Kauneutta ja hyvinvointia ravintolisistä

Monipuolinen ja terveellinen ravinto saa elimistön voimaan hyvin ja ulkoisen habituksen kukoistamaan. Vaan mistä tietää, saako ravinnosta tarpeeksi sisäiselle ja ulkoiselle hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita? Ja mitä A ja E tai sinkki ja biotiini oikein tekevät?

A-VITAMIINI

A-vitamiini ihoa hoitavana ainesosana on monelle tuttu etenkin iholle käytettävistä voiteista ja seerumeista. Ikääntyvän ihon yövoiteissa ja seerumeissa A-vitamiinia käytetään sen ihoa elvyttävien ja uudistavien ominaisuuksien vuoksi. A-vitamiinia käytetään myös akneihon tuotteissa tasapainottamaan talirauhasten toimintaa.

Iholle A on tärkein vitamiini. A-vitamiini osallistuu ihon immuunipuolustuksen ylläpitoon sekä ihon solujen kasvuun ja uusiutumiseen. Liian vähäinen saanti voi näkyä ihon kuivumisena, hilseilynä ja kutinana tai jopa ihon ennenaikaisena vanhenemisena. Tyypillisiä oireita ovat myös huulten kuivuminen ja halkeilu.

Auringon vaurioittamassa ihossa on A-vitamiinin puutos. Tällaiselle iholle A-vitamiinista on eritysesti hyötyä.

Ravinnosta tai lisäravinteista nautittu A-vitamiini tukee myös limakalvojen ja silmien hyvinvointia. A-vitamiini on välttämätön verkkokalvon normaalille toiminnalle, ja sitä tarvitaan esimerkiksi hämäränäön ylläpitoon.

A-vitamiinin puutos aiheuttaa silmän pinnan kuivumista ja väsyttää silmiä sekä pahimmillaan altistaa silmätulehduksille.

Porkkanaa, paprikaa, pinaattia

Paikallisesti käytettäessä A-vitamiinin vaikutus painottuu ihon pintakerrokseen. Ravinnosta saatava A-vitamiini pääsee ihon pintaa syvemmälle ja tukee laajemmin ihon terveyttä ja vastustuskykyä.

A-vitamiinia elimistömme ei pysty valmistamaan itse. Sen tärkeimmät lähteet ravinnosta ovat maksa, rasvainen kala, rasvaiset maitotuotteet ja kananmunat.

A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia saadaan värikkäistä kasviksista kuten porkkananasta, paprikasta ja parsakaalista tai tummanvihreistä lehtivihanneksista kuten pinaatista.

Yleensä ruoasta on vaikea saada suuria määriä A-vitamiinia, joten A-vitamiinilisällä saadaan elimistölle vitamiinin todelliset hyödyt.

E-VITAMIINI SUOJAA JA KOSTEUTTAA IHOA

E-vitamiini on vahva antioksidantti, joka suojaa ihoa ulkoisia stressitekijöitä vastaan. Se suojaa soluja hapettumisstressiltä ja edistää niiden hyvinvointia. E-vitamiini kosteuttaa ja hidastaa ihon ikääntymistä. Siksi E-vitamiinista voidaankin puhua nuoruusvitamiinina.

E-vitamiinia saadaan pääasiassa kasvikunnan tuotteista kuten öljyistä, kasvimargariineista, siemenistä, pähkinöistä ja vehnänalkioista. Ruoan teollinen käsittely ja säilytys vähentävät E-vitamiinin määrää. E-vitamiini on herkkä mm. pakastamiselle ja valolle.

Runsas fyysinen rasitus ja toipilasaika sekä laihdutus lisäävät E-vitamiinin tarvetta. Riittävään E-vitamiinin saantiin kannattaa kiinnittää huomiota myös suoliston imeytymishäiriöissä, kuten keliakiassa.

SINKKI VAHVISTAA HIUKSIA JA KYNSIÄ

Sinkki vaikuttaa ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin. Sinkillä on tulehduksia rauhoittavia ja haavojen parantamista nopeuttavia ominaisuuksia.

Sinkin tärkeimmät lähteet ruokavaliosta ovat vilja, maitovalmisteet ja liha. Riittävästä sinkin saannista kannattaa huolehtia etenkin vegaanien, sillä viljoissa sinkki on huonommin imeytyvässä muodossa kuin lihassa. Laihduttajat, toipilaat ja urheilijat hyötyvät sinkkilisästä. Aknen hoidossa sinkin lisääminen ruokavalioon voi rauhoittaa aknen tulehdusta.

Sinkki tukee hiusten kasvua ja säilymistä normaaleina. Sinkin puute voi aiheuttaa hiusten ennenaikaista harmaantumista ja ohenemista. Sinkki osallistuu keratiinin – hiusten ja kynsien rakennusaineen – muodostukseen.

Elimistössä sinkki ja kupari kilpailevat samoista imeytymispaikoista. Pitkäaikaiskäytössä molempien tasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota. Hyödyllistä on valita valmiste, jossa on näitä molempia.

”HIUSVITAMIINI” BIOTIINI TUKEE HIUSTEN KASVUA

Biotiini eli B7 tunnetaan hiusvitamiinina. Biotiini tukee hiusten kasvua ja vahvistaa hiuksen keratiinia. Se on vesiliukoinen vitamiini, eikä liikasaannin vaaraa siten ole. Biotiini voi auttaa hiustenlähtöön, jos taustalla on biotiinin puutos.

Hiusten lisäksi kynnet koostuvat keratiinista, joten luonnollisesti myös kynnet voivat hyötyä biotiinilisästä. Biotiinia saadaan lähes kaikista ruoka-aineista, erityisesti kaurasta, kananmunan keltuaisesta, lihasta ja kalasta, maksasta ja pähkinöistä.

Huom! Vahva biotiinilisä voi vääristää laboratoriokokeiden tuloksia. Tästä syystä biotiinivalmisteen käyttö kannattaa tauottaa paria päivää ennen laboratoriokokeita.

ASIANTUNTIJAT
Hanna Tirkkonen
Hyvän Mielen Apteekki Valtari

Kuva: rh2010 / stock.adobe.com