Käytä särkylääkkeitä oikein

Elämään mahtuu monenmoista kipua mm. päänsärkyä, lihassärkyä, kuukautiskipuja. Joskus näitä kipuja on tarpeen helpottaa itsehoidossa käytettävillä kipulääkkeillä. Muistathan käyttää särkylääkkeitä oikein ja vain tarpeeseen.

Itsehoidossa käytettäviä kipua lievittäviä lääkeaineita ovat tulehdusta poistavat kipulääkkeet asetyylisalisyylihappo (ASA), ibuprofeeni, naprokseeni ja ketoprofeeni sekä lisäksi parasetamoli, jonka tulehdusta poistava vaikutus on huomattavasti vähäisempi. Lääkepaketin kyljessa lukee aina, mitä vaikuttavaa ainetta ko. lääke sisältää.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa vatsan ja suoliston ärsytystä. Parasetamolin haittavaikutukset ovat suositeltuja annoksia käytettäessä vähäisiä, mutta suurilla annoksilla se voi aiheuttaa maksan vajaatoimintaa. Lapsilla, raskaana olevilla, astmaatikoilla sekä veren hyytymiseen vaikuttavia lääkeaineita käyttävillä turvallisin kipulääke on parasetamoli. Itselle sopiva lääkeaine kannattaa tarvittaessa varmistaa omalta lääkäriltä.

Itsehoidossa särkylääkkeitä tulee aina käyttää vain lyhytaikaisesti.

Eri lääkkeet eri kipuihin

Päänsäryn tavallisin aiheuttaja on niska-hartiaseudun lihasjännitys tai migreeni-päänsärky. Jännityspäänsärkyä voidaan helpottaa liikunnalla ja venyttelyllä. Migreenin oireita saattavat lievittää viileä, pimeä ympäristö, lepo ja nukkuminen. Sekä jännityspäänsäryn että migreenin oireita voi hoitaa tarvittaessa tulehduskipulääkkeellä tai parasetamolilla. Toistuvan tai voimakkaan päänsäryn syy on aina tärkeää selvittää lääkärin vastaanotolla.

Nyrjähdyksissä, venähdyksissä ja rasitusvammoissa parasta ensiapua ovat kylmä, kohoasento, kompressio ja lepo. Lääkehoidoksi sopivat sekä tulehduskipulääkkeet että parasetamoli ja lisäksi paikallisesti annosteltavat tulehduskipulääkkeet. Sen sijaan nivelrikkokivun ensisijainen lääkehoito on parasetamoli ja kivun pitkittyessä paikallisesti käytettävät tulehduskipulääkevalmisteet.

Selkäkivun paraneminen edistyy, kun jatketaan liikkumista ja tavanomaisia askareita kivun sallimissa rajoissa. Selkäkivun hoidossa tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaampia kuin parasetamoli, mikäli kipuun ei liity iskiasoireita.

Hammaskipu vaatii lähes aina hammaslääkärin arviota hoidon tarpeesta ja yleensä särkylääkkeet helpottavatkin oireita vain tilapäisesti. Viisaudenhampaiden poiston jälkeistä särkyä voi helpottaa esimerkiksi ibuprofeenilla tai ketoprofeenilla sekä kylmäpussilla.

Kuukautiskipuja on useimmilla naisilla, ainakin ajoittain. Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaita kuukautiskipujen hoidossa.

Pauliina Nyberg, proviisori

Hyvän Mielen Apteekki Hervanta

Kuva: stock.adobe.com