Aivoja on helppo huoltaa

Juoksulenkit ja kasvikset auttavat aivoterveyden ylläpidossa, mutta pääkopan huolenpitoon on paljon muitakin konsteja.

Aivojen hyvinvointiin vaikuttavat useat tekijät, kuten perimä, ikä ja elämäntavat. Aivoterveyttä tukevilla elämäntavoilla voidaan pienentää muistisairauden kehittymisen riskiä tai viivästyttää ensioireiden alkamisajankohtaa jopa muutamalla vuodella. Mutta mitä ne aivoterveyttä tukevat elämäntavat oikeastaan ovat, ja miten niihin voi käytännössä vaikuttaa?

Riittävällä liikunnalla ja ravitsevalla ruokavaliolla on perustellusti merkitystä aivoterveyden kannalta. Aivoille ravitseva ja monipuolinen ruokavalio sisältää esimerkiksi hyvien rasvojen lähteitä ja erilaisia suojaravintoaineita. Mainioita valintoja lautaselle ovat esimerkiksi kala, kasvikset ja täysjyvätuotteet. Olisi hyvä myös pyrkiä aterioiden säännöllisyyteen, sillä aivojen energiantarve on tasaista.

Liikunta taas parantaa verenkiertoa, mikä puolestaan edistää aivojen hapen- ja ravinnonsaantia. Liikkuessa on muistettava myös riittävä suojautuminen, kuten pyöräillessä kypärän käyttö.

Perimään ei voi vaikuttaa, mutta elintapoihin voi

Aivoterveyden ylläpito ei ole kuitenkaan vain juoksukilometrien kerryttämistä ja porkkanan popsimista, vaan se on myös henkisestä hyvinvoinnista huolehtimista. Sosiaalinen kanssakäyminen ja hyvä mieliala virkistävät, ja riittävä uni toimii palauttavana tekijänä. Erityisen tärkeää on, että aivoja haastaa sopivasti, ja että päivisin olisi jotakin mielekästä tekemistä. Aivojen käyttäminen vahvistaa vanhoja ja luo uusia hermosoluyhteyksiä.

Vaikka emme voi vaikuttaa ikäämme tai perimäämme, elintapoihin meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Kokeile ihmeessä tällä viereisellä sivulla olevaa aivoterveysbingoa muistin hyvinvoinnin tueksi – saatko viikon aikana viisi peräkkäistä ruksia ruudukkoon vaaka- tai pystysuoraan tai vaikka vinottain?

Jos ja toivottavasti kun saat, on enemmän kuin sallittua hihkaista
BINGO! ja taputtaa itseään päälaelle.

Kirjoituksen lähteinä on käytetty Muisti- ja Aivoliittojen sivuja sekä Terveyskylää.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Aino Suhonen
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: kamon_saejueng / stock.adobe.com