Kädet ja kynnet kuntoon kesän jäljiltä

Jatkuvan pesemisen ja käsidesin käytön takia käsien iho kaipaa nyt erityistä huomiota.

Kädet ja kynnet ovat kovalla rasituksella päivittäin. Käsidesin lisäksi kesän UV-säteily on voinut vaurioittaa käsien ihoa ja saada aikaan ei-toivottuja pigmenttimuutoksia. Lämpötilan muutokset kuivattavat nekin ihoa.

Syksyn saapuessa ja ilmojen viilentyessä tulee monelle viimeistään silloin tarve päivittäiseen käsivoiteiden käyttöön. Puutarha- ja kotityöt olisi hyvä tehdä suojakäsineet kädessä, jotta käsien iho ja kynnet säästyvät kemikaaleilta ja kulutukselta. Helpoin tapa pitää huolta käsistä on käyttää säännöllisesti käsivoidetta ja hankkia kosteuttava käsisaippua. Päivällä voi levittää kevyempää, nopeasti imeytyvää voidetta, joka ei jätä käsiin rasvaista tunnetta.

Puuvillakäsineet yöksi käsiin

Illalla taas käsiin kannattaa käyttää tuhdimpaa voidetta naamion tapaan ja laittaa vielä puuvillakäsineet yöksi. Aamulla kädet ovat niiden jäljiltä ihanan pehmeät!

Kuivien käsien lisäksi kuivat kynsinauhat ovat ikävä riesa. Kynsinauhoihin ja sormenpäihin voi muodostua kipeitä kynsitikkuja ja haavoja. Kynsitikut saattavat tarttua kiinni vaatteisiin, ja häiritsevää kynsitikkua tulee helposti myös nypittyä ja revittyä. Tästä saattaa seurata inhottavan kipeä tulehdus. Jos kynsitikku on äitynyt kovin pahaksi, voi sormia liottaa kotona lämpimässä vedessä ja sen jälkeen leikata kynsitikkua varovasti puhtailla kynsisaksilla.

Kun kädet ja kynsinauhat pysyvät kosteutettuina ja hyväkuntoisina, kasvavat kynnetkin terveinä ja vahvoina. Kynsinauhoja olisi hyvä öljytä usein – mielellään päivittäin. Kynnet kannattaa ennemmin viilata kuin leikata, sillä viilaaminen on hellävaraisempi tapa. Kynsien leikkaaminen saksilla tai leikkureilla aiheuttaa kynsilevyjen irtoamista toisistaan, mikä voi aiheuttaa kynsien liuskoittumista. Kynsiviiloissa on myös eroja: Lasinen viila on kestävämpi ja hellävaraisempi kynnelle kuin perinteinen, hiekkapaperimainen viila.

Kotona voi tehohoitona tehdä käsille ja kynsinauhoille myös kuorintaa. Se poistaa kuollutta ihosolukkoa, hilseilevää ihoa ja pehmentää karheaa ja epätasaista ihoa. Kuorinnan jälkeen iho tuntuu sileämmältä, ja hoitotuotteet imeytyvät paremmin ihoon.

Apuja kuivuneisiin käsiin

  • Atopik käsivoide 50 ml. Kevyt ja imeytyy nopeasti. Mieto piparmintun tuoksu. Norm. n. 10 €.
  • Ducray Melascreen UV Hand Cream 50 ml. Suojaa käsiä auringonvalon aiheuttamilta pigmenttimuutoksilta. Norm. n. 20 €.
  • Avene Body Gentle Scrub 200 ml. Kuorii kädet ja koko vartalon hellävaraisesti. Norm. n. 24 €.
  • IDUN Minerals Nail Oil kynsiöljy 11 ml. E-vitamiinia sisältävä öljy ravitsee ja kynsiä ja kynsinauhoja. Norm. n. 10 €.
  • ACO Hand Soap Rich hoitava käsienpesuneste 300 ml. Sopii päivittäiseen käsien pesuun. Norm. n. 8,50 €.
  • Avene Cicalfate Hand Cream 100 ml. Jättää iholle suojaavan kalvon. Sopii erityisen hyvin halkeilevien kynsinauhojen ja sormenpäiden hoitoon. Norm. n. 15 €.

Hinnat vaihtelevat apteekeittain.

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Laura Lappeteläinen
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: eshma / stock.adobe.com