Helsingissä luodaan kaurasta kosmetiikkaa

Anni Linnavirta herkistyi kosmetiikalle ja alkoi itse luoda vaihtoehtoisia tuotteita herkkäihoisille.

Naviter ei asiaan vihkiytymättömän korvaan välttämättä kuulosta suomalaiselta kosmetiikkavalmistajalta. Mutta sitä se totisesti on: Naviterin herkän ihon ja hiusten hoitoon keskittyvät tuotteet Atopik ja Probic8 suunnitellaan, valmistetaan, pakataan ja lähetetään Helsingin Herttoniemessä, vain 10 minuutin ajomatkan päässä pääkaupungin ytimestä.

– Naviterin tuotteissa kaikki lähtee asiakkaan tarpeista. Meillä on todella hyvät yhteydet apteekkeihin ja asiakkaisiimme, joten saamme jatkuvasti uutta tietoa heidän tarpeistaan, markkinointipäällikkö Emilie Raittinen kertoo.

Lähtökohta on luonteva, sillä yhtiön vuonna 2012 perustanut ja tuotteiden kehittämisestä edelleen vastaava Anni Linnavirta itse herkistyi aikoinaan kosmetiikalle – hänellä oli siis henkilökohtainen tarve herkälle iholle varta vasten suunnitelluille, hellävaraisille tuotteille.

Sääolosuhteetkin vaikuttavat siihen, että Linnavirran ihokohtalotovereita on Suomessa paljon.

Kotimaiset raaka-aineet etusijalla

Kaura on viime vuosina vallannut ruokakauppojen hyllyiltä valtavasti lisätilaa. Myös Naviterin suunnittelijoiden käsissä kaura on osoittautunut kullanarvoiseksi tuotteeksi luomukaurauutteen ja -öljyn muodossa.

– Kauraöljyllä on kasvikunnalle poikkeuksellinen ihoidenttinen koostumus, eli siinä on ainesosia, joita löytyy luontaisestikin ihon suojakerroksesta. Tällaisia ovat esimerkiksi ihon kuivumista ehkäisevät keramidit sekä solurakenteita ylläpitävät lipidit, Raittinen kertoo.

Esimerkiksi Atopik Sensitive Käsivoiteen tehoaine on kaura, Anti-Age Q10 Mustikkaöljyn puolestaan suomalainen metsämustikka, joka sisältää poikkeuksellisen paljon suojaavia antioksidantteja sekä A- ja E-vitamiineja.

Naviter suosii mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, ja kaura sekä metsämustikat ovatkin suomalaista alkuperää. Asiakkaille niiden tarkkaa alkuperäissijaintia ei haluta paljastaa, mutta Herttoniemessä tiedetään pellon ja metsäpalstan tarkkuudella, mistä minkäkin erän tuotteet on kerätty.

Päämääränä muovittomat pakkaukset

Markkinoinnissa Naviter nostaa kotimaisia luonnontuotteita, kuten juuri kauraöljyä tai mustikkauutetta, koska ne ovat helposti ymmärrettäviä.

– Lisäksi hoitotehoa tuotteisiin saadaan muillakin aika innovatiivisilla raaka-aineilla, kuten prebiooteilla, fermentoidulla kauralla tai sokeritehtaiden sivuvirtatuotteena syntyvällä betaiinilla.

– Pyrimme pitämään hiilijalanjälkemme mahdollisimman pienenä. Monia raaka-aineita valmistammekin täällä Herttoniemessä itse, ja myös tuotteiden lähetys tapahtuu täällä, Raittinen kertoo.

Ekologisuuteen liittyy innovatiivinen pakkaussuunnittelu, jonka Raittinen kertoo olevan olennaisen tärkeä osa tuotekehitysprosessia. Muovipakkauksissa yritys hyödyntää mahdollisimman paljon kierrätettyä muovia.

– Lisäksi Atopik on maailman ensimmäinen kosmetiikkatuote, joka on pakattu suomalaisen Sulapakin puuhakkeesta valmistettuihin muovittomiin purkkeihin, Emilie Raittinen paljastaa.

Tuotekehitys on aina pitkä prosessi, ja aikansa ottaa myös ulkoinen laadunvarmistus: Atopik on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, joten se on käynyt läpi tiukan arviointiprosessin ennen hyllyille pääsyään – niin sisältönsä kuin pakkausmateriaalien osalta.  

Teksti: Pekka Mäntylä
Kuvat: Jukka Mykkänen