Näin hoivaat silmän ympäristön ihoa

Silmänympärysiho on läpikuultava ja ohut ihoalue, joka kertoo myös elintavoista.

Tapaat vanhan tuttusi pitkästä aikaa, ja voit nopeasti lukea katseesta ja silmänympäryksiltä elettyä elämää.

Väsymys, työskentely tietokoneella, sairaudet, aurinko, ihoalueen hoitamattomuus, rasvainen ja suolainen ruoka, juomavalinnat ja jopa silmälasit aiheuttavat muutoksia silmänympärysalueella.

Ihon ensimmäiset ikääntymisen merkit hiipivät silmänympärysalueelle hentoina juonteina. Ensimmäinen silmänympärystuote on aika ottaa käyttöön noin parikymppisenä – ja mieluummin jo silloin, kun aloitat ripsi- ja luomivärien käyttämisen. Kevyet, nuorelle sopivat tuotteet kosteuttavat, rauhoittavat ja hidastavat juonteiden ilmenemistä.

Silmänympärysiholla ei ole juurikaan muulle iholle tyypillisiä talirauhasia, ja niinpä kuivuvaa ihoa tuleekin hoitaa siihen suunnitelluilla tuotteilla. Koville joutunut silmänympärysiho ansaitsee jopa useamman tuotteen: seerumin, voiteen ja naamion. Silmänympärysten hoito palkitsee ja kannattaa aloittaa, vaikka sen olisi aiemmin laiminlyönyt.

Apua yleisimpiin ongelmiin

Kuivuus ja rypyt

Hoitotuotteet valitaan iän ja ihon senhetkisen tilan mukaisesti: Nuoren ihon ensimerkkeihin kevyttä ja ikääntymisen tuomiin muutoksiin täyteläisempiä. Ryppyihin tehokkaimmin toimivat A-vitamiinin eri muodot. Hyaluronihappo kosteuttaa ja täyteläistää tehokkaasti. Kosteus täyttää kuivuudesta johtuvat juonteet.

Kosmetologin vinkki:

Avene DermAbsolu Eyes 15 ml (norm. n. 31,00) tai

Louis Widmer Eye Contour Cream 30 ml (norm, n. 35,00).

Turvotus

Turvotuksen ehkäisyllä on merkitystä. Jos ihonalaiskudos on jatkuvasti nesteturvotuksen vuoksi venyneenä, silmäluomen iho veltostuu nopeammin. Rasitus, sairaus, itku, nautintoaineet, suola, sokeri, vatsallaan nukkuminen ja matala tyyny ovat joitakin vaikuttavia tekijöitä. Myös liian paljon ja liian lähelle silmää levitetty silmänympärysvoide voi turvottaa.

Kosmetologin vinkki:

Avène Physiolift Eyes 15 ml (norm. n. 34,00) sekä
Favora Vahvistava ja Virkistävä silmänympärysgeeli 15 ml
(norm. n. 21,00).

Raskaat luomet

Ihon kunto vaikuttaa silmäluomien ryhdikkyyteen, joten yläluomen laskeutumista voi jonkin verran hidastaa kosteuttavilla ja huoltavilla tuotteilla ja hoidoilla. Hoitotuotteina kevyehköt, napakat voiteet ja geelit.

Kosmetologin vinkki:

Vichy Liftactiv Supreme Serum Eyes and Lashes 15 ml (norm. n. 39,00) hoitaa silmänympärykset ja ripset.

Tummat silmänaluset

Nämä johtuvat yleisimmin väsymyksestä, sairastamisesta tai perintötekijöistä. Kosmetiikalla ei voida suoranaisesti vaikuttaa tummuuteen, mutta tietyissä tuotteissa on valoa heijastavia ominaisuuksia tummuutta häivyttämään.

Miliumit eli luufinnit                                 

Ihon kuivuus tai ihohuokosen ulostuloaukon puuttuminen kehittää mannaryynimäisen ja kovan mutta kivuttoman keratiinipalleron luomille, silmänympäryksille tai poskipäille. Milium ei tyhjene itsestään vaan vaatii kosmetologin tekemänä pienen reiän.

Rasvaluomet     

Ikääntyminen tuo mukanaan ihonmyötäisiä, matalia ja röhelöjä rasvaluomia. Niitä voi olla erittäin runsaasti myös silmän seudulla. Rasvaluomet voi tarvittaessa poistattaa lääkärissä.

Atooppiset silmäluomet     

Atooppinen silmänympärys voi olla työläs hoidettava. Luomet hilseilevät ja kutisevat, iho voi olla jopa pahasti halki. Alaluomissa iho voi olla paksua ja karheaa. Atooppinen silmänympärys kärsii läpäisyesteen häiriöstä. Iho on kuin rikkinäinen tiiliseinä ilman laastin tuomaa suojaa. Iho tarvitsee kosteutta, keramideja ja rasvahappoja.

Atooppisen silmäluomen hoito: Aseta rauhoittavalla Avène-lähdevedellä  (150 ml, norm. n. 11,00) kostutetut vanulaput 20 min luomille. Lisää luomille  korjaava ja antibakteerinen (ei antiseptinen) A-Derma Dermalibour+ Cica-Cream (50 ml, norm. n. 9,00) tai  kutinaa hillitsevä Avène  XeraCalm  A.D Concentrate (50 ml, norm. 18,00). Kun iho on oireeton jatka omalla silmänympärysvoiteellasi.

Näin käytät silmänympärysvoidetta

Levitä voide puhtaalle iholle ennen kasvovoidetta. Käytä maltillisesti: oikea määrä voidetta on vain nuppineulan pään kokoinen nokare. Yläluomelle voidetta laitetaan vain aivan kulmakarvan alapuolelle. Apteekin valikoimista löytyy myös tuotteita, jotka sopivat luomen liikkuvalle osalle.

ASIANTUNTIJA
SKY-erikoiskosmetologi Anne Keinänen
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala
Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com