Tärkein hoitokeino hilseeseen on päivittäinen pesu oikealla tavalla hoitavalla shampoolla.
Hilse on seurausta päänahan mikrobitasapainon järkkymisestä ja solujen liian nopeasta jakautumisesta.
Yleisin hilseen aiheuttaja on päänahan rasvaisuus ja tulehdus. Rasvainen hilse ei yleensä näy heti pesun jälkeen, vaan noin parin päivän kuluttua pesusta, kun hiukset alkavat likaantua. Rasvainen hilse on suurihiutaleista ja kellertävää.
Hilse voi johtua päänahan rasvaisuuden lisäksi myös päänahan kuivuudesta tai – harvemmin – psoriaasiksesta. Tärkein hoitokeino näihin kaikkiin on päänahan peseminen sopivilla tuotteilla päivittäin.
Rasvaisessa päänahassa hilseen taustalla on Malassezia-hiivasienen aiheuttama tulehdus: Päänahka punoittaa, kutisee ja hilseilee. Hilse on usein isoa, jopa laattamaista hiutaletta ja se voi olla tiukasti takertuneena päänahkaan. Kyse on seborrooisesta ekseemasta eli tali-ihottumasta, tuttavallisemmin ”taliköhnästä”. Pesuvälien venyttäminen pahentaa tilannetta luomalla suotuisat olosuhteet Malassezian liikakasvulle.
Kun ongelman syynä on päänahan kuivuus, hilse on jauhomaista, hienojakoista pölyä. Kuivan hilseen aiheuttajana voi olla atooppinen ihottuma. Atooppista päänahkaa hoidetaan kosteuttavilla ja rauhoittavilla tuotteilla.
Moni tali-ihottumasta kärsivä luulee virheellisesti kärsivänsä kuivasta päänahasta ja hoitaa hilseongelmaansa väärin harventamalla hiustenpesuja ja käyttämällä mietoja shampoita.
Harvemmin hilseen taustalla ovat atooppinen iho tai psoriasis. Näidenkin aiheuttamaa hilseilyä hoidetaan tihentämällä shampoopesuja.
Talvi koettelee päänahan ihoa samalla tavalla kuin muutakin ihoa, ja monella päänahka hilseilee talvella enemmän.
– Pese hiukset usein, mielellään päivittäin.
– Käytä hilseilevään päänahkaan tarkoitettua hilseshampoota tai lääkeshampoota 2–3 kertaa viikossa 2–4 viikon ajan. Hilseshampoissa on eri koostumuksia rasvoittuvalle ja kuivalle päänahalle. Ongelman vaikeudesta riippuen hoida viikon muut hiustenpesut tavallisella shampoolla. Hoitojakson jälkeen käytä hilseen uusiutumisen ehkäisemiseen tarkoitettua valmistetta.
– Päänahkaa kuorivista tuotteista voi saada apua, jos hilse ei lähde pesuilla pois.
– Hankalaan päänahan kutinaan voi käyttää mietoa hydrokortisoniliuosta pesujen jälkeen parin viikon ajan.
– Pesun jälkeen voi kokeilla kosteuttavia geelejä. Myös glyserolia sisältävästä käsidesistä saattaa saada apua.
– Mikäli itsehoitotuotteet eivät tepsi, on syytä käydä lääkärissä.
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Hanna Tirkkonen
Hyvän Mielen Apteekki Valtari
Kuva: Parkin / stock.adobe.com