Mitä on vegaaninen kosmetiikka?

Vegaaninen elämäntapa on kasvattanut suosiotaan. Se ei tarkoita vain lihan välttämistä ravinnossa, vaan myös kaikkien eläinperäisten tuotteiden, esimerkiksi nahkakenkien ja villapaitojen, jättämistä kaupan hyllylle. Tämä näkyy myös vegaanisen kosmetiikan kysynnässä.

Yleisesti ottaen vegaanisessa kosmetiikassa ei saa käyttää eläinperäisiä raaka-aineita lainkaan. Tällaisia ovat muun muassa yleisesti käytetyt mehiläisvaha (cera alba), hunaja ja lampaan villarasva (lanolin). Toisaalta tietyt raaka-aineet (kuten steariinihappo), joita on aiemmin saatu eläinperäisistä lähteistä, on nykyään korvattu kasvipohjaisilla tai synteettisillä vaihtoehdoilla.

Vegaanisen tuotteen tunnistaa vegaaniutta osoittavasta merkistä, joita on useita erilaisia. Vaihtoehtoisesti se voi olla ilmaistu myös sanallisesti, kuten ”sopii vegaaneille” tai ”ei sisällä eläinperäisiä ainesosia”.

Valinnanvaraa on jo runsaasti

Huomaathan, että vegaaninen tuote ei ole sama kuin luonnonkosmetiikka, joissa voidaan käyttää myös synteettisiä raaka-aineita. Tuotteen ympäristöystävällisyyttä ei myöskään voi päätellä siitä, onko tuote ns. tavallinen, vegaaninen tai vaikka luonnonkosmetiikkatuote. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa tuotteen koko elinkaari (mm. tuotanto, koostumus, kuljetukset, käyttö ja jätteet). Vegaaninen kosmetiikka ei siis automaattisesti tarkoita ympäristöystävällisempää kosmetiikkaa.

Hyvän Mielen Apteekkien laajasta kosmetiikkavalikoimasta löytyy useita vegaaneille sopivia tuotteita ja kokonaisia tuotesarjoja, esimerkiksi:

Favora

Favora-sarjan uutuudet on kehitetty yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa suomalaisen ihon tarpeita ajatellen. Ne ovat hajusteettomia ja väriaineettomia. Tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä aineosia, joten ne sopivat myös vegaaneille.

Atopik

Ihonhoitosarja herkälle iholle. Raaka-aineet on valittu huolella ravitsemaan, suojaamaan ja kosteuttamaan erityisen herkkää ihoa. Tuotteiden teho perustuu luomukauran, metsämustikan ja prebioottien ihoa hoitaviin ominaisuuksiin. Koko sarja on FI-Natura-sertifioitua vegaanista luonnonkosmetiikkaa, eläinkokeetonta ja gluteenitonta.

Sekä Atopik- että Favora-sarjojen tuotteet ovat Suomessa kehitettyjä ja valmistettuja, joten ne ovat myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

ASIANTUNTIJAT
Proviisori Pauliina Nyberg  ja kosmetologi Krista Ranta
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta