Aurinkosuojavoiteita on hyllyntäydeltä – tässä suosituksemme!

Aurinkosuojavoiteiden raaka-aineita tutkitaan jatkuvasti. Ala kehittyykin vauhdilla, kun tuotteita kehitetään tehokkaammiksi ja käyttäjäystävällisemmiksi, ympäristönäkökulmaa unohtamatta. Valikoimista löytyy varmasti jokaiselle mieluinen tuote, jotta voidetta tulee myös lisättyä tarpeeksi usein.

Laajojen valikoimien edessä aurinkoon kaipaavan asiakkaan sormi saattaa kuitenkin mennä voidepurkin sijaan suuhun, kun vaihtoehtoja tuntuu olevan jopa liikaa. Autamme apteekissa mielellämme, mutta valmistautumisen tueksi listasimme alle omat suosituksemme.

Vauvoille ja pienille lapsille

Alle 1-vuotiaita lapsia ei saa altistaa suoralle auringonvalolle, ja ensisijaisena aurinkosuojana tuleekin käyttää vaatteita. Voiteet täydentävät alueilla, joita ei vaatteilla voi helposti suojata, eli käsiä ja kasvoja. Lapsen iho on erityisen herkkä, ja ihon toistuva palaminen lapsena tai nuoruudessa lisää melanoomariskiä.

Suosittelemme:

ACO Sun Kids Sensitive Cream SPF 30 100 ml
Sopii 6 kk iästä alkaen. Tuoksuton, sisältää vain ihoon imeytymättömiä UV-suodattimia (norm. n. 19,90 €)

Uutuus: Avène Intense Protect SPF 50+ 150 ml
Sopii 6 kk iästä alkaen ja koko perheelle, myös raskaana oleville. Tuoksuton, imeytyy 3 sekunnissa (norm. n. 23,94 €)

Epäpuhtaalle ja akneiholle

Auringon vaikutus akneen on ristiriitainen: Se lisää talin eritystä ja aiheuttaa finnejä mutta voi myös helpottaa iho-oireita. Jo hallinnassa oleva akne voi puolestaan pahentua uudestaan kesällä. Aurinko tarttuu muuta ihoa voimakkaammin tulehtuneisiin näppylöihin ja punaisiin arpiin, jolloin syntyy hyperpigmentaatiota.

Avène Very High Protection Cleanance SPF 50+ 50 ml (norm.n. 20,90 €)
Kevyt ja hyvin imeytyvä aurinkoemulsio lievittää tulehdusta ja tasapainottaa talin eritystä.

Aikuisten normaalille iholle

Kasvoille tarkoitetut tuotteet ovat pääsääntöisesti voimakkuudeltaan SPF 50+. Uusimmat voiteet, kuten Louis Widmer Sun Protection Face SPF 50 50 ml (norm. n. 29,90 €) eli tuttavallisemmin ”kultatuubi”, voidaan levittää myös silmänympärysiholle. Valikoimissa on myös värillisiä aurinkosuojatuotteita, joilla ihon sävyä voi tasoittaa.

Suosikiksi on noussut Avène B-Protect SPF 50+ 30 ml (norm. n. 15,90 €). Se vapauttaa iholle pyöriteltynä kevyen, kaunistavan sävyn. Jos haluat enemmän meikkimäisyyttä, valitse kotimainen Atopik Sävyttävä aurinkosuoja SPF30 30 ml (norm. n. 29,90 €)

Tarhaikäisille ja koululaisille

ACO Sun Kids Active Sun Spray SPF 30 175 ml
(norm. n. 19,90 €) ja 50+ 175 ml (norm. n. 20,90 €)

ACO Sun Kids Active Sun Lotion SPF 50 125 ml
(norm. n. 19,90 €)

Uutuus: ACO Sun Kids Active Roll-on SPF 50 50 ml
(norm.n. 9,90 €)

Sopivat 1,5 vuoden iästä alkaen ja myös aikuisille. Ominaisuuksina veden- ja hiekankestävyys sekä mahdollisuus levittää tuote suoraan märälle iholle.

Aurinkoihottumalle

Kevään ensimmäiset auringon säteet tuovat apteekkiin paljon asiakkaita, joilla kasvot, kaula ja dekoltee punoittavat ja iholla on pieniä, voimakkaasti kutisevia pisteitä tai rakkuloita. Aurinkoihottuma ei ole vaarallista, ja oireet helpottavat muutaman päivän kuluttua, jos ihoa ei altisteta enempää.

ACO Sun Lotion Intolerance SPF 50 100 ml (norm. n. 19,00 €)

Vahvistaa ihon suojamekanismia ja rauhoittaa. Korkea UVA-suoja 60 % (normaalisti UVA-suojan osuus on kolmasosa tuotteen filttereistä)

Louis Widmer All Day Liposomal SPF 50+ 100 ml (norm. n. 24,90 €), erittäin aurinkoherkälle iholle.                           

Molemmat hajusteettomia, sopivat sekä kasvoille että vartalolle.

Ruusufinnille

Ruusufinni on yleinen ihosairaus, jonka oireet alkavat tavallisimmin 30–50 vuoden iässä. Iho punoittaa, siinä on näppylöitä ja aurinko pahentaa tilannetta. Ruusufinnistä kärsiviä on paljon apteekin asiakkaina.

ACO Sun Face Fluid Mattifying SPF 50+ 40 ml
(norm. n. 20,44 €)

Asiakkaiden suursuosikki: Ohut, öljytön, mattapinnan jättävä.

Aurinkokeratoosiin

Aurinkokeratoosi kehittyy vuosien aurinkoaltistumisen aikana – myös nuorilla aikuisilla, esimerkiksi golfin aktiiviharrastajat ovat riskiryhmää. Iholle on voinut syntyä punoittavan karhea alue, johon kehittyy runsaasti sarveisainetta. Yleisimmin aurinkokeratoosi ilmenee kasvoilla, ja se saatetaan sekoittaa sitkeään ihottumaan.

Avène Sunsimed SPF50+ CE-merkitty suojavoide 80 ml (norm. n. 20,90 €)                                                             

Erittäin korkean suojakertoimen aurinkovoide, joka on kehitetty erityisesti valoherkälle iholle. Ennaltaehkäisee ihosyöpää (ei melanoomaa) ja ihosyövän esiasteita eli aktiinisia keratooseja ja auringonvalon aiheuttamaa ihon ikääntymistä.

Urheilijoille

Lajissa kun lajissa hiki valuu, ja hienkestävyyttä löytyykin sporttituotteissa. Ne ovat myös vedenkestäviä ja silti seitinohuita.

Avène Sun Sport Fluid SPF 50+ 100 ml (norm. n. 24,90 €)

Auringossa palaneelle iholle

Bepanthol Lotion 200 ml (norm. n. 13,50 €)

Myös pienille lapsille sopiva Bepanthol Lotion rauhoittaa, viilentää ja kosteuttaa palamaan päässyttä ihoa. Jos iho palaa niin pahasti, että siinä ilmenee turvotusta ja rakkuloita, on syytä mennä lääkäriin.

Hinnat vaihtelevat apteekeittain.

ASIANTUNTIJA
SKY-Erikoiskosmetologi
Anne Keinänen
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala
Kuva: ohishiftl / stock.adobe.com