Yö on ihonhoitoaikaa

Iho on levätessään vastaanottavaisimmillaan kosmetiikan tehoaineille. 

Altistumme päivittäin erilaisille pölyille, auringonsäteille ja ilmansaasteille, jotka kuivattavat ja ärsyttävät ihoa. Voimme kuitenkin taistella kaikkia näitä vastaan suojaamalla kasvot päivä- ja aurinkovoiteella ja valitsemalla yöksi ihoa hoitavan yövoiteen.  

Nukkuessamme ihomme lepää, palautuu ja uudistuu valmistaen ihoamme taas seuraavan päivän koitoksiin. Oikein valitun yövoiteen aktiiviaineosat tasoittavat ja rauhoittavat punoitusta, kirkastavat tummia silmänalusia ja jopa korjaavat pieniä ihon vaurioita. Levossa ihomme on myös vastaanottavaisimmillaan kosmetiikan tehoaineille, ja siksi ihoa kannattaa hoitaa yöaikaan ehdottomasti yövoiteella. 

Yövoidetta valitessa on hyvä kiinnittää huomiota oman ihon tarpeisiin sekä yövoiteen koostumukseen. Pääsääntöisesti kuivalle iholle sopii koostumukseltaan täyteläinen yövoide. Rasvaiselle iholle sopii useimmiten parhaiten kevyt emulsiovoide tai geeli. Normaali-ihoinen taas löytää yövoiteen edellä mainittujen väliltä.  

Yövoiteen koostumuksen lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota yövoiteen vaikuttaviin aineisiin, jotta ihon tarpeet tulevat tyydytetyiksi. Samealle ja kirjavalle tai maksaläiskäiselle iholle sopii hyvin kirkastava ja heleyttävä, C-vitamiinia sisältävä yövoide. Ärtynyt ja herkästi reagoiva iho tarvitsee rauhoittavia aineosia sisältävän voiteen. Hyaluronihappoa sisältävä yövoide on loistava valinta kuivalle iholle. 

Anti-age-ominaisuuksia kaipaavan ihon yövoide voi sisältää peptidejä tai retinolia. Peptidit voivat kiinteyttää ja silottaa ihoa sekä kirkastaa, kosteuttaa tai tasapainottaa sitä.  

Retinolia sisältävä yövoide voi kiinteyttää, vahvistaa tai kirkastaa ihoa. Lisäksi se tehostaa ihon uudistumista, korjaa arpia ja häivyttää maksaläiskiä. Retinolia sisältävän yövoiteen käyttö on kuitenkin hyvä aloittaa varovasti vähitellen, koska retinoli saattaa ärsyttää herkkää ja herkästi reagoivaa ihoa. 

Näin hoidat ihoa yöllä 

Ihon valmistaminen yöhön aloitetaan puhdistuksella. Puhdistustuote valitaan ihon tarpeiden mukaan, ja puhdistus on hyvä viimeistellä kasvovedellä. Yövoiteen vaikutusta tehostamaan kannattaa käyttää joka ilta myös silmänympärysvoidetta ja seerumia.  

Silmänympärysiho on herkkä ja ohut, joten sille on suositeltavaa käyttää tarkasti räätälöityjä tuotteita. Ennen yövoidetta kasvoille levitetään seerumi, joka kannattaa levittää myös kaulalle ja dekolteelle. Seerumin annetaan hetki imeytyä, ja lopuksi kasvoille levitetään koostumukseltaan ja hoito-ominaisuuksiltaan iholle sopiva yövoide. Näin ihomme on valmisteltu yötä varten.  

Ihon uudistumista voi tehostaa käyttämällä aika ajoin kuorintatuotetta. Yöllä tapahtuva kuorinta on kemiallista, eli se toteutetaan hellävaraisella happokuorinnalla silloin tällöin tai kuurina. Kuorintatuote voi olla joko kuoriva yövoide tai nimenomaan yöllä tapahtuvaan kuorintaan tarkoitettu tuote. Aamulla kasvot pyyhitään kasvo- tai misellivedellä kostutetulla vanulapulla. 

Ihon hemmotteluun sopii erinomaisesti yön yli pidettävä naamio. Yövoide voi toimia kosteuttavana naamiona. Yövoidetta levitetään runsaasti ja annetaan vaikuttaa 10–15 minuuttia. Lopuksi voide taputellaan iholle tai pyyhitään pois vanulapulla. Markkinoilta löytyy myös ns. yönaamioita.  

Juuri sinun tarpeisiisi sopivan yövoiteen löydät apteekista, jossa ammattitaitoinen henkilökunta auttaa mielellään oikean yövoiteen valinnassa. 

Asiantuntija 
Kosmetologi Anne Pääsky 
Hyvän Mielen Apteekki Ylöjärvi 

Kuva: photoguns / stock.adobe.com