Aikuisiän akne kuriin

Teinivuodet ovat jo takana, mutta iho rasvoittuu ja kasvot täyttyvät finneistä ja mustapäistä. Kuulostaako tutulta? Et ole yksin! 

Aikuisiän aknesta kärsii yllättävän moni, ja erityisesti naisten keskuudessa vaiva on yleinen. Tarkkaa syytä aikuisiän aknelle ei tunneta, mutta perintötekijöiden lisäksi esimerkiksi hormonitoiminnalla ja stressillä on oma osuutensa. Myös jotkut lääkkeet, kuten epilepsialääkkeet ja kortikosteroidit, voivat lisätä aknen esiintyvyyttä.  

Hoitoperiaatteet aikuisiän aknessa ovat samat kuin nuorillakin. Lievät ja keskivaikeat oireet helpottuvat paikallishoitovalmisteilla. Jos paikallisvalmisteista ei ole apua, siirrytään suun kautta otettavaan lääkehoitoon. Paikallishoitoa käytetään kuitenkin myös aina suun kautta otettavan lääkehoidon tukena sekä raskauden ja imetyksen aikana.  

Tärkeintä hoidossa on kärsivällisyys ja säännöllisyys, sillä täysi teho tulee usein vasta viikkojen, jopa kuukausien kuluttua. 

Liian tiheistä pesuista enemmän haittaa kuin hyötyä 

Hoidon perusta on päivittäinen puhdistus ja kosteutus. Kasvot puhdistetaan aamuin illoin vedellä tai akneiholle tarkoitetulla, talia poistavalla ja antimikrobisella puhdistusaineella. Aknea ei kuitenkaan voi pestä pois – liian voimakkaista tai tiheistä pesuista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Monet aknen hoitotuotteet kuivattavat ihoa, joten kosteutusta ei kannata unohtaa. Kosteusvoiteista valitaan ihohuokosia tukkimaton, akneiholle tarkoitettu tuote.  

Aikuisiän akne on yleensä lievä tai keskivaikea, joten usein ilman reseptiä saatava paikallishoito riittää. Bentsoyyliperoksidigeeli estää aknebakteerin (Cutibacterium acnesin) kasvua ja edistää ihon kuoriutumista. Auringonottoa tulisi välttää hoidon aikana, sillä aine herkistää ihoa auringonvalolle.  

Lisäksi apteekista löytyy useita antimikrobiseen ja/tai kuivattavaan vaikutukseen perustuvia paikallishoitoja. Autamme apteekissa mielellämme valitsemaan sopivan tuotteen. Voimakkaampia oireita lievittävät reseptillä saatavat lääkevoiteet ja -geelit, joista lääkäri valitsee oikean valmisteen yksilöllisesti. Jos iho ärtyy paikallisvalmisteista, voi ihoa totuttaa käyttämällä niitä aluksi esimerkiksi joka toinen päivä. 

Jos paikallishoito ei tehoa tai oireet ovat vaikeita, tarvitaan siis lisäksi suun kautta otettavaa lääkitystä. Jos elämäntilanteeseen sopii, voi yhdistelmäehkäisypillereistä olla osalle naisista apua. Varsinaisia aknelääkkeitä ovat erilaiset antibiootit tai a-vitamiinijohdannainen isotretinoiini. Molempien kanssa tulee huomioida, etteivät ne sovi raskauden aikana käytettäväksi. Isotretioniini aiheuttaa sikiövaurioita, minkä vuoksi tehokkaasta ehkäisystä on huolehdittava. 

Elämäntapojen ja ruokavalion vaikutuksista akneen on ristiriitaisia tutkimustuloksia. Osa kuitenkin kokee saavansa helpotusta vähentämällä tulehdustilaa ylläpitävien sokerin ja muiden nopeiden hiilihydraattien saantia. Tupakointikin ylläpitää tulehdustilaa ja heikentää pintaverenkiertoa, joten lopettamalla teet terveysteon myös ihollesi. 

Jos säännöllisestä, kuukausia jatkuneesta itsehoidosta ei ole apua, tai oireet ovat voimakkaita, on paras kääntyä lääkärin puoleen. Myös muut ihosairaudet, kuten ruusufinni, voivat aiheuttaa aknen kaltaisia oireita.  

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Kaisa Tapaninen
Hyvän Mielen Apteekki Nurmes
Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com