Lääkeaineita käytetään väärin sekä kilpa- että kuntourheilijoiden keskuudessa.
Kilpaurheilussa dopingaineiden käytöllä tavoitellaan suorituskyvyn parantamista ja parempia tuloksia. Kuntourheilijoilla motiivit ovat yleensä ulkonäköön liittyviä – halutaan isommat lihakset tai pienempi rasvaprosentti. Kilpaurheilussa dopingaineiden käyttöä valvotaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, mutta kuntourheilusta valvonta puuttuu.
Yleisimpiä sekä kilpaurheilussa että kuntoilijoiden keskuudessa käytettyjä aineita ovat anaboliset steroidit, joilla on monia suorituskykyä parantavia vaikutuksia, muun muassa lihasmassa ja voima lisääntyvät sekä palautuminen nopeutuu. Näillä on kuitenkin myös merkittäviä haittavaikutuksia sydämeen ja verenkiertoelimistöön. Lisäksi ne aiheuttavat hedelmättömyyttä sekä aggressiivisuutta ja mielialahäiriöitä.
Nuorilla anaboliset steroidit voivat aiheuttaa pituuskasvun pysähtymisen ja ennenaikaisen puberteetin. Näiden aineiden käyttö on kaikissa lajeissa ja tilanteissa kiellettyä. Esimerkiksi insuliinilla on lievää anabolista vaikutusta, ja siksi tyypin 1 diabetesta sairastavan urheilijan pitää muistaa hakea erivapaus lääkkeen käyttöön. Tällainen erivapaus myönnetään käytännössä aina, kun sairauden hoitoon ei ole saatavilla sallittua lääkettä.
Eräät lääkeaineet ovat kiellettyjä vain kilpailujen aikana, kuten piristeet (esimerkiksi tukkoisuuslääkkeen sisältämä pseudoefedriini tai ADHD:n hoidossa käytettävä metyylifenidaatti), vahvat kipulääkkeet sekä suun kautta annosteltavat glukokortikoidit. Astman hoidossa käytettävät keuhkoputkia avaavat aineet, kuten salbutamoli, ovat sallittuja suun kautta hengitettynä (inhalaationa) normaaleilla hoitoannoksilla, mutta koska ne saattavat suurilla annoksilla lisätä lihaskasvua, suun kautta annosteltuina ne ovat kiellettyjä aineita kaikkina aikoina. Esimerkiksi reseptillä saatava yskänlääke saattaa sisältää salbutamolia.
Sekin on hyvä huomioida kilpaurheilua harrastaessa, että myös ”tavallisilla” lääkeaineilla, kuten tukkoisuuslääkkeellä ja insuliinilla, voi olla dopingvaikutusta. Siksi kilpaurheilijan kannattaa aina tarkistaa käyttämiensä lääkkeiden sopivuus lääkäriltä tai apteekista.
Lisää tietoa saa myös KAMU-lääkehausta sekä Suomen urheilun eettiseltä keskukselta suek.fi.
Myös tavalliset kuntoilijat saattavat käyttää dopingaineita, ja ulkomaisilla verkkokaupoilla on myynnissä monenmoisia sekoituksia erilaisista aineista. Näitä markkinoidaan raflaavilla lauseilla kuten “näin pääset nopeasti kesäkuntoon” tai “dramaattisia tuloksia kuukaudessa”. Näihin tulisi aina suhtautua erittäin suurella varauksella, sillä aineet saattavat sisältää käytännössä mitä tahansa.
Useimmiten mukana on myös anabolisia steroideja, jotka ovat myös kuntoilijoiden keskuudessa tavallisimmat dopingaineet. Varsinkin nuorena aloitettu steroidien käyttö voi aiheuttaa jopa pysyviä muutoksia elimistön toimintaan ja aiheuttaa riippuvuuden.
Dopinglinkki.fi on oiva sivusto, josta löytää tietoa ja terveysneuvontaa kuntoilijoiden dopingista. Sivusto muistuttaa myös rikoslaista: Vaikka dopingaineiden käyttö ei ole rangaistavaa, niiden valmistus, maahantuonti, levittäminen ja hallussapito levittämistarkoituksessa on.
ASIANTUNTIJA
Proviisori Pauliina Nyberg
Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: zoommachine / stock.adobe.com