Vaivaako ”maskne”?

Katso vinkit maskin ärsyttämälle kasvojen iholle

Moni on joutunut koronan vuoksi esimerkiksi työssään käyttämään kasvomaskeja pidempiä aikoja ja saattanut siksi törmätä maskin aiheuttamiin iho-ongelmiin.

Suuren yleisön tietoon ilmiö on tullut nimellä maskne, joka on lyhenne maskin aiheuttamalle aknelle. Terminä maskne on kuitenkin hieman harhaanjohtava, koska akne viittaa ihosairauteen. Kaikki näppylät eivät ole aknea, vaikka yleiskielessä ne helposti sekoittuvatkin.

Maskin aiheuttamia tyypillisimpiä iho-oireita voivat olla, ihotyypistä riippuen, näppylät, punoitus ja kutina. Usein käy niin, että jo olemassa olevat ongelmat pahenevat – jos iho on taipuvainen epäpuhtauksiin, maskin käyttö lisää todennäköisesti näppylöitä.

Herkkä couperosa-iho todennäköisesti punoittaa maskin alla yhä enemmän, atooppinen iho saattaa puolestaan kuivua ja kutista. Riski iho-ongelmien syntymiseen on kuitenkin kenellä tahansa, ja siksi suosittelemmekin ennaltaehkäisemään ongelmia. Päivittäisten ihonhoitorutiinien merkitys kasvaa entisestään, ja myös välipuhdistus voisi olla tarpeen. Päivittäinen hoitorutiini tarkoittaa kasvojen ihon pesua aamuin ja illoin sekä pesun jälkeistä kosteutusta ihotyypille sopivalla tuotteella:

  • Rasvaiselle tai sekaiholle salisyylihappoa ja/tai niasiiniamidia sisältävä puhdistusaine sekä kemiallinen kuorinta 1–2 kertaa viikossa. Kuivattava täsmähoito näpyille
  • Kuivalle iholle mieto puhdistusaine, mielellään jopa voidemainen koostumukseltaan
  • Normaali-ihoiselle löytyy useita vaihtoehtoja sekä vaahdoista että voide- tai nestemäisistä tuotteista
  • Kaikille ihotyypeille valitaan kosteutukseen päivällä kevyempi voide ja yöksi paksumpi ja hoitavampi voide.

Tee välipuhdistus ennen lounasta?
Välipuhdistus olisi hyvä tehdä vähintään kerran päivässä maskin vaihdon yhteydessä, esimerkiksi ennen lounastaukoa, jolloin iho saa levätä hetken. Välipuhdistus on helppo tehdä misellivedellä (hyviä vaihtoehtoja mm. Avene ja Vichy), jolla voi pyyhkiä maskin alle jäävän osan ihosta eikä sitä tarvitse pestä pois.

Välipuhdistuksen jälkeen pitää muistaa myös kostuttaa iho. Kosteutukseen voi käyttää myös suihkemaisia tuotteita, esimerkiksi ACO Face Rescue Mist, kosteuttava kasvosuihke Atopik Hydrate tai Vichy Mineral 89 -tiiviste, jotka myös rauhoittavat ja viilentävät punoittavaa ihoa.

Jos ongelmia on ehtinyt jo tulla, voi välipuhdistuksen yhteydessä hoitaa näppylöitä täsmätuotteella (hyviä vaihtoehtoja mm. Lierac Sebologie tai Atopik Balance aknen paikallishoitoon).

Muistuttaisimme, että nämä vinkit on tarkoitettu yhtä lailla miehille kuin naisillekin. Miesten ei pidä unohtaa kasvonhoitorutiineja, ja parta voi vieläpä aiheuttaa lisäongelmia maskin kanssa.

Jos haluaa käyttää meikkiä maskin alla, kannattaa valita jotain kevyempää, kuten BB-voide tai mineraalimeikkiä (IDUN Minerals). Ylipäätään kannattaa keskittyä silmien meikkaamiseen ja korostamiseen.

Muista myös vaihtaa maskia tarpeeksi usein, ja jos käytät kangasmaskeja, pesethän ne jokaisen käytön jälkeen.

Kuva: ViDi Studio / stock.adobe.com

ASIANTUNTIJAT
Farmaseutti Hedi Mataeva
Proviisori Suvi Savolainen
Hyvän Mielen Apteekki Myllypuro