ASIANTUNTIJAT
Proviisori Pauliina Nyberg ja kosmetologi Krista Ranta
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta, Tampere
Herkälle ja herkistyneelle iholle suunnitellut hoitotuotteet voivat auttaa esimerkiksi syöpähoitojen jälkeen.
Akne on talirauhasen tulehdus, jossa tulehduksen aiheuttavat ihon normaalikasvustoon kuuluvat bakteerit. Muita tekijöitä aknen synnyssä ovat talirauhasten tavallista suurempi koko ja talirauhasen tiehyen tukkeutuminen. Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon muun muassa antibiootteja tai A-vitamiinijohdannaisia.
Hoidot voivat aiheuttaa voimakasta ihon kuivumista. Tällöin on tärkeää huolehtia kasvojen, limakalvojen, koko vartalon ja jopa päänahan kosteutuksesta. Ihon pesemiseen tulisi käyttää saippuatonta puhdistustuotetta.
Ruusufinni on samantapainen talirauhasten tulehdustauti kuin akne. Jopa joka kymmenennellä suomalaisella aikuisella (useimmiten 30–60-vuotiailla) esiintyy ruusufinniä. Se alkaa usein poskien punoituksella, joka ilmenee erityisen herkästi lämpötilan vaihtelujen yhteydessä, hikoillessa, alkoholia tai kuumia juomia nauttiessa sekä sosiaalisesti jännittävissä tilanteissa. Punoitus rajoittuu kasvoille ja häviää hitaammin kuin tavallisessa punastumisessa.
Toiseksi yleisin oire on ns. couperosa eli hiussuonten laajentuminen poskissa ja nenässä sekä joskus myös otsassa ja leuassa. Ne saavat posket näyttämään punakoilta. Suojaavat, kosteuttavat ja rauhoittavat tuotteet ovat tärkeitä couperosasta tai ruusufinnistä kärsivälle iholle. Puhdistukseen soveltuu parhaiten maito- tai vaahtomainen tuote.
Kesällä iho kannattaa suojata UV-säteilyltä ja ympäri vuoden suurilta lämpötilanvaihteluilta (esim. sauna, avantouinti ja pakkanen). Tähän sopivat erinomaisesti rauhoittavat ja suojaavat naamiot. Myös laadukas meikkivoide voi toimia ihon suojana.
Suunympärysihottuma kuuluu samaan tautiperheeseen kuin ruusufinni. Akuutissa vaiheessa on tärkeää puhdistaa ihoa riittävästi mutta hellävaraisesti. Ihoa ei saa missään nimessä kuoria rakeita sisältävillä kuorinta-aineilla. Tärkeää on huolehtia ihon kosteudesta esimerkiksi kosteuttavaa ja rauhoittavaa kasvovettä ja kasvovoidetta käyttämällä. Kosteutusta voi tehostaa kosteuttavalla naamiolla ja seerumilla. Ihoa kannattaa suojata lämpötilan vaihteluilta sekä kesällä että talvella. Auringon UV-valo voi toisilla lievittää oireita, mutta siitä huolimatta iho on hyvä suojata UV-säteiden ihoa polttavalta ja vanhentavalta vaikutukselta korkean suojakertoimen tuotteilla.
Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on myös yleinen oire, sillä joka kolmannella suomalaisella on rasvainen iho, miehillä useammin kuin naisilla. Ekseemassa iho kuivuu. Iho voi olla yhtä aikaa rasvainen ja kuiva, sillä ihon kuivuminen ja talin eritys tapahtuvat eri mekanismeilla. Tärkein hoito on päivittäinen pesu vedellä ja sopivalla puhdistustuotteella.
Pesu poistaa härskiintyneen talin ja vähentää bakteeri- ja hiivamäärän normaaliksi. Pesun jälkeen iho tuntuu kiristävän, ellei sitä voidella nopeasti vähärasvaisella voiteella. On eduksi, jos voiteessa on vähintään 5 prosenttia propyleeni-, butyleeni- tai pentyleeniglykolia, sillä ne estävät bakteerien ja hiivojen kasvua.
Jos ihossa on tulehdustila, voi mahdollisimman vähän raaka-aineita sisältävä perusvoide olla toimiva väliaikainen apu. Ihon toipuminen vie aikaa, joten voiteen sopivuutta ja tehokkuutta voi arvioida kunnolla vasta noin kuukauden käytön jälkeen.
Syöpähoidot voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, jotka vaikuttavat elämänlaatuun merkittävästikin. Sytostaatit tai sädehoidot voivat tehdä ihosta hauraamman ja herkemmän. Monet kokevat epämukavuutta, ihon kireyttä, kutinaa ja hilseilyä. Tällöin on hyvä käyttää ihonhoitotuotteita, jotka on suunniteltu herkälle ja herkistyneelle iholle. Voiteen tulisi olla myös riittävän täyteläinen, että se hoitaa mahdollisimman tehokkaasti hoitojen haurastuttamaa ihoa.
VINKKI: Voidetta voidaan säilyttää jääkaapissa, jolloin se viilentää ihoa esim. sädehoidon jälkeen!
Monissa Hyvän Mielen Apteekeissa on töissä kosmetologeja, jotka auttavat mielellään ihotyypin kartoittamisessa ja kotihoidon riittävyyden arvioimisessa.
Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com