Farmaseutin vinkit suun terveyteen

Pesu

Hampaan pinnalle kertyy päivittäin bakteerimassaa eli plakkia. Bakteerit aiheuttavat suussa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta, ja harjauksella tätä bakteerimassaa saadaan vähennettyä.

  1. Pese hampaat huolellisesti 2 kertaa päivässä 2 minuutin ajan fluorihammastahnalla ja pehmeällä hammasharjalla. Herkkäsuisille, esimerkiksi aftoista kärsiville, on apteekista saatavilla natriumlauryylisulfaattittomia tahnoja.
  2. Fluori estää hampaiden reikiintymistä eli kariesta sekä tekee hammaskiilteestä kovemman ja kestävämmän ruokailusta johtuvia happohyökkäyksiä vastaan.
  3. Hyvä hammasharja on pehmeä, sopivan kokoinen ja hyvin käteen sopiva. Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin.

Hammasvälien puhdistus

  1. Pelkkä harjaus ei riitä, koska hammasharja ei yllä hampaiden väleihin, joihin kertyy helposti plakkia ja ruuantähteitä. Päivittäinen puhdistus hammaslangalla, hammasväliharjalla tai (sopivan kokoisilla) harjatikuilla tulisi tehdä ennen hampaiden pesua, jotta fluori pääsee harjatessa valmiiksi puhtaisiin väleihin.
  2. Hammasväliharjalla saa puhdistettua tehokkaasti suuremmat hammasvälit. Väliharjoja on saatavilla erilaisia ja erikokoisia. Niitä voi käyttää useamman kerran, kunhan muistaa puhdistuksen käytön jälkeen.
  3. Ahtaisiin hammasväleihin sopii hammaslanka, joita löytyy eri paksuisina, vahvuisina ja eri materiaalista. Käteviä ovat myös hammaslankaimet, joilla langan vieminen suuhun on helpompaa.

Plakkivärjäys

Hampaiden puhdistamisen tehon voi tarkistaa plakkivärjäyksellä. Apteekista saa väritabletteja, jota pureskellaan hampaiden pesun jälkeen. Suu huuhdotaan ja tarkistetaan, onko pinnoille jäänyt plakkia, joka paljastuu punaisiksi värjäytyneinä kohtina.

Lisäfluoraus

Lisäfluoria, esimerkiksi imeskelytabletteina, voidaan tarvita hammastahnan lisäksi, jos hampaiden reikiintymisen riski on erityisen suuri, muun muassa syljen erityksen pienentymisen takia.

Ksylitolin hyödyt

  1. Ksylitoli on luonnon makeutusaine, joka ehkäisee reikiintymistä ja korjaa jo alkaneita kiillevaurioita.
  2. Päivittäinen käyttö syömisen jälkeen vähentää hampaiden reikiintymistä. Ksylitolituotteiden käyttöä suositellaan päivittäin vähintään kolmen aterian jälkeen, vähintään 5 grammaa vuorokaudessa.
  3. Apteekkien valikoimassa on pastilleja ja purukumeja. Niistä on apua myös kuivalle suulle, koska pureksittava ksylitoli lisää tehokkaasti syljen eritystä.

ASIANTUNTIJA
Farmaseutti Anna Carlson
Hyvän Mielen Apteekki Valtari