Tunnistatko ihotyyppisi?

Ihotyypin hahmottaminen auttaa hoitamaan ihoa oikein ja tehokkaasti.

Ihotyyppejä on neljä: normaali, kuiva, rasvainen ja sekaiho. Iho voi kuitenkin olla herkkä tai pintakuiva – oli se sitten taipuvainen kuivuuteen tai rasvaisuuteen. Ihotyyppi ei välttämättä pysy samana koko elämän ajan, vaan ikä voi muuttaa sitä.

Normaali iho

Kaikki on tasapainossa ja iho näyttää heleältä. Iho ei ole kuiva eikä rasvainen. On kuitenkin tärkeää puhdistaa ja kosteuttaa iho joka päivä, jotta kosteustasapaino pysyy hyvänä ja terve ulkonäkö säilyy.

Kosmetologin vinkki normaalille iholle:

Favora Hellävarainen Puhdistusvaahto 150 ml (norm. n. 12,50). Poistaa lian, saasteet ja vesiliukoisen meikin tehokkaasti ja kuivattamatta.

Vichy Aqualia Thermal Rehydrating Cream Light 30 ml ja 50 ml (norm. n. 14,00-27,00). Raikastaa ja kosteuttaa ihoa 48 tuntia sekä auttaa suojaamaan saastehiukkasia vastaan.

Kuiva iho

Kuivalta iholta puuttuu kosteutta ja lipidejä eli rasvoja. Tämän takia iho hilseilee, tuntuu kireältä tai karhealta ja kimmoisuus puuttuu. Kuiva iho voi johtua esimerkiksi atooppisuudesta, mikä on perinnöllistä. Ihossa voi esiintyä miliumeja eli luufinnejä sekä kuivuudesta johtuvia juonteita ja uurteita.

Puhdistuksessa kannattaa suosia puhdistusmaitoa. Puhdistusgeelit ja vaahdot ovat usein kuivattavia eivätkä siten ideaaleja. Kuivan ja herkän ihon kasvovesi viimeistelee puhdistuksen ja valmistaa ihoa hoitotuotteille. Mitä kuivempi iho, sitä rasvapitoisemman voiteen se tarvitsee.

Kosmetologin vinkki kuivalle iholle:

Atopik Sensitive Kasvovesi 200 ml (norm. n. 18,00). Kaurauutetta sisältävä kasvovesi kosteuttaa ja viimeistelee puhdistuksen. Tuotetta voi kerrostaa iholle taputellen jopa seitsemän kertaa.

Louis Widmer Rich Day Cream UV30 50 ml (norm. n. 39,00). Intensiivisesti uudistava ja kosteuttava anti-age-päivävoide UV30-suojalla normaalille ja kuivalle iholle.

Atopik Hydrate Tehokosteuttava Kasvonaamio 50 ml (norm. n. 35,00). Välitöntä helpotusta kuivalle ja kiristävälle iholle. Käytetään 1–3 kertaa viikossa.

Rasvainen iho

Iho kiiltelee, ja ihossa on usein näkyviä epäpuhtauksia. Rasvaisuus johtuu ihon luonnollisen rasvan eli talin liiallisesta tuotannosta. Iho alkaa herkästi päivän mittaan kiiltää, ja ihohuokoset saattavat olla suuremmat kuin muissa ihotyypeissä. Rasvainen iho on hormonaalisten muutosten takia hyvin yleinen etenkin nuorilla. Aikuisena rasvaisuus voi johtua esimerkiksi e-pillerien lopettamisesta.

Tärkein osa rasvaisen ihon hoidossa on puhdistus ja – ehkä yllättäen – kosteutus! Rasvaisesta ihosta kärsivät saattavat käyttää liian puhdistavia tai kuivattavia tuotteita, jolloin ihon pinta kuivuu. Jos kosteustasapaino häiriintyy, iho alkaa tuottaa yhä enemmän talia. Rasvoittuvalle iholle voi joskus toimia parhaiten esimerkiksi kuivan ja herkän ihon kasvovesi.

Kosteusvoiteen on hyvä olla kevyt ja hengittävä. Päivällä voi käyttää mattapinnan antavaa päivävoidetta ja yöllä kosteuttavampaa.

Kosmetologin vinkki rasvaiselle iholle:

Avène Cleanance Micellar Water 400 ml (norm. n. 24,00). Talineritystä tasapainottava puhdistusvesi rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Poistaa meikit, lian ja muut epäpuhtaudet jättäen ihon raikkaaksi ja mattapintaiseksi.

Avène Cleanance Women Smoothing Night Cream 30 ml (norm. n. 24,50). Erityisesti aikuisille naisille. Auttaa vähentämään epäpuhtauksia, finnejä ja aknearpia sekä silottaa pintaa.

Sekaiho

Tarkoittaa ihoa, jossa on kaksi eri ihotyyppiä. T-alue (otsa, nenä, leuka) rasvoittuu, mutta posket ovat kuivat tai normaalit. T-alue on yleensä herkemmin altis myös epäpuhtauksille.

Hoidossa on tärkeää hellävaraisuus ja ihon tasapainottaminen. Samalla pyritään ennaltaehkäisemään finnien syntymistä ja kosteuttamaan ihoa tarpeeksi. Kasvojen puhdistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei valitse liian kuivattavia tuotteita.

Seerumit ovat loistava tapa tasapainottaa sekaihoa. Hoidossa voi käyttää eri ihoalueille erilaisia seerumeita. Jos T-alue rasvoittuu, siihen voi käyttää esimerkiksi puhdistavaa rasvaisen ihon seerumia ja muualle kasvoille kosteuttavaa ja tasapainottavaa seerumia.

Kosmetologin vinkki sekaiholle:

ACO Face Pure Glow Perfecting Serum 30 ml (norm. n. 16,50). Syväkosteuttava, silottava ja ihon sävyä tasoittava seerumi. Aikuiselle ja epäpuhtaalle iholle.

Favora Hellävarainen 2-in-1 Kuorinta 75 ml (norm. n. 12,50). Hellävaraisessa kasvokuorinnassa yhdistyvät entsymaattinen ja mekaaninen kuorinta.

ASIANTUNTIJA
Kosmetologi Sofia Siltala
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala