Jalkojen rasvaamisesta kannattaa luoda itselle mukava rutiini.
Diabetes on monitahoinen sairaus, joka vaikuttaa koko elimistön toimintaan. Jalkojen hyvä kunto on osa diabeteksen hyvää hoitotasapainoa. Tässä jutussa on nostettu esiin erityisesti diabeetikon jalkojen hoito ja jalkaongelmat, joiden päivittäinen seuraaminen ja hoitaminen on tärkeää.
Diabeetikot ovat alttiita jalkaongelmille, koska esimerkiksi suojaavan kiputunnon puute voi johtaa verenkierron ongelmiin sekä virheasentoihin. Verenkierron heikkeneminen sekä virheasentojen aiheuttama paine jalkaterissä saattaa aiheuttaa kovettumia, känsiä ja haavaumia.
Mikäli kiputunto on heikentynyt, voi tällaisten ongelmien huomaaminen pitkittyä. Viivästynyt hoidon aloittaminen hidastaa vaivojen paranemista ja altistaa tulehduksille. Käypä hoito -suosituksen mukaan yli puolet diabeetikoiden jalkahaavoista tulehtuu, minkä vuoksi niiden tehokas hoitaminen ja ennaltaehkäisy on ensiarvoisen tärkeää.
Jalkaongelmien ennaltaehkäisyn ensimmäinen askel on kiinnittää huomiota sopivien jalkineiden ja sukkien valintaan. Ne eivät saa olla liian pieniä, tiukkoja tai hankaavia.
Sopimattomien kenkien pitäminen voi altistaa varvasvälihautumille, johon hoitona tai ennaltaehkäisevänä tuotteena lampaanvilla on oiva apu. Se imee ylimääräistä kosteutta iholta. Kosteuden siirtymiseen pois iholta voi vaikuttaa myös sopivilla sukkavalinnoilla. Sukkia valitessa tulee huomioida, että yläreuna ei saa kiristää.
Pehmentävät jalkavoiteet, jotka hoitavat halkeilevia kantapäitä ja pehmentävät kovettunutta ihoa, ovat hyvä apu jalkojen hoidossa. Tärkeintä on löytää itselle sopiva tuote, jota haluaa käyttää. Tällöin jalkojen rasvaamisesta tulee mukava rutiini.
Voiteita on erilaisilla koostumuksilla. On kuitenkin hyvä huomioida, että diabeetikolle eivät sovi salisyylihappoa sisältävät kuorivat voiteet. Salisyylihappo voi vahingoittaa herkkää ihoa. Hyviä hoitotuotteita ovat pehmentävää karbamidia sisältävät jalkavoiteet.
Jalkojen tutkiminen vaurioiden varalta päivittäin on yksi diabeteksen hoidon kulmakivistä. Jos jalkojen tuntoaisti on heikentynyt, vaurio voi ilmaantua huomaamatta – kengässä hiertävä kivi ei välttämättä tunnu eikä siten tule havaituksi ennen kuin rakko tai muu haava on jo syntynyt.
ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Mervi Johansson
Hyvän Mielen Apteekki KlaukkalaKuva: Goffkein / stock.adobe.com