalia, kuivaa ja erittäin kuivaa ihoa hellävaraisesti. Keramidit vähentävät ryppyjen muodostumista lisäämällä ihon kiinteyttä ja kimmoisuutta. Molemmat voiteet miedosti hajustettuja, vegaanisia ja dermatologisesti testattuja.

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Mari Renkola
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus
Kuva: torwaiphoto / stock.adobe.com