Joka kymmenes kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä. Sen syytä ei tiedetä tarkasti, mutta keinoja oireiden lieventämiseen onneksi on.
Ärtyneen suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva, jota ei varsinaisesti luokitella sairaudeksi, mutta elämänlaatuun se vaikuttaa nimensä mukaisesti ärsyttävästi.
Oireyhtymästä kärsii noin joka kymmenes suomalainen, mutta vielä yleisempi riesa se on naisilla, joilla oireyhtymä on kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä.
Vaivalle tyypillisiä oireita ovat suolen liikkumisen ongelmat ja kipuherkkyys. Toisten vatsa on herkempi, toisilla suolikaasua muodostuu tavallista enemmän ja vatsa reagoi tavallista voimakkaammin suolen seinämän venytyksiin. Harmillista on, että perusteellisissakaan tutkimuksissa ei välttämättä löydetä tiettyä syytä oireeseen, eikä ärtyvän suolen oireyhtymän ilmenemiselle tiedetä tarkkaa syytä.
Joskus oireyhtymän taustalla saattaa olla myös norovirus, vatsatauti, salmonella, kampylobakteeri tai alkueläimet, jotka ovat saaneet suoliston oireilemaan. Toisinaan oireet helpottavat virus- tai bakteeritartunnan jälkeen, mutta osalla oireet voivat jäädä pysyviksi.
Oireiden syntyyn vaikuttavia tekijöitä voivat olla mm. ravinnon laatu, psyykkiset tekijät (stressi, jännittyneisyys, masennus) sekä epäsäännöllinen ateriarytmi. Oireita taas voivat olla vatsan turvotus, kivut eri puolilla vatsan seutua sekä ilmavaivat. Oireet ja kivut saattavat illan tullen pahentua.
Tyypillisiä ovat suolen toiminnan muutokset: ripuli ja ummetus vuorottelevat. Ulosteet voivat papanamaisia – pieniä tai limaisia.
Tehokkaita kotikonsteja
Ärtyneen suolen oireyhtymään ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta onneksi sen oireita voi hoitaa ja lievittää tehokkaasti myös kotikonstein. Hoidon kulmakivenä on itselle sopivan ruokavalion etsiminen – yksi tehokas ratkaisu voi olla hiilihydraatteja karsiva FODMAP-ruokavalio, josta kerrottiin laajasti tämän lehden kesäkuun numerossa. Juttu on luettavissa osoitteessa hyma.fi/terveys.
Stressiä ja kiirettä pitäisi pystyä välttämään, ja säännölliset elämäntavat ja ruokailurytmi ovat (tässäkin) eduksi. Liikkuminen ja kävely puolestaan auttavat suolikaasun ja ulosteen läpikulkua paksusuolessa.
Ummetusvoittoisiin oireisiin voi kokeilla suolen sisältöä lisääviä valmisteita, kuten pellavansiementä tai muita ns. liukoisia kuituja. Turvotuksiin apua voivat tuoda dimetikoni ja simetikoni. Probioottejakin voi kokeilla – niiden hyötyjä ei ole varmuudella pystytty osoittamaan, mutta ei toisaalta haittojakaan. Osalle helpotusta ovat tuoneet piparminttuöljykapselit.
Ripulia hillitsemään voi väliaikaisesti kokeilla loperamidi-lääkettä, jota saa hankkia pieniä määriä ilman reseptiä.
Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli tai oireet häiritsevät vakavasti elämää tai ne jatkuvat hankalina omahoidosta huolimatta, oireyhtymä aiheuttaa laihtumista ja väsymystä tai jos ulosteessa on verta.
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutit
Anna Carlson ja Anna-Maija Toppinen
Hyvän Mielen Apteekki Valtari
Kuva: kei907 / stock.adobe.com