Pitkän talven jälkeen auringon säteet tuntuvat taivaallisilta. Tekee mieli sulkea silmät ja kohottaa katse kohti tuota suloista lämpöä. Kun ensimmäiset oikein lämpimät päivät koittavat, vaatteet vähenevät, olkapäät paljastetaan narutopein, osa miehistä heittäytyy kotosalla yläosattomaan. Haluamme saada auringosta kaiken irti.
Aurinko aktivoi kehossamme endorfiinien tuotantoa. Endorfiinit ovat elimistön omia hormoneja, jotka saavat aikaan mielihyvän tunnetta ja nostavat kipukynnystä. Ei ihme, että auringossa tuntuu niin ihanalta.
Auringon UVA- ja UVB-säteiden vaikutukset ihoon tunnetaan hyvin. Karkeasti sanottuna UVA-säteet vanhentavat ja UVB-säteet polttavat. UVB-säteiden vaikutus näkyy punoituksena ja palamisena ja voi aiheuttaa myös vesirakkuloita. Uusimpien tutkimusten mukaan myös näkyvän valon sini-violettisäteet ovat iholle haitallisia. Ne kykenevät tunkeutumaan kaikista syvimmälle ihon kerroksiin ja vaikuttavat yhdessä UVA- ja UVB säteiden kanssa.
UV-säteiden vaikutuksesta iho vanhenee ennenaikaisesti, sidekudos rappeutuu, iho ohenee ja veltostuu ja siihen syntyy tummia pigmenttimuutoksia. UV-säteiden korkea energia vaurioittaa ihosolujen DNA:ta, saa aikaan niissä mutaatioita ja altistaa ihosyöville. Ihosyöpäriski kasvaa ikääntyessä, koska riskiin vaikuttaa koko ihmisen elinaikana auringossa viettämä aika.
Erityisen haitallista on ihon toistuva palaminen, varsinkin alle 15-vuotiaana. Oma ihotyyppi vaikuttaa siihen, kuinka kauan auringossa voi oleskella palamatta. Tärkeää on hyväksyä oma ihotyyppi – kaikki eivät rusketu.
UV-indeksi kuvaa säteilyn voimakkuutta. Suojautumistarve alkaa, kun indeksi on yli 3 eli etelärannikolla toukokuusta elokuuhun. On hyvä muistaa, että myös ruskettunut iho tarvitsee aurinkosuojavoidetta, koska ihon luontainen suoja, melaniini, kykenee sitomaan vain osan säteistä.
UV-säteily on haitallista myös silmille ja voi aiheuttaa kivuliaan silmätulehduksen sekä lumisokeutena tunnetun tilan. Oireita ovat silmien punoitus, valonarkuus, lisääntynyt kyynelnesteen eritys ja roskan tunne silmässä. Pitkäkestoinen altistus aiheuttaa silmissä hitaasti kehittyviä pysyviä samentumia ja johtaa harmaakaihiin. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää.
Huulten ohut iho palaa hyvin herkästi. Helpointa on suojata huulet erittäin korkean suojan sisältävällä huulivoiteella. Suojaaminen estää kuivumista ja ennenaikaisten huulenympärysryppyjen muodostumista sekä pitää hymyn nuorekkaana. Myös huulipuna pysyy hyvin hoidetuissa huulissa kauniimmin.
Älä unohda nenänpäätä, korvanipukoita, hiuspohjaa tai kaljua päälakea. Nämä unohtuvat herkästi mutta palavat sitäkin herkemmin. Työssäni apteekissa näen joka kesä, kuinka hiusten harvetessa paljastuva päänahka tai kalju päälaki on jäänyt suojaamatta. Soisin ilomielin suomalaiseen kesäpukeutumiseen ripauksen hupsuttelua erilaisilla hatuilla tai huiveilla.
Auringonvalo aiheuttaa ihoon erilaisia pigmenttimuutoksia, kuten aurinkokesakoita ja maksaläiskiä. Ihossa näkyy erikokoisia ja -muotoisia paikallisia tummentumia. Maksaläiskät ovat lähinnä kosmeettinen haitta, mutta niiden syntymistä kannattaa ehkäistä ajoissa.
Hyvän Mielen apteekeista löydät laajan valikoiman laadukkaita aurinkosuojatuotteita. Autamme valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan suojavoiteen, jotta voit nauttia kesästä turvallisesti. Tiesithän, että viime kesänä hankitun voiteen suojaominaisuudet eivät ole enää parhaat mahdolliset niiden altistuttua lämmölle ja hapelle.
ASIANTUNTIJA
Apteekkari Lotta Lehtinen
Hyvän Mielen Apteekki Lahti
Kuva: Login / stock.adobe.com