Allergiakausi lähestyy – laitetaan nenä kuntoon!

Nenä on tukkoinen, välillä niiskuttaa, kutittaa ja kirvelee… mikä ikävä tunne!

Kuiva ja tukkoinen nenä on ajoittainen tuttu vaiva lähes kaikille meistä. Pieneltä tuntuva vaiva voi kuitenkin pahimmillaan paisua suureksi ongelmaksi häiriten jopa yöunia tai vaikeuttaen muuten arkea. Kiusallista oiretta ei kannata jättää hoitamatta.

Mistä tukkoisuus johtuu?

Nenän tehtävä on haistaa, kosteuttaa sekä puhdistaa hengitysilmaa ilmassa olevista hiukkasista, pieneliöistä ja epäpuhtauksista. Kuivat limakalvot aiheuttavat tukkoisuuden tunnetta, mutta ne myös lisäävät tulehdusriskiä ja altistavat nenäverenvuodolle. Tavallisia, satunnaisesti tukkoisen nenän aiheuttajia ovat akuutit tai krooniset infektiot, allerginen nuha, limakalvoja ärsyttävä tupakansavu sekä talven pakkaset ja kuiva huoneilma.

Jatkuva toispuoleinen tukkoisuus voi johtua nenän rakenneviasta tai polyypeista eli nenän limakalvon vaarattomista limakalvopullistumista. Näitä epäillessä kannattaa asia varmistaa lääkärissä.

Lapsilla tukkoisuuden taustalla voi olla suurentunut kitarisa. Pitkäaikaiskäytössä jotkut verenpaine- ja psyykelääkkeet sekä flunssan hoitoon käytettävät avaavat nenäsuihkeet voivat aiheuttaa tukkoisuutta. Myös hormonaaliset tekijät, kuten raskaus, vaihdevuodet ja ikääntyminen, voivat olla tukkoisuuden taustalla. Vasomotorisessa nuhassa lämpötilanvaihtelu aiheuttaa kirkkaan eritteen valumista sekä ajoittaista limakalvoturvotusta.

Nenän vasemman ja oikean nenäkäytävän limakalvot säätelevät ilmavirran kulkua limakalvojen turpeutta vaihtelemalla. Tästä syystä toinen sierain saattaa välillä tuntua tukkoisemmalta kuin toinen. Tätä kutsutaan nenäsykliksi. Tällainen satunnainen tukkoisuus on täysin normaalia, vaikka se voi tuntua ikävältä.

Apua kuivaan nenään

Apteekista on saatavana ilman reseptiä laaja valikoima kuivalle nenälle tarkoitettuja sumutteita, voiteita sekä tippoja. Suihkeita on saatavana koostumukseltaan paksumpina öljysuihkeina (seesamiöljyt) sekä keittosuolaa sisältävinä kevyinä suihkeina. Valmisteet suojaavat ja hoitavat nenän normaalia epiteeliä sekä edistävät nenän limakalvojen pintakerroksen uusiutumista.

Nenävalmisteissa käytetään usein A- ja E-vitamiinia, seesamiöljyä sekä limakalvoja rauhoittavaa dekspantenolia. Nykyisin on saatavana myös suihkeita, jotka sisältävät ärtyneen ihon hoidossa käytettävää Aloe Veraa sekä perusvoiteissa käytettävää, ihoa kosteuttavaa ksylitolia. Kosteuttavat ovat turvallisia pitkäaikaisessakin käytössä, ja monia niistä suositellaan käytettäväksi 1–3 kertaa vuorokaudessa.

Toki jos oireet ovat hankalat eivätkä itsehoidosta huolimatta helpotu, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Muista puhdistaa sarvikuono

Nenää kosteuttavia valmisteita voi käyttää ennaltaehkäisevästi jo ennen talven pakkaskelejä, jotta nenän limakalvot kestävät ehjinä eivätkä pääse kuivumaan. Limakalvojen kosteuttaminen voi myös helpottaa tukkoisuutta. Nenälimakalvon värekarvat toimivat paremmin terveellä ja ehjällä limakalvolla.

Pitkäaikaiskäytössä osa allergian hoitoon käytettävistä nenäsuihkeista saattaa kuivattaa nenän limakalvoja, joten allergiaoireista kärsivien kannattaa käyttää kosteuttavia valmisteita tukihoitona.

Oireiden lievittämiseen voi myös kokeilla apteekista saatavaa nenähuuhtelukannua. Sarvikuonoksikin kutsuttuun kannuun tehdään hienosta merisuolasta sekä vedestä liuos, joka huuhtoo epäpuhtauksia ja allergiaa aiheuttavia allergeeneja limakalvoilta. Nenäkannu on kuitenkin tärkeä muistaa puhdistaa jokaisen käytön jälkeen.

Pidä huolta nenästäsi ja voi hyvin!

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Johanna Peura
Hyvän Mielen Apteekki Lahti

Kuva: olly / stock.adobe.com