Miksi iho kuivuu talvella? – Kuivan talvi-ihon hoito

Talvella useimpien iho kuivuu. Kuiva iho oireilee punoittamalla, hilseilemällä, kiristämällä ja kutisemalla. Iho myös näyttää samealle ja ihon pinnan kuivuminen korostaa myös ikävästi ryppyjä. Ihon kuivuminen näkyy usein ensimmäisenä kasvoissa ja käsissä, joita vaatteet eivät ole suojaamassa tuulelta ja pakkaselta.

Pakkanen, tuuli ja ilmastointi kuivattavat ihoa talvella. Talvi-ilma on kuivaa ja se aiheuttaa kosteuden haihtumista ihosta. Ympäristön suhteellinen kosteus eli RH vaikuttaa siis kosteuden haihtumiseen ihosta. Myös siihen miten kosteuttava aine toimii iholla, vaikuttaa ilman kosteus. Kosteuttava aine ei automaattisesti tuo kosteutta ihoon, se voi jopa sitoa kosteutta pois iholta!

Miten sitten kuivaa talvi-ihoa kannattaa hoitaa, jos kosteus kuitenkin haihtuu kuivassa ilmassa helposti pois?

Kuiva iho tarvitsee kosteutta, mutta jotta kosteus saadaan pysymään iholla kuivassa talvi-ilmassa, se pitää lukita ihoon rasvamaisilla emollienteilla eli pehmentävillä aineilla. Kosmetiikkatuotteen rasvamaiset raaka-aineet matkivat ihon omia lipidejä, kun taas kosteuttavat aineet sekä humektantit matkivat ihon luonnollista kosteustekijää eli NMF:ää (natural moisturizing factor).

Erinomaisia humektantteja ovat mm. hyaluronihappo, aminohapot, kollageeni, urea, maitohappo, glyseroli, ksylitoli, sorbitoli ja hunaja.

Erinomaisia emollientteja ovat mm. keramidit, skvalaani, karitevoi, kaakaovoi sekä erilaiset kasviöljyt. Myös eräät silikonit ja parafiiniöljy toimivat pehmentävinä aineina eli emollientteina.

Noudattamalla ihonhoitorutiinia päivittäin päästään talvi-ihon hoidossa jo pitkälle:

1. Puhdista

Pese kasvot aamuin illoin hellävaraisilla tuotteilla ja vältä kuumaa vettä. Liian voimakkaat pesuaineet voivat vaurioittaa ihoa suojaavaa hydrolipidikalvoa. Avenen Gentle Milk Cleanser puhdistusemulsio ja Gentle Toning Lotion puhdistavat ihon hellävaraisesti ja kuivattamatta. Näyttävämpikin silmämeikki lähtee Avenen Intense Eye Make-up Removerilla. Misellivesi on erinomainen puhdistustuote kiireisiin aamuihin. ACOn uusi prebiootteja sisältävä Sensitive Balance Miselligeeli puhdistaa ihon hellävaraisesti.

2. Hoida

Täytä iho kosteudella valitsemalla ihon tarpeisiin sopiva seerumi. Lieracin supersuosittu Hydragenist Seerumi matkii ihon luonnollista kosteustekijää NMF:ää. Seerumi sisältää mm. ihoa kosteuttavaa hyaluronihappoa ja glyseriinia. Lisäksi seerumin sisältämät hedelmien AHA-hapot kirkastavat sameaa talvi-ihoa. Mikäli toivot seerumilta kosteuden ja heleytyksen lisäksi myös kiinteytystä on Lieracin Lift Integral Seerumi sinulle oikea valinta. Seerumin sisältämä mahonkiuute aktivoi kollageenin tuotantoa ja Hyalu-3 tiiviste syväkosteuttaa ihoa.

Kuivien ja atooppisten silmäluomien pelastus on Avenen rauhoittavaa lähdevettä sisältävä Avene Soothing Eye Contour Cream. Mikäli haluat silmänympärysvoiteeltasi myös silottavia ja elvyttäviä ominaisuuksia on Avenen Dermabsolu oikea valinta.

3. Ravitse

Lukitse kosteus ihoon pehmentäviä raaka-aineita sisältävillä voiteilla. Lierac Hydragenist Cream lukitsee kosteuden ihoon aprikoosivoin avulla kun taas kiinteyttävämpi Lift Integral Cream lukitsee kosteuden ihoon karitevoilla. ACOn Renewing Face Oil ravitsee ihoa canola-, valkohilpan ja kookosöljyn avulla. Öljyn sisältämä E-vitamiini ja Q10 suojaavat ihoa vanhentavilta vapailta radikaaleilta. Öljyn voi sekoittaa kasvovoiteeseen tuomaan lisätehoa tai käyttää sellaisenaan.

4.  Suojaa

Suojaa iho auringolta ja pakkaselta aurinkosuojan sisältävällä voiteella sekä meikillä. Avenen uudistunut Hydrance UV rich spf 30 kosteuttaa ihoa suojaten samalla UV-säteiltä. Valkoinen lumihanki heijastaa jopa 80% auringon UV-säteilystä. Siksi aurinkosuojan muistaminen on talvellakin tärkeää. Meikkivoide toimii taas erinomaisena suojana tuulta ja pakkasta vastaan. Idun Norrsken meikkivoide levittyy kauniisti talven kuivattamalle iholle jättäen luonnollisen hehkun. Tarkoin puhdistettuja mineraaleja sisältävä meikkivoide hellii ihoa omenansiemenöljyn avulla.

Mikäli vietät enemmän aikaa ulkona, Avenen Cold Cream voide on erinomainen valinta suojaamaan ihoa pakkaselta ja tuulelta. Voide sopii myös couperosa iholle suojaamaan saunan kuumuudelta. Avene cold cream voide sopii kaikille vauvasta vaariin! Muistathan levittää voiteen 20 minuuttia ennen ulkoilua, jotta se ehtii imeytyä ihoon!

Asiantuntijana Kati Liukkonen, Hyvän Mielen Myllypuron apteekin kosmetologi