Apteekista löytyy apua myös atooppiseen ihoon ja psoriasikseen, mutta vakavat iho-oireet vaativat lääkärikäyntiä.
Ihon kuivuminen on yksi tavallisimmista talviongelmista iholla. Pakkanen ja keskuslämmitys kuivattavat, koska ihoa suojelevan ja voitelevan talin eritys vähenee talvella. Siten ihon ”läpäisyeste” heikkenee, mikä aiheuttaa monen iholle kuivumista ja ärtymistä.
Ihon kuivumisesta huolimatta päivittäinen pesu on tärkeää. Talvisin pitää peseytyä normaalisti, koska esimerkiksi atoopikoilla bakteeri- ja virusinfektiot sekä hikoilu voivat pahentaa ihottumaa. Pesunesteenä on suositeltavaa käyttää mietoja, hajusteettomia valmisteita, joiden pH on neutraali tai hapan.
Pesunesteen sijasta voi pestä kehoa myös vesiliukoisella perusvoiteella (esim. Humektan, Aqualan L) tai suihkuöljyllä. Viileä tai lämmin vesi kuivattaa ihoa vähemmän kuin kuuma.
Päivittäisen pesun lisäksi on erittäin tärkeää säännöllinen kasvojen ja muun kehon rasvaus. Kesällä käytössä olleet kevyet rasvat kannattaa vaihtaa paksumpiin. ACO Face Sensitive Balance Face Cream sekä Micellar Cleansing Gel (katso tarjous s. 26) ovat talvella hyviä vaihtoehtoja herkälle ja atooppiselle kasvojen iholle. Toinen hyvä vaihtoehto kosmeettisista sarjoista on kauraan perustuva Atopik-sarja.
Apteekin itsehoitovalikoimasta löytyy laajasti tuotteita sekä ihon kuivuuden että muiden lievien iho-oireiden hoitoon.
Jos iho ei kutise, kyse ei ole atooppisesta ihottumasta
Atoopikkojen ihottuma voi talvella pahentua. Ihottuman taustalla on krooninen tulehdus, ja taudille ovat tyypillisiä aaltoilevat pahenemis- ja elpymisvaiheet. Lääkärin tekemän diagnoosin perusteella pahenemisvaiheessa käytetään kuuriluonteisesti kortisonilääkitystä.
Perusvoiteita käytetään sekä pahenemis- että elpymisvaiheissa. Yleensä pahenemisvaiheessa iho punottaa, kutisee, kirvelee ja voi jopa vuotaa verta. Atoopikon iho on aina kutiseva – ilman kutinaa ilmenevä ihottuma ei ole atooppista.
Atooppisesta ihottumasta kärsiville on lääkeaineettomia rasvoja ihon kosteuden ylläpitoon, kutinan lievitykseen (Bepanthen Anti-Exem, katso tarjous s. 18) ja punoituksen rauhoittamiseen. Ihotaudin elpymisvaiheessa on erityisen tärkeää säännöllinen rasvaus, sillä se pitää tulehduksen paremmin kontrollissa. Voidetta pitää laittaa reilusti, ja se levitetään aina myötäkarvaan. Voiteelle täytyy antaa aikaa imeytyä.
A-Derma Exomega -sarjan Lotion, Cream ja Balm (katso tarjous s. 26) ovat hyviä vaihtoehtoja atooppisen ihottuman hoitoon elpymisvaiheessa. Tuotteen sisältämä kaura rauhoittaa ihoa, Cream ja Balm ovat parempia vaihtoehtoja talvikäyttöön. Lotion taas on talveen turhan mietoa ja sopii paremmin kesään.
Kutisevat hilseläikät voivat olla psoriasista
Psoriasiksen taustalla voi olla krooninen tulehdus mutta syy on usein tuntematonkin. Tulehdus voi esiintyä ihossa tai nivelissä. Iholla psoriasis ilmenee mm. kutisevina hilseläiskinä, ja sitä voi esiintyä ympäri kehoa.
Ihopsoriasiksen lievässä muodossa paikallishoito usein riittää. Apteekin itsehoitopuolella myytävillä rasvaisilla perusvoiteilla voidaan ylläpitää ihon yleiskuntoa – säännöllinen rasvaaminen helpottaa kaikkia oireita mutta ei yksinään poista ihottumaa.
Päänahan psoriasikseen voi käyttää kuuriluonteisesti ketokonatsolishampoota. Locobasen (katso tarjous s. 17) voiteet ovat psoriatikoille suositeltavia kuiviin, paksuuntuneisiin ja hilseileviin alueisiin.
Apteekki auttaa, mutta lääkäri päättää
Perusvoiteissa on ainesosia (mm. karbamidi, glyseroli ja propyleeniglykoli), jotka sitovat kosteutta ihoon ja estävät näin kuivumista.
Kouluikäisillä ja aikuisilla hilseileviä läiskiä päänahassa ja muualla kehossa voidaan kuoria salisyylihappoa sisältävillä vesiliukoisilla voiteilla ja öljyillä, mutta vain lääkärin luvalla. Salisyylihappo pehmittää hilseen ja helpottaa sen poistamista. Ainetta hierotaan hiuspohjaan, ja sen annetaan vaikuttaa yön yli. Voide tai öljy pestään shampoolla pois, ja irronnut hilse harjataan pois raapimatta hiuspohjaa.
Apteekin henkilökunta avustaa valinnassa mielellään, mutta farmaseutti tai proviisori ei voi tehdä diagnoosia. Apteekin asiantuntija voi ehdottaa helpotusta yksittäiseen oireeseen, mutta vakavien iho-oireiden kohdalla pitää aina kääntyä lääkärin puoleen.
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Irma Hyppönen
Farmaseutti Senja Laakso
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro
Kuva: Wayhome Studio / stock.adobe.com