Hoidetuilla hampailla kelpaa hymyillä

Hampaiden kunnon suurimmat haastajat nykypäivänä ovat ruokailu ja herkuttelu. Hampaita kannattaa hoitaa huolella koko eliniän.

Hampaat kestävät syöntiä noin kolmen tunnin välein. Ruokajuomiksi sopivat vesi ja maito. Herkutella kannattaa mieluummin aterian yhteydessä kuin erikseen.

Hyvä tapa on ottaa Xylitol-purukumi tai -pastilli aina aterian päälle. Yönarskuttelijoille suositellaan pastillia; purkan jauhaminen saattaa jäädä päälle.

 

Hampaiden perushoito

Harjaa hampaat aamuin illoin. Harjauksen suositeltu kesto on kaksi minuuttia; silloin fluori ehtii vaikuttamaan. Hammastahnaa ei tarvitse purskutella vedellä suusta.

Käytä hampaiden pesuun sähköhammasharjaa, jossa on paineen tunnistin, tai mahdollisimman pehmeää manuaaliharjaa. Vaihda harja vähintään neljä kertaa vuodessa ja aina flunssan jälkeen.

 

Oikea harja ja tahna

Käytä tahnaa, jonka fluoripitoisuus on 1450 ppm (0,145 %), mielellään vaahtoamatonta. Vaahtoava tahna voi kuivattaa suuta ja aiheuttaa aftoja. Hyviä hammastahnoja päivittäiseen suunhoitoon löytyy esim. GUM®- ja Salutem-sarjoista.

Puhdista myös hammasvälit harjauksen yhteydessä aamuin ja/tai illoin. Hampaiden pinta-alasta yli kolmekymmentä prosenttia sijaitsee hampaiden välissä, ja reikiintymistä ilmenee juuri hammasväleissä.

Puhdistuksen voi tehdä terveille hampaille ennen tai jälkeen hampaidenpesun. Jos ikenistä tulee verta, puhdista ensin välit ja harjaa sitten. Mutta puhdista!

 

Muista ienrajat

Pidä myös hampaiden ienrajat kunnossa, muuten bakteerit aiheuttavat ientulehduksia ja pahemmassa tapauksessa parodontiittia eli hampaan kiinnityskudossairautta, joka johtaa elimistöön matala-asteiseen tulehdustilaan.

Ikenen alle etenevät bakteerit tuhoavat hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä. Tulehduksen jatkuessa hampaat alkavat heilua ja lopulta irtoavat. Parodontiitti on yleinen sairaus aikuisilla ja pahimmillaan se voi altistaa sydän- ja aivoinfarkteille.

Suomen Suuhygienistiliitto SSHL ry suosittelee GUM® Soft-Picks® -harjatikkuja hammasvälien ienrajan puhdistamiseen.

 

Asiantuntijana Tamron suuhygienisti Eevi Kajanne

 

Lasten hampaiden hoito

Lapsille kannattaa olla tiukka hampaidenhoidossa alusta asti – näin hampaiden pesusta tulee luonnollinen osa päivärutiinia.

 

Tutti pois

Tutti on syytä napata pois viimeistään silloin, kun lapsi täyttää kaksi vuotta. Vanhempi tutinystävä voi saada herkästi purentavirheen.

 

Harja iän mukaan

Hammasharja vaihdetaan vähintään kolmen kuukauden välein ja sairauksien, esim. oksennustaudin ja nuhakuumeen, yhteydessä. Vaihda useammin, jos lapsella on tapana pureksia harjaa ja harjakset sojottavat mihin sattuu.

 

Jo yksi hammas harjataan

Lapsen hampaat pestään ensimmäisestä hampaasta lähtien. Käytä tahnaa, jossa on fluoria 1000 ppm, alussa minipieni annos, lisää tahnan määrää hampaiden määrän mukaan. Kouluikäiset siirtyvät käyttämään aikuisten tahnaa.

 

Aikuisen apua tarvitaan

Harjaa 0–3-vuotiaan hampaat 2 kertaa päivässä. Toinen kerta 1000ppm fluoria sisältävällä tahnalla, toinen kerta ilman fluoria. 3–6-vuotiaiden hampaat harjataan 1000ppm tahnalla aamun illoin. Pieni lapsi tarvitsee aikuisen apua joka harjauskerralla. Hampaiden välien puhdistus kannattaa aloittaa 10–12-vuotiaana.

 

Testaa kuinka harjaus onnistuu

Apteekit myyvät plakkiväritabletteja, joiden avulla voi harjoitella huolellista hampaiden pesua. Väritabletti värjää plakin punaiseksi ja auttaa huomaamaan ne kohdat, joiden puhdistamista pitää tehostaa.

 

Asiantuntijana Tamron suuhygienisti Eevi Kajanne