Mitä farmaseutti oikein tekee asiakkaan odottaessa reseptintoimitustiskin toisella puolella? Mitä kaikkea täytyy tarkistaa, ennen kuin reseptin toimitus on valmis? Mikä siinä kestää?
Oletko koskaan apteekin tiskillä odotellessasi pohtinut, mitä kaikkea apteekin asiantuntija näpyttelee koneellaan tullessasi ostamaan reseptilääkettä? Olit tai et, käydäänpä 8 askeleen mittainen prosessi läpi pääpiirteittäin!
- Aivan asioinnin aluksi asiakkaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus skannataan, jotta farmaseutti pääsee Kelan Reseptikeskukseen tarkastelemaan oikean henkilön reseptitietoja. Samalla skannauksella järjestelmästä haetaan myös ajantasaiset Kelan myöntämät sairauden numerot ja korvaustiedot.
Jos asioit toisen henkilön puolesta, sinulla tulee olla joko valtuutus puolesta-asiointiin tai reseptilääkkeitä noutaessasi kyseisen henkilön Kela-kortti sekä tieto siitä, mitä lääkkeitä halutaan ostaa.
- Ensin reseptilistaukselta valitaan oikeat reseptit. Joillakin asiakkailla on Reseptikeskuksessa vain yksi lääkemääräys, toisella niitä voi olla kymmeniä. Näkymästä valitaan lääke tai lääkkeet, joita asiakas tällä kertaa tarvitsee.
- Seuraavaksi tarkistetaan lääkkeen Kela-korvausoikeus, eli se, onko asiakkaalla lääkkeelle Kelan myöntämä erityiskorvausoikeus sairauden numerolla, vai edetäänkö peruskorvauksella. Kaikista lääkkeistä ei saa Kela-korvausta ollenkaan, jolloin ne eivät myöskään kerrytä Kelan vuosiomavastuuta.
- Tämän jälkeen varmistetaan, että resepti on voimassa, ja reseptissä on jäljellä lääkettä. Nykyään lääkäreiden järjestelmät ohjaavat usein määräämään lääkkeen kappalemäärän sijaan tietylle ajalle, ja apteekin tehtäväksi jää silloin seurata, että lääkettä on todella jäljellä reseptissä.
Huomioithan, että vaikka reseptisi olisi voimassa kaksi vuotta, siihen kirjattu lääkkeen kokonaismäärä määrittelee sen, kuinka paljon lääkettä voi hankkia reseptin voimassaolon puitteissa.
- Seuraavaksi varmistetaan annosohjeen oikeellisuus. Farmaseutin on tarkistettava poikkeavan suuret annostusohjeet lääkäriltä. Jos lääkäri on määrännyt tarkoituksella normaalia isomman tai muuten poikkeavan annosohjeen, hän kirjaa reseptiin sic-merkinnän, jolla tarkoituksellisuus osoitetaan. Sic on latinaa ja tarkoittaa tässä yhteydessä ”juuri näin”.
- Sitten tarkistetaan, joko Kela-korvauksen voi myöntää. Tiesithän, että voit tulla noutamaan uuden lääke-erän vasta siinä vaiheessa, kun kolmen kuukauden lääkemäärästäsi on jäljellä 3 viikon tarve, 2 kuukauden määrästä 2 viikon tarve ja kuukauden määrästä 1 viikon tarve? Jos olet liikkeellä liian ajoissa, ja lääkettä on kotona jäljellä Kelan laskelmien mukaan liikaa, lääkkeen voi monesti ostaa myös ilman Kela-korvausta, ja korvausta voi hakea itse Kelasta jälkikäteen.
- Seuraavaksi on tullut aika varmistaa, että lääkkeellä ei ole yhteisvaikutuksia muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Tässä vaiheessa farmaseutti voi kysellä, onko jokin aiemmin käytössä ollut lääke edelleen käytössä, vai onko sen käyttö jo lopetettu.
- Viimeiseksi lääkepakkaukseen liimataan tarrat ja tehdään lääkevarmennus lukemalla tuotteen 2 d-koodi sekä annetaan lääkeneuvontaa.
Prosessi käydään läpi jokaisen asiakkaan tarvitseman reseptilääkkeen kohdalla. Farmaseuttisella tarkkuudella ja asiantuntemuksella reseptintoimitus on lopulta nopeaa ja sujuvaa sekä ennen kaikkea turvallista.
Kuvateksti: Tällainen näkymä farmaseutille avautuu sen jälkeen, kun asiakkaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus on skannattu. (huom: kuvan tiedot ovat keksittyjä esimerkkitietoja.)
Asiantuntija
Proviisori Raisa Kaasinen
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro