Tuoksuyliherkkyys on todellista

Sadattuhannet suomalaiset kärsivät tarpeettoman voimakkaista tuoksuista. 

Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan erilaisten tuoksujen ja hajujen aiheuttamia elimellisiä oireita kuten nuhaa, päänsärkyä ja silmäoireita. Oireet ovat hyvin moninaisia ja niitä voivat olla myös pahoinvointi, väsymys, ärtymys ja hengenahdistus.  

Tuoksuherkkyys on eri asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa kosmetiikan hajusteiden aiheuttamaa kosketusallergiaa iholla. Tuoksuherkkyyden taustalla on arveltu olevan ympäristön kemiallistumista ja stressitekijöitä. Tuoksuyliherkkyys on hyvin tavallista, sillä se vaikuttaa jopa satojentuhansien suomalaisten elämään. Naiset kärsivät siitä useammin kuin miehet – nuoremmat ikäryhmät useammin kuin yli 60-vuotiaat.  

Tuoksuille herkät potilaat eivät aisti tuoksuja sen pienempiä pitoisuuksia kuin muutkaan, mutta muiden tavoin heidän hajuaistinsa eivät totu tuoksuihin. Tuoksuherkät saavat tyypillisesti oireita haju- ja partavesistä, tuoksukynttilöistä, hiuslakoista sekä voimakkaasti tuoksuvista kukista.  

Apteekkihenkilökunta kohtaa oireilevia usein 

Apteekkihenkilökunta kohtaa usein myös asiakkaita, joille ihovoiteet, deodorantit tai home aiheuttavat tuoksuherkkyyden oireita. Yleensä oireet loppuvat heti, kun oireita aiheuttanut tekijä poistuu tai poistetaan. Vahvasti tuoksuherkillä henkilöillä oireet ovat voimakkaampia ja kestävät kauemmin kuin tuoksuherkillä yleensä. 

Tuoksuherkät saavat tavallisimmin oireita julkisessa liikenteessä, ravintoloissa ja baareissa sekä teattereissa. Parfyymit ja partavedet aiheuttavat julkisessa liikenteessä usein oireita tuoksuherkille. Terveydenhuollon ammattilaisista apteekkien henkilökunta kohtaa työssään tuoksuherkkiä eniten. Tuoksuherkkyys tulee esille pääsääntöisesti ihonhoitotuotteita valittaessa ja muissa asiakaspalvelutilanteissa.  

Hajusteettomien tuotteiden valikoima on laaja 

Apteekkilaisten kokemuksen mukaan asiakkaat eivät juurikaan osaa itse etsiä apteekista tuoksuttomia tuotteita. Valikoimassa on nykyään hyvin paljon kokonaan tuoksuttomia vaihtoehtoja, koska asiakaskunnassa on paljon allergikkoja, astmaatikkoja sekä tuoksuherkkiä ja -allergisia. 

Tuoksuherkkyyden oireita hoidetaan vaivan mukaan, täsmälääkettä ei ole olemassa. Osa tuoksuherkistä löytää avun antihistamiineista, särkylääkkeistä tai kortisonipohjaisista nenäsumutteista. Ainoa toimiva hoitokeino on tällä hetkellä tuoksuton ympäristö, mutta käytännössä tuoksuton maailma on mahdoton toteuttaa. 

20.10.2020 vietetään Tuoksutonta päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta tuoksuherkkyydestä ja herättää ihmiset miettimään omaa ”tuoksukuormaansa”, jota ympärilleen levittää. Hengitysliiton sivuilla voit käydä laskemassa oman ”tuoksukuormasi”. Tuoksuherkkien tulisi voida muiden tapaan käydä töissä ja kulkea julkisissa liikennevälineissä sekä tapahtumissa ilman oireita laukaisevia tekijöitä.  Kanssaihmisiltä tarvitaan myös ymmärrystä, jos esimerkiksi työkaveri huomauttaa tuoksujen käytöstä. 

MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ? 

Harkitse omaa tuoksukuormaasi. Lempihajusteesi tai tupakan haju saattaa aiheuttaa oireita vieruskaverillesi. Ehkä hajustettujen tuotteiden käytössä olisi vähentämisen varaa? Jätä tupakka polttamatta juuri ennen bussiin menoa? Pieniä tekoja, jotka voivat helpottaa kanssakulkijoiden oloa, ehkä omaasikin!  

Oma kokemus: Uskaltaudun tavaratalon parfyymiosastolle, vaikka tiedän jo etukäteen, että krooninen päänsärkyni vain pahenee siellä. Yritän kuvailla myyjälle, millaista tuoksua etsin, ja kerron olevani herkkä tuoksuille, varsinkin voimakkaille, myskiä sisältäville. Koska vanne pääni ympärillä kiristyy entisestään jokaisen tuoksun kohdalla, teen päätöksen nopeasti vain päästäkseni pois tilanteesta.  

Kun sitten pääsen kotiin ja olen lähdössä juhliin, päätän suihkauttaa uutta tuoksua hieman ranteisiini. Mutta ilta on pilalla, kun haistan koko ajan voimakkaan tuoksun nenässäni, ja päänsärkyni vain pahenee. Niinpä päätän taas kerran, että jatkossa en edes yritä ostaa mitään uutta, vaan pitäydyn jo vuosikymmenien ajan hyväksi todetussa vaihtoehdossa, siinä samassa tuoksussa, jota käytin jo teinivuosina 🙂 Ja joku toinen saa kirpputorilta hyvin edullisesti täyden pullon laatutuotetta. 

ASIANTUNTIJA
Proviisori Pauliina Nyberg
Hyvän Mielen Apteekki
Hervanta 

Kuva: producer / stock.adobe.com