Hampaiden puhkeamisen tuskaan on olemassa apuja

Hampaiden harjaus kannattaa aloittaa heti ensimmäisten puhjettua.

Vauvalle puhkeavat ensimmäiset hampaat yleensä 4–7 kuukauden iässä. Ensimmäisinä puhkeavat yleensä ala­etuhampaat ja sen jälkeen yläetuhampaat. Poskihampaat alkavat puhjeta noin vuoden iässä ja kaikki 20 maitohammasta ovat tavallisesti paikoillaan kolmeen ikävuoteen mennessä.

Hampaiden puhkeaminen saattaa aiheuttaa pienokaisille harmillisia oireita, joita vanhempi luonnollisesti haluaa lievittää. Oireina saattaa olla ärtyisyyttä, ruokahaluttomuutta, lievää lämmönnousua, löysiä ulosteita ja levottomuutta. Myös syljen eritys lisääntyy, ja joskus limakalvon läpi tunkeutuva hammas aiheuttaa lapselle kipua ja turvotusta. Selkeitä infektio-oireita hampaiden puhkeaminen ei kuitenkaan aiheuta. 

Lisääntynyt syljen eritys saattaa ärsyttää herkkää ihoa, jota voikin suojata perusvoiteilla. Lapsi saattaa myös hanakasti viedä käsiään suuhun ja imeskellä niitä, jolloin käsienkin ihoa on tarpeen hoitaa.

Hampaiden tulon aiheuttamaa kihelmöintiä on perinteisesti hoidettu esimerkiksi viileillä ja kosteilla rievuilla tai leluilla. Puruleluja voi viilentää jääkaapissa, ja lapsen ikeniä voi hieroa kevyesti puhtailla sormilla.

Apteekista voi myös ostaa hampaiden tulon aiheuttamiin oireisiin tarkoitettua geeliä, joka lievittää kipua ja turvotusta sekä edistää limakalvon paranemista. Hankaliin kipuoireisiin voi käyttää kipulääkkeenä parasetamolia.

Kun ensimmäiset hampaat ovat puhjenneet, on tärkeää aloittaa saman tien vauvan hampaiden säännöllinen harjaus, jotta pikkuinen pikkuhiljaa tottuu asiaan.

Aluksi harjaukseen riittää pelkkä vesi. Hammastahnan aika on, kun lapsi osaa harjoitella sylkemistä. Myös ksylitolivalmisteiden käyttäminen on syytä aloittaa, kun lapsi osaa pureskella tai imeskellä tabletteja. Hampaiden säännöllisen hoidon opettelu on tärkeää, sillä pienenä opitut terveystottumukset kantavat usein läpi elämän.

ASIANTUNTIJA
Proviisori Hanna Kraft
Hyvän Mielen Apteekki Walkiakoski

Kuva: paninastock / stock.adobe.com