Juha Itkonen

KÄDET TÄYNNÄ ARJEN IHMEITÄ

Juha Itkosen arki mullistui, kun hänen nelihenkinen perheensä täydentyi kaksosilla. Liikuntaa ja soittamista harrastavan kirjailijan marssijärjestys kulkee nyt pienten varpaiden tahdissa.

Juha Itkonen sai lentävän lähdön kirjailijan uralleen. Hän oli kahdesti Finlandia-palkintoehdokkaana ja vastaanotti kaksi isoa rahapalkintoa. Se sinetöi hänen päätöksensä jättää kuukausipalkkainen toimittajantyö ja ryhtyä kirjoittamaan romaaneja kokopäivätoimisesti.

”Ei se helppo päätös ollut. Pidin toimittajantyöstä ja kaipasin työyhteisöä ympärilleni. Meni muutama vuosi, ennen kuin totuin muutokseen. Nyt aivoni ovat jo muovautuneet kirjailijan ammattiin. Teen töitä, mutten käy töissä.”

Päivätyöstään luopumisen aikoihin Itkosesta tuli isä. Toisin sanoen hän on kirjoittanut suurimman osan kirjallisesta tuotannostaan perheellisenä.

”Haaveilin kirjailijan urasta jo lukiopoikana. Olisin todennäköisesti jatkanut kirjailijan uralla ilman perheen perustamistakin, mutta kirjojeni teemat olisivat varmasti olleet toisenlaisia. Lapset, isyys ja perhe-elämä ovat kirjoissani aina läsnä. Olisi vaikeaa kuvitella kirjoittavansa jostain ihan muusta.”

Elämän onnenpyörä

Viime syksynä Itkoselta ilmestyi romaani Ihmettä kaikki. Siinä kaksilapsinen perhe menettää traagisesti kolmannen, syntymättömän lapsensa, mutta alkaakin pian odottaa kaksosten syntymää. Tarina ei ole mielikuvituksen tuotetta. Itkoset kokivat saman itse.

On vaikea välttää ajatusta, miten niin isoista aiheista kuin oman lapsen kuolema ja syntymä pystyy heti kirjoittamaan.

”Itse kirjoittaminen tuntui hyvältä ja jopa huojentavalta, vaikka tarinan ensimmäisen puoliskon tapahtumat olivatkin raskaita kokea oikeassa elämässä. Kirjoittamisesta tuli luonteva keino käsitellä asioita. Tiesin myös kirjoittavani tärkeästä aiheesta, joka koskettaa monia ihmisiä.”

Kirjan julkaiseminen oli Itkoselle isompi haaste. Kaikki kirjoitettu oli ikään kuin perheen yhteistä omaisuutta, mutta nyt tarina piti luovuttaa ulkopuolisten käsiin.

”Tärkeintä minulle oli, että vaimoni hyväksyi kirjan. Sen jälkeen palautteen saaminen ei ollut sen kummempaa kuin muidenkaan kirjojen kanssa.”

Kuuden hengen kalenteri

Itkonen on saanut neljän lapsen isänä kohdata ajankäytön haasteet. Pitää tarkkaan harkita, ryhdynkö juuri nyt tekemään seuraavaa romaania vai kirjoitanko jotain ihan muuta. Kyse ei välttämättä ole ajankäytöstä vaan ajatustilasta, jota on nyt tosi niukasti tarjolla.

Itkosen vaimo Maija, toinen kuuluisan nyhtökauran kehittäjistä, johtaa omaa yritystään, eivätkä hänen aikataulunsa jousta tietenkään samalla tavalla kuin omin päin työtä tekevän kirjailijan. Vaikka Itkosten kuuden hengen kalenteri näyttääkin tukkoiselta, se ei tarkoita, että kirjailija vaipuisi epätoivoon.

”Elämä on otettava vastaan sellaisena kuin se tulee. Ja kaikesta voi ammentaa oppia tulevaa varten myös kaunokirjallisessa mielessä.”

Lukemisen puolestapuhuja

Kirjat ovat läsnä Itkosilla kaiken aikaa. Niistä puhutaan ja niitä luetaan ääneen lapsille. Kirjailija tunnustaa silti, että on iso haaste saada lapsia lukemaan omin päin.

”Ärsykkeitä tulee paljon joka puolelta, ja ajankäytölle on yhä enemmän kilpailijoita. Yritän silti usuttaa vanhinta poikaanikin lukemaan.”

Nykyisin Itkonen puhuu kirjojen ja lukemisen puolesta ihan virallisesti. Hänestä tuli lasten lukemista edistävän Lukukeskuksen hallituksen puheenjohtaja toimittuaan ensin kansallisen Lukutaitofoorumin puheenjohtajana.

Urheilusta potkua

Urheilu ja liikunta ovat kuuluneet aina Itkosen elämään kirjojen lisäksi. Hän lopetti numero selässä juoksemisen jo teini-ikäisenä, mutta ehti ammentaa kilpavuosistaan monenlaista oppia.

”Nykyisessä elämäntilanteessani on haastavaa raivata aikaa omille harrastuksille, mutta pyrin lähtemään lenkille kerran pari viikossa. Yksi sählyvuorokin on merkitty kalenteriin.”

Terveellinen elämäntapa ulottuu myös ravitsemukseen. Itkoset elävät ”nyhtökaurakodissa”, joten heillä syödään lihaa vain ani harvoin. Kasvikset ja kalaruuat sisältyvät toki ruokavalioon.

”Ajattelutyön edellytyksenä on hyvä terveys. Kun mieli on kirkas, syntyy parempaa tekstiäkin.”

Kuka?

Juha Itkonen on 43-vuotias toimittaja, kirjailija ja Lukukeskuksen hallituksen puheenjohtaja. Itkonen asuu Helsingissä vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.

Teksti: Mika Wickström