Kevätaurinko kuormittaa ihoa

Harva taitaa tietää, että iho on ohuimmillaan keväällä, jolloin myös auringon UV-säteily on voimakkainta, joten säteet pääsevät tehokkaasti vaurioittamaan ihoa. UV-säteily pääsee myös pilvien läpi helpommin kuin auringonvalo, joten pilvisellä säälläkin on tärkeää suojautua.

UV-säteilyn tuomia haittoja ovat mm. ihon punoitus sekä palaminen, joka vanhentaa ihoa ennenaikaisesti ja lisää ihosyövän riskiä. Suojavoidetta tulisi käyttää, vaikka iho ei palaisikaan – rusketus kertoo, että iho on yrittänyt suojautua UV-säteilyltä.

Suojavoiteen tulisi olla kertoimeltaan vähintään 30, ja sitä on tärkeä käyttää aina ulkona oltaessa. Lapsille sekä herkästi palaville suositellaan suojakerrointa 50. Kaikki paljaat ihopinnat tulee suojata auringolta UV-säteilyn haitoilta välttyäkseen.

Aurinkovoidetta on syytä lisätä tarpeen vaatiessa. Vaikka voide saattaa olla vedenkestävää, voivat hiki ja runsas uiminen heikentää sen tehoa. Yleisin virhe voidetta käyttäessä on, että sitä levitetään huolimattomasti tai liian vähän. Monelle etelässä lomailleelle on tutun ikävä yllätys, että auringossa oleilun jälkeen iholta löytyy illalla kirkkaasti punoittavia alueita paikoista – kuten kainaloiden vierestä – jonne aurinkovoide ei ole yltänyt.

Lapsella ihon suojamekanismi ei ole vielä kehittynyt aikuisen tasolle, joten lasten ohuemman ihon suojaaminen on vielä tärkeämpää. Esimerkiksi ACO:lta löytyy 50:n suojakertoimella kätevä Kids Active roll-on (50 ml, norm. 10,90 €).

Suojavoidetta tulisi lisätä iholle puolisen tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta voide kerkeää aktivoitua.

Pigmenttimuutokset saapuvat nelikymppisille

Pigmenttimuutokset, eli ns. maksaläiskät, ovat iholle ilmestyviä tummentuneita kohtia. Läiskien muodostumiseen voi olla monia syitä, mutta tavallisin niistä on ihon hyperpigmentaatio, joka tarkoittaa melaniini-nimisen väriaineen liikatuotantoa.

Keväällä ja kesällä läiskiä ilmestyy iholle eniten sellaisille alueille, jotka altistuvat auringonvalolle: kasvoille, olkapäihin ja kämmenselkiin. Pigmenttiläiskiä alkaa ilmaantua 40 ikävuoden tienoilla. Mitä enemmän auringossa viettää aikaa ilman suojaa, sitä todennäköisemmin ja varhaisemmin ikäläiskiä muodostuu. Laukaisevana tekijänä saattavat olla myös hormonaaliset muutokset.

Pigmenttimuutokset ovat harmittomia mutta toisinaan esteettisesti harmillisia. Muutosten ehkäisyssä tärkeintä on käyttää riittävän voimakasta aurinkosuojavoidetta. Esimerkiksi Avene-sarjan A-vitamiini auttaa silottamaan ryppyjä ja juonteita sekä vaikuttaa UV-säteilyn aiheuttamiin valovaurioihin häivyttäen iholäiskiä. Avene-sarjan Intense Protect 50+ on hyvä voide, joka sopii myös lapsille.

Muodostuneita pigmenttiläiskiä voi hoitaa A- ja C-vitamiinipitoisilla voiteilla (esimerkiksi Bella), jotka saattavat vaalentaa läiskiä. Myös ihoa kuorivat voiteet voivat auttaa pinnallisiin pigmenttimuutoksiin.

Jos ihossa oleva värimuunnos huolettaa, on sitä syytä käydä näyttämässä lääkärille.

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Sari Tuulinen
Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski

Kuva: gawriloff / stock.adobe.com