Hiukset voi ja kannattaa pestä päivittäin

Vanhan myytiin mukaan hiuspohjaa ei pidä pestä päivittäin. Todellisuudessa hiuspohjan kuolleet ihosolut, tali, hiki, ilmansaasteet sekä muotoilutuotteiden jäämät tukkivat helposti hiusjuuria sekä ärsyttävät hiuspohjaa aiheuttaen erilaisia hiuspohjan ongelmia.

Hiuspohjaa kannattaakin siis pestä joka päivä, mutta mieluiten hajusteettomilla, alkoholittomilla ja hellävaraisilla tuotteilla. Huolellinen huuhtelu pesun lopuksi on yhtä lailla tärkeää. Hellävaraisten shampoiden ja hoitoaineiden lisäksi apteekista löytyy kuivalle hiuspohjalle hiuspohjaan jätettäviä valmisteita, kuten ACO Special Care Dry Scalp Treatment 150 ml (Norm. n. 15 €, hinta vaihtelee apteekeittain). Helppokäyttöinen, geelimäinen valmiste kosteuttaa kutisevaa ja kuivaa hiuspohjaa.

Silikonia sisältäviä tuotteita sen sijaan kannattaa välttää, sillä ne kertyvät hiuspohjaan tukkien hiusjuuren, jolloin uuden hiuksen kasvu lepovaiheen jälkeen voi häiriintyä. Tuotteiden pH (5–7) kannattaa tarkistaa, sillä liian happamat tai emäksiset tuotteet voivat ärsyttää hiuspohjaa häiriten sen normaalia bakteeriflooraa.

Apteekista saatavat kasvipohjaiset ja vegaaniset Mark Birch Trichologist -shampoot ja -hoitoaineet ovat hellävaraisia ja syväpuhdistavia tuotteita, jotka edistävät tervettä hiusten kasvua.

Brittiläisen trikologin eli hiuspohjan asiantuntijan Mark Birchin kehittämään sarjaan kuuluva antibakteerinen ja antiseptinen Triple Action Scalp Therapy -shampoo ehkäisee sienten ja tulehdusten aiheuttamia hiuspohjan ongelmia. Sarjan nestemäiset hoitotiivisteet TR2, TR3 sekä Scalp Therapy Lotion tasapainottavat hiuspohjaa ja aktivoivat hiusjuuren toimintaa lisäämällä hiuspohjan verenkiertoa, hapenottokykyä sekä aineenvaihduntaa. Valmisteet ehkäisevät myös hiuspohjan tulehduksia.

Hiustenhoitotuotteet kannattaa valita hiusten kunnon sekä tarpeen mukaan, samoin kuin kasvojen ja vartalon ihon hoidossa.

50–100 hiusta irtoaa päivittäin

Ihmisellä on noin 100 000 hiusta, joista noin 50–100 irtoaa päivittäin.  Suurin osa (n. 80 %) hiuksen koostumuksesta on keratiinia, joka on samaa ainetta, josta kynnet koostuvat. Noin 10–15 % on vettä ja loput pigmenttejä ja kivennäisaineita. Hiuksen kasvu, eli hiuksen juuren solujen jakautuminen, tapahtuu karvatupessa. Jokaisessa karvatupessa on vähintään yksi talirauhanen. Hiustupen ytimen hiusnysty tuottaa noin 20 hiusta ihmisen elinaikana, eikä nystyjen määrää voi lisätä. 

Hiuksen kasvu on nopeinta 15–30 vuoden iässä, naisilla nopeampaa kuin miehillä. Yhden hiuksen kasvu kestää kahdesta seitsemään vuoteen, minkä jälkeen kasvu hidastuu ennen hiuksen irtoamista.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Johanna Peura
Hyvän Mielen Apteekki Lahti

Kuva: olgamazina / stock.adobe.com