Jalkojen hyvinvointi vaatii säännöllistä mutta varsin vaivatonta huolenpitoa. Kokosimme apteekin vinkit.
Diabeetikkojen tulisi tarkastaa jalkojen, jalkapohjien ja varvasvälien kunto päivittäin, ja muidenkin viikoittain. Siten huomaat mahdolliset ihorikot, haavat ja muut jalkaongelmat mahdollisimman pian, ja voit aloittaa hoidon nopeasti. Ajoissa aloitettu hoito voi säästää pitkäkestoisilta jalkaongelmilta. Tarkistus onnistuu helposti jalkojen pesun ja rasvauksen yhteydessä.
Pese jalat ja varvasvälit päivittäin haalealla vedellä. Likaiset jalat pestään käyttäen mietoa pesunestettä (esimerkiksi Sebamed Liquid Face & Body). Pesun jälkeen kuivaa jalat huolellisesti, varvasvälejä unohtamatta.
Kuivatetut varvasvälit ehkäisevät hautumien muodostumista. Hautumia voi myös ehkäistä käyttämällä varvasväleissä Mills-lampaanvillaa, joka imee itseensä kosteutta.
Päivittäinen pesu ja hautumien hoito ehkäisevät jalkasieni-infektioita. Lisäksi yleisissä tiloissa, kuten uimahalleissa, on hyvä käyttää suojatossuja, jotta sieni-infektio ei pääse tarttumaan paljaaseen jalkaan. Infektion oireita ovat kutina, punoitus ja rakkulat varvasväleissä. Hoidossa voi käyttää atsoli- (Canesten) tai terbinafiinivoiteita (Lamisil).
Pesun ja kuivatuksen jälkeen levitä jalkapohjiin, jalkapöytiin ja sääriin perusvoidetta (Apobase Oily Cream, Hydran) tai jalkavoidetta (CCS Jalkavoide), jolla ylläpidät jalkojen kosteustasapainoa ja ihon kimmoisuutta.
Rasvaus ehkäisee känsien ja kovettumien muodostumista sekä ehkäisee ja hoitaa halkeilevia kantapäitä. Oikein kuiville ja halkeileville kantapäille kannattaa valita rasvapitoisempi voide. Varvasvälejä ei tule rasvata, koska juuri kosteus altistaa jalkasieni-infektioille.
Lyhennä kynnet tarpeen mukaan, 2–6 viikon välein, pesun yhteydessä, jolloin ne ovat sopivasti pehmenneet eivätkä lohkeile leikattaessa. Leikkaa kynnet suoraan, pyöristämättä kulmia, käyttämällä joko suorakärkisiä kynsisaksia tai kynsileikkureita.
Pyöristetyt kynnet voivat johtaa sisään kasvaneeseen kynteen ja altistaa kynsivallin tulehdukselle. Välineiden tulee olla henkilökohtaisia, jotta sieni-infektiot eivät pääse tarttumaan henkilöstä toiseen.
Kiinnitä huomiota sukkien ja kenkien valintaan. Hyvä sukka on hengittävä ja kärjestä riittävän tilava. Vaihda sukat päivittäin. Ahdas sukka altistaa hautumille ja varpaiden virheasennoille.
Valitse käyttämäsi kengät käyttötarkoituksen mukaan ja huolehdi, että ne ovat sopivankokoiset niin, että varpaille on riittävästi tilaa sekä pituus- että leveyssuunnassa. Sopiva ja hyvin istuva kenkä vähentää känsien ja kovettumien muodostumista.
Jumppaa ja käytä jalkojasi. Näin huolehdit lihastesi ja niveltesi liikkuvuudesta ja toimintakyvystä sekä vilkastutat verenkiertoa.
Lähteet:
Terveyskirjasto: Terveet jalat 22.12.2016
Käypä hoito: Jalkojen omahoito-ohje diabetesta sairastavalle potilaalle 24.3.2021
ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Sara Sibenberg
Hyvän Mielen Apteekki Valtari
Kuva: Goffkein / stock.adobe.com