Jos lapsi syö monipuolisesti, ei D-vitamiinin lisäksi tarvita muita purkkivitamiineja. Allergikon tai ronkelin tueksi tulevat tarvittaessa monivitamiini- ja omega-3-valmisteet.
Lapsen hyvän ravitsemuksen perusta on säännölliset ruoka-ajat ja monipuolinen, terveellinen ruoka, joka toimii luontaisena lähteenä vitamiineille ja muille suojaravintoaineille. Vitamiineista vain D-vitamiini on sellainen, jonka riittävä saanti ravinnosta on jokseenkin mahdotonta, ja siksi D-vitamiinilisän käyttöä suositellaankin lapsille ja nuorille 2 viikon iästä 18-vuotiaaksi asti, ympäri vuoden.
D-vitamiini on erityisen tärkeä vitamiini lapsille ja nuorille. Se edesauttaa ravinnon kalsiumin imeytymistä suolistosta ja sitä tarvitaankin erityisesti lapsen luuston kehittymiseen. D-vitamiinilla on myös paljon muita tehtäviä elimistössä ja se on tärkeä myös esimerkiksi vastustuskyvylle.
D-vitamiinin suositeltava kokonaissaanti lapsille ja nuorille on 10 mikrogrammaa (µg) päivässä. Lukema sisältää sekä ruoasta että vitamiinivalmisteista yhteensä saatavan D-vitamiinimäärän.
1-vuotiaille D-vitamiinilisän suositus on täydet 10 µg päivässä ja 2–17-vuotiaille 7,5 µg päivässä. Alle 1-vuotiaan lisätarpeeseen vaikuttaa mahdollisesti käytettyjen äidinmaidonkorvikkeiden määrä, sillä niihin on lisätty D-vitamiinia. Jos vauva on täysimetyksellä, D-vitamiinia suositellaan 10 µg päivässä.
Vauvalle D-vitamiini on kätevin annostella tippoina suoraan suuhun. Tipat voidaan tarvittaessa myös sekoittaa ruokaan tai juomaan. Vauvojen itkuisuus lisääntyy tyypillisesti juuri kahden viikon iässä, jolloin D-vitamiinilisänkin käyttö aloitetaan. Vitamiinilisällä ei kuitenkaan ole välttämättä yhteyttä itkuihin, vaikka usein niin kuvitellaan.
Jos D-vitamiinilisä kuitenkin tuntuu aiheuttavan vauvalle vatsavaivoja, voi kokeilla toista valmistetta, joko eri öljypohjaa sisältävää tippaa, vesipohjaista valmistetta tai vahvempaa tippaa, jota tarvitsee antaa vain yksi tippa päivässä riittävän D-vitamiinisaannin turvaamiseksi. D-vitamiinia on saatavilla myös suihkemuodossa.
Markkinoilta löytyy lisäksi D-vitamiinin ja maitohappobakteerin yhdistelmävalmisteita sekä tippoina että tabletteina.
Suurin osa lasten D-vitamiinitableteista sisältää 10 µg D-vitamiinia päiväannoksessa, mikä kattaa hyvin ravitsemussuositusten mukaisen tarpeen. Lasten D-vitamiinitabletit ovat hyvänmakuisia ja kivanmuotoisia. Saatavilla on myös pehmeitä, viinikumikarkkien tyyppisiä purutabletteja. Ne maistuvat lapsille yleensä sen verran hyvin, että purkki kannattaa säilyttää tarpeeksi korkealla lasten ulottumattomissa.
D-tipasta voi siirtyä tablettivalmisteeseen, kun lapselle on tullut hampaita ja lapsi osaa turvallisesti pureskella tai imeskellä tabletin, tyypillisesti 1–2 vuoden iässä.
Jos lapsi syö muuten monipuolisesti, ei D-vitamiinin lisäksi tarvita purkista muita vitamiineja. Jos lapsi kuitenkin on ruoan suhteen ronkeli, tai ruokavalio on muuten hyvin yksipuolinen esimerkiksi allergioiden vuoksi, voi käyttöön ottaa monivitamiinivalmisteen.
Lasten monivitamiinivalmisteet sisältävät D-vitamiinin ohella kattavasti myös muita vitamiineja sekä valikoidusti hivenaineita, kuten sinkkiä. Lasten oma monivitamiinivalmiste on turvallinen tapa varmistaa, että lapsi saa tarpeeksi suojaravintoaineita. Niistä löytyy esimerkiksi nallekarkin muotoisia pureskeltavia versioita tai perinteisempiä imeskely- ja purutabletteja.
Suurin osa vitamiineista on vesiliukoisia, ja elimistö ottaa niistä talteen sen verran kuin tarvitsee. Loput erittyvät pois, joten liikasaannin vaaraa ei ole. Tärkeää on kuitenkin huolehtia, että useampia samoja vitamiineja sisältäviä valmisteita ei käytetä päällekkäin, jotta turvallisen saannin rajat eivät ylity.
Vähän maitotuotteita käyttäville lapsille on saatavilla lasten oma kalkki-D-valmiste, joka on hyvänmakuinen, pehmeä, norsunmuotoinen purutabletti.
Lapsille löytyy myös lasten omia omega-3-valmisteita pehmeinä pureskeltavina geelipaloina. Näiden käyttöä kannattaa harkita, jos lapsi karttaa kalan syöntiä ja jos ruokavalioon ei muutenkaan kuulu paljoa pehmeiden rasvojen lähteitä, kuten kasviöljyjä, siemeniä ja pähkinöitä. Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa, ja etenkin rasvaiset lohikalat ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä. Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä aivoille, sydämelle ja silmille, ja niitä tarvitaan lasten normaaliin kasvuun ja kehitykseen.
Huomioitavaa on, että lasten omega-3-valmisteet sisältävät usein myös D-vitamiinia, jolloin sitä ei tarvitse ottaa erikseen purkista.
ASIANTUNTIJA
Proviisori, asiakaspalvelupäällikkö
Jenna Kuusjärvi
Hyvän Mielen Apteekki Koilliskeskus
Kuva: demiurge_100 / stock.adobe.com