Mitä eroa on yö- ja päivävoiteella?

Kun mietit itsellesi kasvovoidetta, on tärkeää valita ihosi tarpeisiin juuri tähän hetkeen sopiva tuote. Voiteet vaikuttavat eri tavoin: on kosteuttavaa, rauhoittavaa, tasapainottavaa, kiinteyttävää, ravitsevaa tai anti-ageing-vaikutusta.

Saman tuotelinjan päivä- ja yövoiteet, seerumin lisäksi, sisältävät pääsääntöisesti samoja tehoaineita eri pitoisuuksina.

24h-voiteet

Käyttö on helppoa ja mukavaa, kun yksi ja sama tuote riittää. Vain yhden voiteen omistajalta jäävät kuitenkin usein saamatta eri vuorokauden ajoille suunniteltujen tehoaineiden hyödyt.

Vinkki! Lisätehoja saa helposti laittamalla voiteen alle yön ajaksi seerumia.

Kosmetologin vinkki:

Avène Revitalizing Nourishing Cream 50 ml (norm. n. 35,00)

Atopik 24h Sensitive, Anti-age ja Hydrate-voiteet (norm.
n. 33,00-37,00)

Päivävoiteet           

Päivävoiteen tärkein tehtävä on suojata, kosteuttaa ja tasapainottaa ihoa. Valikoimissa on monipuolisesti tuotteita peruskosteuttavasta rauhoittavaan, sävylliseen, heleyttävään, mattapintaiseen, talineritystä hillitsevään, kiinteyttävään ja ravitsevaan. Samaa päivävoidetta voi olla tarjolla myös kevyempänä tai täyteläisempänä versiona, sävyllä tai ilman.

Ihon nuorekkaana säilymistä voi edistää käyttämällä suojakertoimellisia voiteita ympäri vuoden. Sanotaankin, että paras ryppyvoide on aurinkovoide! Voit jopa valita saman päivävoiteen joko kertoimella tai ilman, esimerkkinä Louis Widmer Emulsion Hydro-Active 50 ml (norm. n. 34,00).

Aina päivävoiteissa ei kuitenkaan ole suojakertoimia sillä nämä kemialliset filtterit voivat häiritä voiteen raaka-aineiden toimintaa. Valmistajat suosittelevat silloin erillisen SPF-tuotteen käyttämistä.

Kesällä päivä- ja aurinkovoiteen saat yhdestä tuubista. Näitä supervoiteita löytyy joka aurinkosarjasta eri ihotyypeille. Myös meikkivoiteissa ja puutereissa on SPF-kertoimia.

Yövoiteet     

Yö hoitaa, ja iho uusiutuu levon aikana. Pikkuvauriot korjautuvat ja turvotus ja punoitus asettuvat, kun iho palautuu päivän rasituksista.

Kosmetiikan tehoaineet imeytyvät parhaiten ja hoitavat ihoa tehokkaimmin yöllä. Solujen uudistuminen on yöllä valtavasti nopeampaa kuin päivällä. Yövoiteet on suunniteltu korjaamaan ihoa. Tästä syystä ne myös sisältävät suuremmat pitoisuudet tehoaineita.

Yövoiteessa voidaan käyttää raaka-aineita, joita saman sarjan päivävoiteessa ei ole. Esimerkiksi ihon rakennetta korjaavat tai kirkastavat ja heleyttävät yöhoidot (mm. A-vitamiini ja sen johdannaiset) herkistävät ihon valolle, ja näin päivävoiteelta vaaditaankin UVA-suojaa. Vuodenaikojen vaihtuessa kannattaa valita sopivimmat tuotteet. Aina oma suosikkivoide ei olekaan se omalle iholle paras.

Yövoide on usein päivävoidetta ravitsevampi. Valitse koostumus ihotyyppisi mukaan: sekaihoiselle emulsio tai geeli, kuivaihoiselle rasvaisempi voide. Uusimmat yövoiteet on kehitelty huntumaisen ohuiksi. Ne peittävät alleen levitetyn tehoseerumin ja yhdessä synergisesti tuovat parhaat tulokset.

Vaihdevuosien yöhikoilun avuksi on Vichy tuonut ihon pintaa 2,7 astetta viilentävän yövoiteen (Vichy Neovadiol Peri-Menopause Night Cream 50 ml, norm. n. 45,00). Jos voidekin tuntuu liialta, voit kokeilla jättää sen pois ja levittää yöksi pelkän tehoseerumin (Louis Widmer Extrait Liposomal 30 ml, norm. n. 48,00 tai Favora Kiinteyttävä ja Korjaava seerumi 30 ml, norm. n. 22,00).

Tehoseerumit 

Konsentraatteina seerumit ovat yövoidetta kalliimpia. Ne taputellaan tai sivellään iholle tavallisesti ennen hoitovoidetta. Koostumukset ovat joko vesi- tai öljyliukoisia ja käyttömäärät ovat pieniä, muutamasta tipasta pipetilliseen.

Kuurista iho saa nopean avun. Välitön vaikutus tuntuu heti, ja selkeistä muutoksista pääsee iloitsemaan kuukauden sisällä. 

Hyviä työpareja iholle

Nuori iho: 24 h kosteusvoide riittää!

Rasvaisuutta, ensijuonteita:  tasapainottavat, heleyttävät  ACO Face Pure Glow -sarjan voide + seerumi + yövoide (norm. n. 15,50-17,00)

Juonteisiin yli kolmekymppisille: Favora Kosteuttava ja Suojaava päivävoide SK30 50 ml (norm. n. 21,90) + Bellavita yövoide 75 g (norm. n. 14,00) 

Kuivuuden tai ilmeiden aiheuttamiin ryppyihin ja juonteisiin: Avene PhysioLift Day Cream 30 ml (norm. n. 36,50) ja Avene PhysioLift Night Balm 30 ml (norm. n. 39,00)

Kypsälle iholle: Louis Widmer Rich Day Cream UV30 50 ml (norm. n. 39,00) ja Louis Widmer Rich Night Cream 50 ml (norm. n. 41,00)

ASIANTUNTIJA
SKY-erikoiskosmetologi Anne Keinänen
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala

Hinnat vaihtelevat apteekeittain.