Helli ja hoida ihoa lämpimän kesän jälkeen

Mennyt kesä oli ihanan aurinkoinen ja lämmin. Auringonpaistetta riitti kaikille kesäkuukausille. Nyt ollaan syksyssä, ja aloitamme valmistautumisen kylmään vuodenaikaan. Vuodenaikojen vaihtuessa on hyvä päivittää ihonhoitorutiinit, sillä jo pelkästään ilman kosteudella on vaikutusta ihon kosteustasapainoon. Kesällä iho on luonnostaan kosteampi, ja talvella ihon kosteustasapaino heikkenee.

Aurinko antaa meille iloa ja energiaa, hyvästä mielestä puhumattakaan. Keho ja mieli lataavat auringosta energiaa syksyä ja talvea varten. Iholle aurinko jättää kuitenkin näkyvimmän jäljen. Ihon päivettymisen ohella aurinko kuivattaa ihoa ja saa aikaan kasvoille paksun kuolleen solukerroksen, etenkin jos ihonhoito on jäänyt vähemmälle tai ollut epäsäännöllistä kesän aikana.

Kesällä ihoa rasittavat hikoilu, kuumuus ja mahdollisesti myös rasvoittuminen. Ruokavalio voi olla erilainen ja päivittäiset ihonhoitorutiinit kesäaikaan vähän vaihtelevia. Kesällä reissataan hieman enemmän, ja Ilmastointi autossa sekä merivesi voivat myös kuivattaa ihoa.

Iho voi olla hilseilevä ja hieman samean värinen. Meikkivoide ei levity tasaisesti, ja voiteet imeytyvät huonosti.

Syksyn saapuessa on hyvä aika aloittaa ihon valmistautuminen talvikuukausia varten. Kesällä monet meistä tykkäävät käyttää raikkaita ja helppokäyttöisiä puhdistustuotteita, kuten misellivesiä. Syksyn saapuessa ja ilmojen viilentyessä on hyvä päivittää kotihoitotuotteet ja tunnustella omaa ihoaan. Tarvitseeko se mahdollisesti hieman ravitsevamman voiteen ja seerumin tuomaan lisäkosteutta iholle?

Puhdistustuote kannattaa valita aina oman ihotyypin mukaan. Hyvä puhdistustuote on tehokas mutta hellävarainen.

Kesällä aurinko ja silmien siristely kuivattavat silmänympärysihoa. Syksyn tullen on hyvä suosia ravitsevia silmänympärysvoiteita. Hellävaraiset ja hoitavat lähdevesisprayt sopivat kosteuttamaan ja rauhoittamaan herkkää silmänympärysihoa. Suihkauta, silmät kiinni, suoraan kasvoille tai tee vanulapuista ja lähdevedestä kompressit silmille. Tämä virkistää myös väsyneitä silmiä.

Syväpuhdistuksen jälkeen iho on janoinen

Kotihoidon tehostamiseksi ja helpottamiseksi on hyvä käydä kesän jälkeen kosmetologin luona ihonpuhdistuksessa. Iho syväpuhdistuu, ja ihon pinnalta kuoriutuu kuollut ihosolukko, minkä jälkeen kotihoitotuotteet imeytyvät tehokkaasti. Iho kirkastuu ja näyttää raikkaalta.

Ihonpuhdistuksen jälkeen iho on janoinen ja kaipaa päivittäin kasvovettä sekä tehokasta kosteutusta voiteilla ja seerumeilla. Hoitavat voiteet ja seerumit on hyvä levittää iholle heti kasvoveden jälkeen, kun iho on vielä kostea. Kerran viikossa voi kotona tehdä naamion, vaikkapa saunan jälkeen. Lisäkosteutta päivän aikana saa käyttämällä kasvovesisuihketta, jonka voi suihkauttaa suoraan meikin päälle.

Lisäksi ihoa voi ravita sisäisesti ravintolisäkapseleilla, jotka sisältävät arvokkaita kasviöljyjä sekä rasvahappoja. Vedenjuonti, terveellinen ravinto ja riittävä yöuni ovat iholle hyvää tekeviä asioita.

ps. Myös vartalon iho kaipaa kesän jälkeen kuorintaa ja ravitsevia kosteusvoiteita. Kesällä iholle tullutta päivetystä saa jatkettua käyttämällä päivettäviä tai itseruskettavia vartalovoiteita. Jalkojen ihon saa pidettyä pehmeänä säännöllisellä rasvaamisella.  

ASIANTUNTIJA
SKY-kosmetologi Merja Lahtinen
Hyvän Mielen Apteekki Noljakka
Kuva: (JLco) Julia Amaral / stock.adobe.com