Apteekki on tukena, kun vauva mullistaa arjen

Kun perheeseen syntyy vauva, elämä alkaa pyöriä vauvan ympärillä, ja moni muu asia alkaa tuntua ei-niin-tärkeältä. Vauvakuplan sisällä vanhemman mielessä kuitenkin myllertää.

Pienokaista hoitaessa törmää monenlaisiin pieniin pulmatilanteisiin, joihin kaipaa vastauksia. Neuvolan lisäksi myös apteekissa tunnetaan vauvaperheiden ongelmia ja pyritään auttamaan tuoreita vanhempia erilaisissa vauva-arjen haasteissa.

Vastasyntyneen iho on ohut ja herkkä kaikenlaisille ärsykkeille. On aivan tavallista, että muutaman vuorokauden ikäisen vauvan iho alkaa hilseillä. Vastasyntyneen iholle saattaa ilmestyä myös pieniä vaarattomia valkoisia tai punaisia näppylöitä, jotka häviävät muutaman kuukauden kuluessa itsestään.

Tavallinen vaiva pienellä vauvalla on myös ns. taliköhnäihottuma, jolloin päälaelle ilmestyy kellertävää ja punoittavaa karstaa. Karstoittumista voidaan hoitaa erilaisilla vauvoille tarkoitetuilla ihoöljyillä sekä voidepesuilla. Ihopulmien estämiseksi ihoa kannattaa myös rasvata säännöllisesti pehmentävällä, hajusteettomalla perusvoiteella.

Sinkkiä vaippaihottumaan

Suhteellisen tavallinen vaiva pienillä lapsilla on myös vaippaihottuma. Se ei ole merkki allergiasta vaan johtuu virtsan ja ulosteen aiheuttamasta ihon hautumisesta. Vaippaihottuma ilmenee voimakkuudeltaan vaihtelevalla punoituksella ja aristuksella vaippa-alueella.

Hoitona voi käyttää erilaisia apteekista saatavia sinkkiä sisältäviä tai ihoa suojaavia voiteita. Ihottuman ennaltaehkäisyssä tärkeää on tiheä vaipanvaihto ja ilmakylvyt sekä herkän ihon suojaaminen rasvaamalla.

Koliikilla tarkoitetaan imeväisikäisen lapsen runsasta selittämätöntä itkuisuutta. Koliikkivaivat ovat tavallinen ongelma, joka useimmiten alkaa parin viikon iässä ja jatkuu 3–4 kuukauden ikään asti. Syytä koliikkiin ei tarkasti tiedetä, mutta selitystä on haettu esimerkiksi suoliston kypsymättömyydestä.

Kaikilla vauvoilla syy ei kuitenkaan ole suolistossa, vaan itkuisuus liittynee hermoston yleisempään kehitykseen. Koliikkivaivoista ei jää lapselle pysyviä vaurioita eikä taustalla ole huono hoito, vaikka itkevää lasta kantava vanhempi sitä epäileekin. Runsas itkuisuus aiheuttaa vanhemmissa pettymyksen ja avuttomuuden tunteita ja aiheuttaa perheessä merkittävää jaksamattomuutta, vaikka mitään sairautta vaivan taustalla ei olisikaan.

D-vitamiini harvoin koliikin syy

Itkuisuuden syynä pidetään usein D-vitamiinitippoja, koska itkuisuuden alkaminen ajoittuu samaan aikaan vitamiinien aloittamisen kanssa, mutta D-vitamiinitipat ovat harvoin itkuisuuden syynä. Mikäli vauva on selkeästi vatsavaivainen, kaasun pääsyä suolistoon voidaan vähentää kiinnittämällä huomiota syöttöasentoon ja röyhtäyttämällä vauvaa usein. Apteekista on myös saatavilla vauvoille tarkoitettuja lääketippoja, jotka edesauttavat kaasun poistumista suolistosta. Myös maitohappobakteerivalmisteita kannattaa kokeilla vatsavaivaisen vauvan olon helpottamiseksi.

Runsaasti itkevä vauva kannattaa kuitenkin aina tutkituttaa mahdollisten sairauksien varalta.

Maidon sakeuttaja voi auttaa pulautteluun

Pulauttelu on tyypillinen pikkuvauvojen vaiva. Pulauttelun syynä on useimmiten ruokatorven ja vatsalaukun yhteistoiminnan kypsymättömyys. Runsaskaan pulauttelu ei yleensä vaadi hoitoa, mikäli lapsen paino nousee normaalisti. Mikäli pulautteluun liittyy muita oireita, se vaatii lääkärin tutkimusta. Syödessään vauva imee herkästi ilmaa, mikä lisää pulauttelun todennäköisyyttä. Tätä voi yrittää hillitä syöttöasennoilla ja tihentämällä syöttövälejä. Joissakin tapauksissa myös maidon sakeuttajista voi olla hyötyä.

Pienen vauvan hengitystiet ovat ahtaat, ja nenä tukkiutuu herkästi. Toisin kuin aikuisilla, syynä ei yleensä ole flunssa, vaan esimerkiksi kuiva ilma tai ilmassa olevat pienet epäpuhtaudet. Vauvat eivät osaa kunnolla hengittää suun kautta, joten tukkoinen nenä hankaloittaa myös syömistä ja nukkumista.

Tukkoisuutta voi turvallisin mielin hoitaa keittosuolatipoilla ja -suihkeilla, joita voi huoletta käyttää aina tarvittaessa. Jos nenäeritettä kertyy runsaasti, sen poistoon voi tippojen laittamisen jälkeen käyttää niistäjää tai nenäimuria. Flunssaisen vauvan kanssa kannattaa herkästi hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

ASIANTUNTIJA
Proviisori Hanna Kraft
Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski
Kuva: Prostock-studio / stock.adobe.com