Tervetuloa takaisin, aurinko!

Aurinkoiset säät lähestyvät meitä taas vääjäämättä, ja hyvä niin. Talven jälkeen se kuitenkin aiheuttaa myös haasteita – listasimme vinkit turvalliseen auringosta iloitsemiseen.

Aurinkokapselit palavalle iholle

Aurinkokapseleiden teho perustuu beetakaroteeniin. Beetakaroteenia syömällä ihon väri muuttuu päivettyneen väriseksi, eli siihen ei varsinaisesti tarvita aurinkoa. Aurinkokapselit ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto solariumille ja ylenpalttiselle auringonottamiselle. Aurinkokapseleista voi olla hyötyä hyvin vaalealle, huonosti ruskettuvalle ja helposti palavalle iholle. Kapseleita suositellaan käytettäväksi ennen ja jälkeen auringonoton sekä auringonoton aikana. Etelänlomalle lähtiessä on hyvä aloittaa kapseleiden käyttö jo 2–3 viikkoa ennen matkaa.

Itseruskettavat tuotteet

Itseruskettavat tuotteet ovat hyvä keino saada aikaan hieman päivettyneen näköinen iho tai jopa tummempi rusketus. Ennen itseruskettavien käyttöä iho kannattaa tasaisemman rusketuksen saamiseksi kuoria ja jo hyvissä ajoin poistaa ihokarvat (sheivaus/sokerointi/vahaus). Kuorinnan voi tehdä myös kuivakuorintana, ja tarkoitukseen löytyy näppäriä kuorintahanskoja.

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kuivempiin kohtiin, kuten kyynärpäät, polvet ja nilkat. Nämä alueet saattavat imaista itseruskettavaa tuotetta turhan paljon ja tummua epätasaisesti. Vinkki: Levitä hieman kosteusvoidetta kuivempiin kohtiin kuorinnan jälkeen.

Turvallisimmat vaihtoehdot ovat asteittain ruskettavia. Kasvoille käytettäessä kannattaa itseruskettavan tuotteen levityksen jälkeen pyyhkäistä puhtaalla, kostealla vanulla vielä kulmakarvat ja hiusraja puhtaaksi.

Pigmenttimuutosten hidastaminen

Pigmenttimuutokset johtuvat liiallisesta melaniinin muodostumisesta ihossa. Pigmenttimuutosten syntyyn vaikuttavat esimerkiksi ikä, hormonit, raskaus, perinnölliset tekijät ja tietenkin UV-säteily.

Paras keino torjua hyperpigmentoitumista on ennaltaehkäisy. Iho kannattaa suojata päivittäin maaliskuusta lähtien voiteella, jossa on suojakerroin vähintään 30, mielellään jopa 50.

Jos iholle on jo muodostunut voimakkaita pigmenttimuutoksia, kannattaa yöksi levittää tuotetta, joka sisältää pigmentin muodostumista hidastavia raaka-aineita. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset hedelmähapot, C-vitamiini, niasiiniamidi ja lakritsiuute.

Kosmetiikkatuotteilla pystyy siis vaalentamaan ihoa, mutta tulos ei välttämättä ole niin voimakas ja pitkäkestoinen kuin monet toivoisivat. Koska pigmenttimuutosten poistaminen on hankalaa, kannattaa siis ehdottomasti panostaa hyvään ihon suojaukseen ja ennaltaehkäisyyn. 

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Laura Lappeteläinen
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: Zamurovic Brothers / stock.adobe.com