Hunajasta apua yskään

Virukset aiheuttavat suomalaisille arviolta 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota vuodessa. Kurkkukivun ja nuhan lisäksi näihin liittyy usein sitkeä yskä. Viruksen aiheuttama yskä paranee yleensä itsestään, mutta saattaa jatkua useita viikkojakin.

Käypä hoito -suosituksen mukaan lasten yskää ei suositella hoidettavaksi itsehoitoyskänlääkkeillä. Myöskin ikääntyneillä (yli 75 v.) henkilöillä tai säännöllisesti eräitä lääkkeitä käyttävillä yskänlääkkeiden mahdolliset haitat saattavat ylittää niiden hyödyt. Sen sijaan hunajan käytöstä nielun yskänrefleksin rauhoittamisessa on myönteisiä kokemuksia. Hunajalla on myös todettu antimikrobista vaikutusta useita eri bakteerikantoja vastaan.

Mielikki yskähunaja

Suomessa valmistettu Mielikki yskähunaja sisältää käypä hoito -suosituksen mukaisen annoksen hunajaa helposti annosteltavassa muodossa. Tämä lääkinnällistä laatua oleva hunaja on kemiallisesti ja mikrobiologisesti testattu ja sopii kaikille yli 1-vuotiaille. Mielikki yskähunajan sisältämä glyseroli tekee nieluun yskänärsytystä vähentävän kalvon ja rauhoittaa ärtyneitä limakalvoja. Jos yskä pitkittyy tai herää epäily korvatulehduksesta, hengitysvaikeudesta tai keuhkokuumeesta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lähteet: kaypahoito.fi, Terveyskirjasto, Apteq.fi

Teksti: Pauliina Nyberg, proviisori, Hyvän Mielen Apteekki Hervanta