Liikkuvan ihmisen arjessa on tärkeää pitää huolta monipuolisesta ruokavaliosta ja elintärkeiden ravintoaineiden saannista. Yksi olennaisimmista on magnesium.
Aktiiviliikkujan tai ammattiurheilijan tarpeet erilaisille ravintolisille eivät sinänsä eroa ns. normaalin liikkujan tarpeista. Vitamiinien ja hivenaineiden lisääminen laadukkaiden ravintolisien muodossa osaksi monipuolista ruokavaliota on kuitenkin suositeltavaa, sillä mitä enemmän treenaa, sitä enemmän elimistö tarvitsee toimiakseen polttoainetta. Tarvittavien vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineiden saanti pelkästään ruuasta on lähes mahdotonta.
Säännöllinen liikunta tekee tunnetusti hyvää keholle ja mielelle, mutta samalla fyysinen rasitus on lihaksille, nivelille, hermostolle sekä sydämen toiminnalle raskasta. Säännöllinen urheilu parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä ehkäisten ikäviltä sairauksilta, mutta toisaalta äärimmäisen raskas fyysinen rasitus kuormittaa sydäntä ja hermostoa.
Kun treenit ovat kuormittavia ja aktiivisuustasot nousevat, keho ei enää selviä ravintoaineiden minimimäärillä. Mikäli treeni ja ruokavalio eivät ole tasapainossa, treenistä palautuminen vaikeutuu ja saattaa ilmetä vastustuskyvyn heikkenemistä, ongelmia kehonhuollossa, rasitusvammoja tai väsymystä ja uupumusta.
Aktiiviliikkujan tärkeimpiä ravintolisiä ovat magnesium, D3- ja C-vitamiinit, sinkki sekä omega-3-rasvahapot. Lisäksi urheilijoille suunnatuista ravintolisistä, kuten aminohappovalmisteista ja kreatiinista, on hyötyä.
Olen tehnyt satoja henkilökohtaisia ravintovalmennuksia ja suosittelen asiakkailleni aina verikokeesta tehtäviä ravitsemustilan mittauksia – vähintään D-vitamiini, ferritiini (varastorauta) ja magnesium. Tulosten perusteella aktiiviliikkujan on mahdollista rakentaa parempi ruokavalio ja valita omaan tilanteeseen tärkeimmät ravintolisät.
Yleisin puutostila aktiiviliikkujilla koskee magnesiumia – käytännössä lähes kaikilla testauttamillani liikkujilla on havaittu magnesiumin puutosta. Virallinen saantisuositus on naisilla 280 mg ja miehillä 350 mg vuorokaudessa, mutta aktiiviliikkujan tarve on huomattavasti korkeampi.
Magnesium vaikuttaa elimistössä yli 300 prosessiin alkaen sydämen ja hermoston toiminnasta. Liian matala magnesiumtaso voi aiheuttaa kaikkea sydämen tykytyksestä lihaskramppeihin ja väsymykseen.
Toinen aktiiviliikkujalle tärkeä ravintolisä on D-vitamiini. Käytännössä optimaalisen D-vitamiinitason saavuttaminen vaatii D-vitamiinilisää läpi vuoden. Testaamalla tämänkin tarve selviää kätevästi.
ASIANTUNTIJA
Sami Sundvik
Hyvinvointialan ammattilainen
Valmentaja, yrittäjä