Aloita allergian alistaminen ajoissa

ASIANTUNTIJAT
Suvi Savolainen, proviisori
Senja Laakso, farmaseutti
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro

Kevät on mahtavaa aikaa, mutta siitepölyallergia tekee siitä monelle tuskaista. Ikävä kyllä siitepöly ei kunnioita valtioiden rajoja, joten oireita saattaa ilmaantua Suomessa jo hyvissä ajoin ennen keväisiä säitä.

Suomalaisista jopa joka viides on allerginen siitepölylle. Lämpötilat vaikuttavat siitepölykauden alkamiseen, mutta ilmavirrat voivat tuoda jo tammi-helmikuussa Etelä-Suomeen oireita aiheuttavia siitepölymääriä lähinnä Baltiasta ja ajoittain kauempaakin. 

Allergian hoito tulisikin aloittaa ajoissa. Lääkkeellisenä itsehoitona, ilman reseptiä, avuksi löytyy useita vaihtoehtoja silmätipoista, nenäsuihkeista ja antihistamiinitableteista.

Silmäoireet

Silmäoireilua hoidetaan ensisijaisesti silmätipoilla. Osa tipoista (antihistamiinit) on nopeammin vaikuttavia ja sopii siten akuuttiin ja lyhytaikaiseen käyttöön. Osaa tipoista (natriumkromoglikaatti) taas voi ja pitää käyttää koko siitepölykauden ajan.

Nenäoireet

Nenäoireita hoidetaan ensisijaisesti nenäsuihkeilla. Osa tuotteista sopii itsehoidossa vain yli 18-vuotiaille. Nenäsuihkeet ovat tehokkaita, mutta täysi vaikutus saavutetaan 1–2 viikossa, joten ennakointi on avainasemassa.

Jotta oireet pysyvät kurissa, pitää suihkeita pitää käyttää säännöllisesti ja koko allergiakauden ajan. Tuotteen valinnassa pitää olla tarkkana, sillä yllättävän yleinen virhe on allergiaoireiden hoitaminen flunssan hoitoon tarkoitetuilla sumutteilla (Otrivin, Nasolin). Niiden pitkäaikainen, yli 10 vuorokauden käyttö aiheuttaa tukkoisuutta eli itse asiassa pahentaa allergiaoireita.

 Antihistamiini ei yleensä väsytä

Antihistamiinitabletti otetaan käyttöön, jos silmätipat tai nenäsuihke eivät tuo apua. Tablettivaihtoehtoja on useita, ja oikea löytyy käytännössä vain kokeilemalla. Antihistamiinien väsyttävä ominaisuus puolestaan on tutkimusten perusteella pitkälti myytti – allergia itse sen sijaan toki aiheuttaa väsymystä.

Lääkkeettömiäkin vaihtoehtoja on, kuten nenäkannu sekä kostuttavat, huuhtovat ja allergialta suojaavat nenäsumutteet. Ne sopivat lääkkeiden tueksi ja lievempien oireiden hoitoon sekä lapsille ja raskaana oleville.

 Milloin lääkäriin?

Hoitamaton allergia voi johtaa astmaoireisiin, joten asiaan on syytä suhtautua vakavasti. Lääkäriin on syytä hakeutua ainakin, jos oireita saa alle kouluikäinen, jolla ei ole lääkärin diagnosoimaa allergiaa tai jos silmäoireita on vain toisessa silmässä ja/tai silmät rähmivät voimakkaasti. Lääkärissä on syytä vierailla myös, jos allergiaoireisiin liittyy pitkittynyt yskä, hengityksen vinkuminen tai hengenahdistus.

Kaikilla lääkkeillä voi olla haitta- ja yhteisvaikutuksia muiden yhtä aikaa käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Tippojen ja suihkeiden kohdalla riski on pienempi kuin suun kautta otettavien. Apteekin asiantuntijasi osaa auttaa – kysy siis rohkeasti lisää!

Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos tuottavat osoitteeseen www.norkko.fi ajankohtaista siitepölytiedotetta. Kuva maaliskuun puolivälistä osoittaa, miten ripeästi lepän vaikutusalueet kasvoivat päivä päivältä.

Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com