Päätäit yleistyvät jälleen koulujen ja päiväkotien avautuessa syksyn alkaessa. Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, ja niitä voi tulla kenelle tahansa.
Täit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä, kuten lasten leikeissä, vierekkäin nukkuessa tai samaa hiusharjaa käyttäessä.
Päätäi on 2–3 millimetrin pituinen, siivetön hyönteinen, joka asustaa hiuksissa. Tartunnan voi todeta etsimällä päästä täitä tai täin munia eli saivareita. Kannattaa tutkia erityisesti korvien taukset ja niska. Täin munia eli saivareita voi löytyä myös kulmakarvoista ja silmäripsistä.
Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa ja punottavia näppylöitä. Tartunta voi olla myös oireeton. Saivareet taas kiinnittyvät hiusten tyveen. Ne ovat hiuksessa tiukasti kiinni ja liikkumattomina. Munat näkyvät vaaleanrusehtavina, mannaryynimäisinä, ja ovat millimetrin pituisia. Ne kuoriutuvat noin 7–12 päivän kuluttua.
Pelkästään ulompana hiuksessa kiinni oleva tyhjä munankuori ei tarkoita päätäitartuntaa, koska ne voivat pysyä hiuksissa kiinni useita kuukausia.
Tartunnan toteamiseen käytetään tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan. Päänahka käydään kunnolla läpi, mielellään kahdesti. Hiukset ja päänahka kannattaa tutkia vähintään joka toinen päivä, jos tartuntoja on ollut lähipiirissä. Kampaaminen kannattaa tehdä kosteisiin hiuksiin, hoitoainepesun jälkeen.
Hoito kannattaa aloittaa heti, koska täit lisääntyvät nopeasti. Hoito perustuu apteekista saataviin itsehoitotuotteisiin. Olennaista on olla huolellinen ja hoitaa kaikki tartunnan saaneet samalla kertaa, jottei tartunta jää pyörimään perheeseen.
Kaikkien perheenjäsenten hiukset tulee siis tarkistaa, eikä ole haitallista, vaikka koko perheen hiukset käsittelisi samalla kertaa varmuuden vuoksi – toisaalta, jos täitartuntaa ei havaita kaikilla, ei kaikkia myöskään tarvitse hoitaa.
Hoitovalmisteita löytyy apteekeista useita erilaisia, joten liuosten vaikutusajat ja uusintakäsittelyn tarve kannattaa aina varmistaa apteekista. Vaikuttavina aineina on esimerkiksi silikoniyhdisteitä, eteerisiä öljyjä sekä permetriiniä.
Täitartunnan ehkäisemiseen löytyy myös suihkeita ja shampoita, jotka estävät täitä tarttumasta hiuksiin. Niiden käyttöä suositellaan, jos esimerkiksi lähipiirissä tai koulussa on havaittu tartuntoja.
Päähän kosketuksessa olevat asiat kuten hiusharjat, pipot ja tyynyliinat kannattaa pestä tai poistaa käytöstä joksikin aikaa. Täit kuolevat viidessä minuutissa yli 55 asteen lämpötilassa, joten pesukoneen pesulämpötilaa ei tarvitse pahemmin arpoa.
Tavarat, joita ei voi pestä, on hyvä laittaa pariksi päiväksi sivuun, koska täin munat (saivareet) voivat säilyä kehon ulkopuolella pidempään, jopa 10 päivää. Suursiivousta kotona ei täiden takia tarvitse tehdä, koska kehon ulkopuolella täit kuolevat nopeasti.
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Jonna Aho
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus
Kuva: Tatiana Foxy / stock.adobe.com