Ensiapulaukku kesäkuntoon – mitä mukaan mökille?

Valmiita ensiapulaukkuja on markkinoilla moneen lähtöön: Autoilijoille, retkeilijöille, pyöräilijöille, kalastajille ja niin edelleen. Niiden sisältö on mietitty valmiiksi kohderyhmää ja tavallisimpia tapaturmia silmälläpitäen.

Yksi hyvä vaihtoehto on kuitenkin koota ensiapulaukku itse. Se voi olla haastavaa, sillä erilaisia sidetarvikkeita on tarjolla valtavasti. Aluksi on hyvä miettiä, mitä kaikkea esimerkiksi mökillä tai pyöräillessä on tapahtunut – ja mitä kaikkea voisi tapahtua. Takkaa tai saunaa lämmittäessä voi syntyä palovammoja, juoksulenkillä kaatumisesta hankaumia, venähdyksiä ja rakkoja, terävät esineet aiheuttavat viiltoja ja muita vuotavia haavoja.

Tämän mietintätyön jälkeen sidetarvikkeiden valitseminen on jo huomattavasti helpompaa.

Ensiapulaukun sisältö muovautuu käyttäjälle sopivaksi
Ensiapulaukussa on hyvä olla perusvalikoima, jota voi täydentää ja muokata kulutuksen ja tarpeen mukaan. Tässä yksi esimerkki sisällöstä:

Käsidesi
Tärkeää olla aina matkassa mukana. Käsien pesu vedellä ja saippualla on kuitenkin ensisijainen vaihtoehto, ja käsidesi täydentää.

Antiseptinen haavanpuhdistusaine
Kirvelemätön haavanpuhdistuaine pienille haavoille. Vesijohtovesi on haavojenkin puhdistamisessa ensisijainen vaihtoehto. Haavaspray on hyvä valinta, jos hanavettä ei ole saatavilla. Haavan paraneminen on monimutkainen tapahtuma, ja liian vahvat puhdistusaineet voivat hidastaa haavan paranemista.

Haavansulkuteippi eli perhoslaastari
Haavansulkuteippi tyrehdyttää verenvuodon nopeasti pienestä viiltohaavasta.

Rasvataitos tai silikoniverkko
Estää sidetaitoksen tarttumisen haavaan ja soveltuu erityisesti palovamman hoitoon. Silikoniverkko on kalliimmasta hinnastaan huolimatta rasvataitosta parempi vaihtoehto, sillä verkko voi olla haavan päällä kauemmin ja sen poistaminen on kivuttomampaa. Se on paras vaihtoehto herkkäihoisille, kuten lapsille ja vanhuksille.

Haavataitokset
Useampaa eri kokoa ja imukyvyltään erilaisia sidoksia. Sidokset, joissa on kiinnitysmateriaali mukana, ovat helppoja ja nopeita käyttää.

Laastareita
Leikattavia ja valmiita paloja, rakkolaastareita, kenties myös suihkelaastari.

Sidosten kiinnitysmateriaalit
Esimerkiksi mikrokuituteippi ja itseensä tarttuva harsoside.

Tukiside tai -siteitä venähdyksiin

Pikakylmäpakkaus
Esimerkiksi venähdysten ensi­apuun.

Teräväkärkiset pinsetit
Tikkujen, muiden roskien ja punkkien poistoon.

Hakaneuloja, kolmioliina

Sakset
Usein hukassa!

Ensiside eli valmis painesidesetti
Suurempien verenvuotojen tyrehdyttämiseen. Painesiteen tekeminen onnistuu myös muista ensiapulaukun sidetarvikkeista.

Ensiapulaukun tai -kaapin sisältö täydentyy ja muokkautuu ajan kuluessa käyttäjälleen sopivaksi. Sidetarvikkeiden kuntoa ja viimeinen käyttöpäivämäärä -merkintöjä on hyvä seurata ja vaihtaa vanhentuneet uusiin.

Ensiapulaukussa tai -kaapissa on hyvä olla myös tärkeät puhelinnumerot hätätilanteita varten sekä tärkeimmät ensiapuohjeet, joihin kannattaa tutustua etukäteen. Lataa älypuhelimeesi 112-sovellus. Sen avulla auttajat löytävät hätätilanteessa nopeammin luoksesi. Ja tietysti ensiapulaukku on syytä säilyttää helposti löydettävässä (ja kuivassa) paikassa.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Maria Ojasalo
Hyvän Mielen Apteekki Klaukkala
Kuva: New Africa / stock.adobe.com