Hehkeä iho iästä riippumatta

Ihossamme alkaa tapahtua muutoksia jo teini-ikäisenä. Tuossa ihanassa murrosiässä ihon muutoksista suurin ja huomattavin on rasvoittuminen, joka johtuu ihon talirauhasen toiminnasta. Ihon huolellinen puhdistus ja kosteutus sekä talinerityksen tasapainottaminen olisikin tärkeää, jotta meidän kaikkien ihon omaan bakteerikantaan kuuluva propionibacterium acnes ei pääse aiheuttamaan akneksi kutsuttua tulehdusta.

Apteekin henkilökunnalta voit kysyä oikeanlaisia ohjeita ja tuotteita juuri sinun ihollesi, jotta ihosi ei kuivahda liikaa, sillä kuiva ihonpinta estää luonnollista talineritystä.

Jo kaksikymppisenä ihon talineritys alkaa pikkuhiljaa tasapainottua, ja kuivakin iho alkaa tarvita enemmän hoitoa, jotta kosteustasapaino säilyisi hyvänä eikä iho tuntuisi karhealta tai kiristävältä. Se, miten huolehdit ihostasi kaksikymppisenä, vaikuttaa paljon siihen, millaisia haasteita kohtaat ihon jatkuvassa ikääntymisessä.

Parikymppisenä olisi hyvä omaksua perushoitorutiineja: puhdistus, kosteutus ja auringolta suojaaminen. Ihonhoitotuotteita löytyy eri ihotyypeille ja ihon erityistarpeisiin, joita aiheuttavat yksilöllisesti ilmasto, saasteet, elintavat, sairaudet, UV-säteily sekä stressi.

Kolmenkymmenen ikävuoden tienoilla kasvojen muotoutuminen on päättynyt, ja saatat huomata niissä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa ilmeeseesi ja saavat sinut näyttämään väsyneemmän näköiseltä. Pieniä ryppyjä on voinut ilmestyä silmäkulmiin, kun ihon sisäinen kosteustasapaino alkaa vähentyä ja kollageenin tuotannossa on alkanut tapahtua muutosta. Ihon hoitoon olisi hyvä lisätä kosteuttavia ja ihon hapenottokykyyn vaikuttavia tehotuotteita, joilla ihon sävyä sekä kirkkautta saa lisättyä.

Äläkä unohda sisäistä hyvinvointia, sillä ihomme on elimistön peili ja kertoo paljon siitä, miten voimme.

Ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen vaikuttavien tekijöiden osuutta ei missään iässä voi unohtaa. Nelikymppisenä monien tekijöiden summa alkaa selkeästi näkyä. Myös ihonalaisen rasvakerroksen oheneminen vaikuttaa ihon kimmoisuuteen. Ihonhoitoon olisi suositeltavaa ottaa mukaan kimmoisuutta ja elastisuutta lisääviä hoitotuotteita.

Viisikymppisenä hormonaaliset muutokset vaikuttavat ihon ohentumiseen ja sen myötä herkistymiseen sekä pintaverisuonten laajenemiseen, joka saa ihon punoittamaan. Erittäin tärkeää olisi rauhoittaa ja vahvistaa ihon reaktioherkkyyttä. Myös kaulalla ja dekoltee-alueella alkaa näkyä ihon oheneminen ja kimmoisuuden väheneminen. Tälle alueelle löytyy perusihonhoitotuotteiden lisäksi erikoistuotteita, jotka on suunniteltu kiinteyttämään ja kosteuttamaan joskus hyvinkin unohdettua aluetta.

Ihon isot muutokset alkavat olla kuusikymppisinä jo historiaa. Nyt on ikäkausi, jossa voit keskittyä ihosi täsmähoitoon ja auttaa sitä vahvistumaan ja kiinteytymään. Auringon UV-säteilyltä kannattaa suojautua, sillä se on iso ihon pigmenttimuutoksia aiheuttava tekijä. Hyvä aurinkosuojavoide sekä erilaisia rasva-aineita iholle antavat tuotteet ovat seerumien ja tehotuotteiden lisäksi suositeltavia tuotteita, joita olisi hyvä lisätä kasvojen ihon kotihoitoon.

Myös erilaiset kollageeni- ja rasvahappovalmisteet ovat oiva lisä ruokavalioon.

Hyvän mielen vinkit

Murrosikä
Akneiholle sopiva ACO Spotless -sarja

+ 20 v
Puhdistustuote ja aurinkosuojatuote tai UV-suojallinen päivävoide

+ 30 v
Silmänympärystuote tai C-vitamiinia sisältävä seerumi

+ 40 v
Uudistava ja ryppyjä silottava yövoide Louis Widmer Rich night cream 50ml (tarjouksessa joulukuussa 2020!)

+50v
Lierac Lift Integral neck & decolte – kaulavoide 50ml (sh. 67,00 €)

+60v
Vichy Neovadiol Magistral -hoitovoide vaihdevuosien jälkeen 50ml (sh. 41,90 €)

ASIANTUNTIJAT
Kosmetologit
Linda Ylinen ja Terhi Sundelin
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus

Kuva: deniskomarov / stock.adobe.com