D-vitamiini on elintärkeä rasvaliukoinen vitamiini. Listasimme vastaukset peruskysymyksiin D-vitamiinista.
D-vitamiinia tarvitaan mm. immuunipuolustukseen, normaaliin kasvuun ja erityisesti luuston kehittymiseen. D-vitamiinin puutoksesta aiheutuvaa riisitautia ei juurikaan enää tavata, sillä tautia on tehokkaasti ehkäisty käyttämällä vitamiinilisää kaikille lapsille jo kahden viikon ikäisestä lähtien. Aikuisilla D-vitamiinin puutos voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa luun pehmenemistä.
D-vitamiinia muodostuu iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Peittävät vaatteet ja aurinkosuojavoiteiden käyttö – jotka ovat kovalla paahteella tietysti suositeltavia – vähentävät D-vitamiinimäärää. Lisäksi tumma iho tuottaa D-vitamiinia heikommin kuin vaalea.
Auringon lisäksi saamme D-vitamiinia ravinnosta. Luonnollisissa elintarvikkeissa D-vitamiinia on merkittäviä määriä vain kalassa, mutta sitä sisältävät myös kananmunankeltuaiset ja maksa. Kasvikunnan tuotteissa D:tä on esimerkiksi metsäsienissä, kuten kantarelleissa ja suppilovahveroissa. Kasvisruokavaliota noudattavien tulee käyttää D-vitamiinivalmisteita.
Suomessa D-vitamiinia lisätään nestemäisiin maitovalmisteisiin ja levitettäviin ravintorasvoihin.
D-vitamiinin tarve vaihtelee iän ja yksilöllisen tarpeen mukaan. Valtion ravitsemusneuvottelukunta on Suomessa antanut saantisuositukset ikäryhmittäin.
Saantisuositus on 10 mikrogrammaa (µg) vuorokaudessa kahden viikon iästä 2-vuotiaaksi ja 7,5 µg 1-vuotiaasta eteenpäin. Imeväisikäisillä täytyy kuitenkin ottaa huomioon, onko lapsi täysimetyksellä vai käytetäänkö lisäksi tai ainoastaan äidinmaidonkorviketta.
Saantisuositus on 10 µg per vuorokausi.
75 vuotta täyttäneille suositus on 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. Joidenkin sairauksien yhteydessä lääkäri voi kuitenkin määrätä käytettäväksi yleisistä suosituksista poikkeavia määriä.
Apteekin henkilökunta auttaa mielellään sopivan valmisteen valinnassa.
Imeytymisen kannalta ei ole merkitystä missä muodossa D-vitamiinin ottaa. Vaihtoehdoista löytyy tippoja, tabletteja, purutabletteja, suihkeita ja kapseleita. Imeväisille suositellaan ensisijaisesti tippoja, sillä oikea annostelu on näin varminta.
D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten se kannattaa ottaa yhdessä ruoan kanssa. Ruoan sisältämä rasva edistää vitamiinin imeytymistä.
Valmisteena suositellaan D3-vitamiinia. Se on ihmisen elimistölle luontainen muoto ja teholtaan parempi kuin D2.
D3-vitamiini eristetään lampaanvillasta. Vegaaneille löytyy myös valmisteita, joiden D3-vitamiini on eristetty jäkälästä.
D-vitamiinin saaminen ihon tai perusruoan kautta ei voi aiheuttaa yliannosta. Yliannostus on muutenkin harvinaista. D-vitamiinin saannille on kuitenkin asetettu ikäryhmittäin vaihtelevat turvallisen saannin ylärajat (EFS 2018).
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Mirkka Vähämurto
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala
Kuva: Pixel-Shot / stock.adobe.com