Seerumi on parhaimmillaan superfoodia iholle

Seerumeissa käytetään valtavasti erilaisia tehokkaita raaka-aineita. Listasimme tuhdin tietopaketin seerumien vivahteikkaasta maailmasta.

Seerumi, tehotiiviste, tuhkimotippa – esimerkiksi näillä nimikkeillä voidaan kutsua tätä ihonhoidon tehotiivistettä. Erilaisia vaihtoehtoja on lukemattomia, ja oleellista valinnassa on löytää oman ihon tarpeisiin sopiva tuote. Parhaimmillaan, kun mukana on ihoa hoitavien aineiden lisäksi vitamiineja, seerumi on kuin superfoodia iholle.

On vanhanaikaista ajatella, että seerumit ovat vain vanhenevalle iholle tarkoitettuja kalliita ”hifistelytuotteita”. Moniin ihon ikämuutoksiin etenkin ns. anti-age-seerumit toki voivat tuoda helpotusta, mutta seerumeja voi hyödyntää jo paljon ennen ikämuutosten näkymistä. Seerumeista iho saa suojaa ulkoisia rasittavia tekijöitä vastaan, ja etenkin talvella iho hyötyy seerumin antamasta kosteutuksesta.

Moni saattaa kauhistella seerumeiden litrahintaa verratessaan niitä päivä- ja yövoiteisiin. Seerumit ovat kuitenkin riittoisia, koska muutama pisara kerrallaan riittää. Seerumeista ihoon saa imeytymään enemmän vaikuttavia aineita. Ihoa hoitavia ainesosia on seerumien raaka-aineina jopa moninkertainen määrä.

Seerumien raaka-aineet

Kasviuutteet

Sisältävät kasveista uuttamalla saatuja tehokkaita ainesosia. Paljon käytettyjä kasviuutteita ovat esim.

Aloe Vera, sisältää mm. aminohappoja ja B-, C- ja E-vitamiineja. Rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa sekä parantaa tulehduksia ja ärsytyksiä. Edistää myös solujakautumista ja estää siten ihon vanhenemista.

Granaattiomena (mm. B- ja C-vitamiineja, rasvahappoja, runsaasti foolihappoa). Vähentää ryppyjä ja uudistaa ihosoluja. Kupari suojaa ihoa vapailta radikaaleilta.

Papaijan entsyymit kuorivat hellävaraisesti. Runsaasti ravitsevia A-, B-, ja C-vitamiineja sekä omega-rasvahappoja.

Hyaluroni-happo

Kosteuttaa tehokkaasti. Ihoidenttinen aine, jota on ihossamme luonnostaan, mutta jonka määrä iän myötä vähenee. Hapoissa käytetään erilaisia molekyylikokoja halutun vaikutuksen saamiseksi: Pienimolekyylinen hyaluronihappo pääsee syvemmälle ihoon, ja kosmetiikassa sillä pyritään palauttamaan ihon täyteläisyyttä ja häivyttämään ryppyjä. Suurempimolekyylinen taas silottaa ihon pintaa ja sitoo kosteutta.

B3-vitamiini

Ihoa kirkastava ainesosa, joka tasoittaa ihon sävyä, auttaa häivyttämään pigmenttiläiskiä ja liikapigmentaatiota. Auttaa vahvistamaan ihon suojamuuria, kosteuttaa, ehkäisee tulehduksia ja ihon epäpuhtauksia sekä auttaa häivyttämään epäpuhtauksien jättämiä jälkiä.

A-vitamiini

Monia suotuisia vaikutuksia etenkin ikääntyvälle iholle, mm. uudistaa, kuorii, kiinteyttää ja kirkastaa. Voi etenkin alussa aiheuttaa ärsytystä, ja iho kannattaakin totuttaa rauhassa. 

C-vitamiini

Vahva antioksidantti. Suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, kuten liialliselta altistumiselta auringonvalolle. Vähentää ihoa vanhentavaa hapetusstressiä, kirkastaa ihonväriä ja vaalentaa pigmenttiläiskiä.

Peptidit

Toimivat rakennuspalikoina ihon proteiineille. Mm. täyttävät jo syntyneitä juonteita, vilkastuttavat nestekiertoa ja vähentävät turvotusta. Ovat yleensä hyvin siedettyjä, ja niitä voidaan käyttää myös silmänympäryksille tarkoitetuissa seerumeissa. Käytetään etenkin yli 50-vuotiaille tarkoitetuissa tuotteissa.

E-vitamiini 

Toimii antioksidanttina, ehkäisee ihon kuivumista ja vahvistaa ihon hydrolipidikalvoa. Edistää ihoärsytysten paranemista. Käytetään monesti yhdessä C-vitamiinin kanssa.

AHA-hapot

Tavallisemmin hedelmistä ja maidosta saatavat hapot kirkastavat ja kuorivat ihon pintaa. Ne myös auttavat ihoa sitomaan itseensä kosteutta. Glykolihappo poistaa tehokkaasti kuollutta ihosolukkoa. Maitohaposta voi saada suotuisia vaikutuksia rasvaisen ihon epäpuhtauksiin. Kuorivista hapoista iholle lempein on mantelihappo. 

Pro- ja prebiootit

Taistelevat ihon pinnassa suojaten ihoa haitallisten mikrobien vaikutuksilta, pitävät yllä ihon normaaliflooraa ja vahvistavat ihon omaa läpäisyestettä. Ihanteellisia herkästi reagoivalle iholle (atopia, rosacea, akne).

Apteekkien henkilökunta neuvoo mielellään sopivan seerumin valinnassa ja käytössä – käyttövinkkejä myös seuraavalla sivulla! 

ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Hanna Tirkkonen
Kosmetologi Kaisa Lamminpää
Hyvän Mielen Apteekki Valtari