6 myyttiä ihonhoidosta

Jokaisella meistä on omat tapamme hoitaa ihoa. Mutta ovatko rutiinisi oikeanlaisia? Hyvän Mielen Apteekki Walkiakosken kosmetologi Heli Lindström listasi kuusi kuulemaansa myyttiä ihonhoidosta.

1. ”Hoitotuotteita tulee vaihdella, koska iho tottuu niihin”

Toimivaksi osoittautunutta ihonhoitorutiinia ei kannata muuttaa, sillä tuotteet eivät lakkaa toimimasta, vaikka samoja tuotteita käyttäisi vuosia. Sen sijaan ihon kunnon parantuessa voi tuntua, että tuotteet eivät ole enää yhtä tehokkaita kuin aiemmin. Mikäli ihossa tapahtuu muutoksia, on syytä päivittää myös käytössä olevat hoitotuotteet.

2. ”Kasvoja ei tarvitse pestä, jos ei käytä meikkiä”

Kasvojen iho tulisi puhdistaa säännöllisesti. Päivän mittaan iholle kertyy ilmansaasteita ja likaa, jotka tukkivat ihohuokosia ja ajansaatossa aiheuttavat muun muassa juonteita. Kasvojen pesu olisi hyvä tehdä ihotyypistä riippuen vähintään kerran päivässä ja mielellään iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

3. ”Rasvoittuva iho ei tarvitse kosteusvoidetta”

Rasvaisen ihon kosteuttaminen on tärkeää, sillä rasvoittuvan ihon pinta tulee pitää pehmeänä. Mikäli ihoa pestään vain kuivattavilla tuotteilla, sen talintuotanto kiihtyy ihon yrittäessä parantaa kosteustasapainoaan, ja tämän seurauksena ihohuokoset tukkeutuvat. Rasvoittuvan ihon hoidossa tärkeää on valita oikeanlaiset tuotteet, jotka kosteuttavat, mutta eivät ole öljymäisiä.

4. ”Yöllä iho tarvitsee taukoa voiteista”

Päivän aikana syntyneiden vahinkojen ja vaurioiden korjaus tapahtuu ihossa yöllä. Yövoiteen tarkoitus on tukea ihoa sen omassa korjausprosessissa, kun taas päivävoiteen tarkoitus on suojata ihoa. Tämän vuoksi yövoiteissa käytetään korjaavia ja esimerkiksi turvotusta vähentäviä ainesosia ja ominaisuuksia.

5. ”Ihoa voi kosteuttaa juomalla vettä”

Aikuinen ihminen tarvitsee nesteitä 2–3 litraa vuorokaudessa. Veden juominen auttaa ihon kosteuttamiseen kuitenkin vain silloin, kun keho kärsii nestevajeesta. Iho tarvitsee kosteutusta ulkoapäin ja sen vuoksi on tärkeää, että ihon oma suojaus toimii, jotta kosteus ei pääse haihtumaan iholta.

6. ”Kuiva iho vanhenee nopeammin kuin muut ihotyypit”

Ihon ikääntymisen syitä ovat muun muassa auringonvalo, tupakointi ja ilmansaasteet. Ajan myötä näille altistuminen hajottaa kollageenikuidut, jotka pitävät ihon nuorekkaana ja täyteläisenä. Kuiva iho ei siis aiheuta ryppyjä tai ikääntymistä, mutta se voi kuitenkin korostaa niitä.

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Heli Lindström
Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski
Kuva: Olha Kozachenko / stock.adobe.com