Kourallinen aurinkovoidetta, ole hyvä!

Aurinko ja lämpö, sitä moni kesältään toivoo. Näillä vinkeillä minimoit auringon haittavaikutukset.

Hyväkään aurinkosuoja ei toimi, jos sitä käyttää väärin. Yleisin virhe on, että aurinkovoidetta levittää liian vähän. Jos spf 30:n vahvuista aurinkosuojatuotetta levittää liian ohuelti, suojaus saattaa vastata vain spf 10-tasoa.

Helppo muistisääntö on, että kasvoille aurinkovoidetta tulisi levittää noin teelusikallinen ja vartalolle kourallinen. Lapselle toki riittää lapsen kourallinen. Aikuisella tämä tarkoittaa noin 35-40 millilitraa voidetta koko keholle. Spray-tuotteet tulee levittää kahdesti, jotta tuotetta tulee tasaisesti joka paikkaan. Noin 12–15 suihkausta aikuisille ja 6–10 lapsille.

Aurinkosuojapuikkoa pitäisi levittää suojattavan alueen yli seitsemän kertaa luvatun tehon saamiseksi.

Levitä aurinkovoide noin puoli tuntia ennen uloslähtöä. Muista myös lisätä tuotetta noin kahden tunnin välein ja aina uimisen jälkeen. Älä unohda suojata huulia. Vältä keskipäivän aurinkoa ja suojaa ensisijaisesti vaatteilla, aurinkolaseilla ja hatulla.

Aurinkovoidetta käyttäessäkään ei pidä tuudittautua liialliseen turvallisuuden tunteeseen. Vaikka käytät aurinkovoidetta, se ei tarkoita sitä, että auringossa on hyvä olla koko päivä. Lapset ja vauvat tulee pitää poissa suorasta auringonvalosta.

UVA vanhentaa, UVB polttaa

Maanpinnalle tulevasta UV-säteilystä noin 95 prosenttia on UVA-säteilyä ja noin 5 prosenttia UVB-säteilyä. Helppo muistisääntö on, että UVA = aging (vanhentaa) ja UVB = burning (polttaa). Molemmat säteilyt altistavat ihosyövälle.

Kemiallinen vai fysikaalinen suoja?

Aurinkosuojat jaetaan kemiallisiin ja fysikaalisiin. Kemialliset imeytyvät ihoon ja ottavat UV-säteet vastaan muuttaen ne harmittomiksi. Fysikaaliset taas jäävät ihon pinnalle ja heijastavat UV-säteilyn takaisin peilin kaltaisesti. Fysikaalisia suojia suositellaan pienille lapsille sekä raskaana oleville.

Aurinkovoiteisiin lisätään myös antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

  • Puolet päivän UV-annoksesta kertyy kesällä klo 11–15 välillä.
  • Tuore lumi heijastaa noin 80 prosenttia ja hiekka noin 20 prosenttia säteilystä. Varjossa UV on noin puolet siitä mitä auringossa.
  • Edes veden alla ei ole turvassa – puolen metrin syvyydessä UV-säteilystä on jäljellä noin 40 prosenttia.

Pakkausmerkinnät

SPF (Sun protection factor) kertoo kuinka kauan auringossa voi oleskella palamatta verrattuna suojaamattomaan ihoon. Jos ilman aurinkosuojaa auringossa voi olla palamatta 10 minuuttia, niin suojakerroin 30 antaa palamattomuussuojan 300 minuutiksi (10 x 30). SPF-merkintä takaa kuitenkin vain UVB-suojan!

UVB ja UVA

Aurinkovoiteen kyljessä oleva luku kertoo UVB-suojan määrän. Jos tuotteessa on myös ympyröity UVA-logo, UVA-suojan tulee olla 1/3 UVB suojasta. SPF 30 -tuotteessa, jossa näkyy UVA-logo, UVA-suojan tulee olla vähintään 10.

Säilyvyysmerkinnät

Avatun purkin symboli ilmoittaa, kuinka kauan tuote säilyy avattuna. Esim. PAO-merkintä 12M tarkoittaa tuotteen säilyvän 12 kuukautta avaamisesta. Jos tuotteessa on tiimalasin kuva, se säilyy pakkauksessa ilmoitettuun päivämäärään asti.

ASIANTUNTIJA
Estenomi Kati Liukkonen
Hyvän Mielen Apteekki – Myllypuro

Kuva: fotoduets / stock.adobe.com