Terveeseen suuhun syntyy päivässä vajaan litran verran sylkeä.
Terve suu tarvitsee toimiakseen sylkeä, mutta iän myötä syljeneritys vähentyy luonnostaan. Lääkkeiden haittavaikutukset ovat yleisin syy kuivuuteen, ja yli neljän lääkeaineen käyttö lisääkin kuivan suun riskiä merkittävästi. Suun kuivumiseen voi tietysti olla myös muita syitä, ja paras tapa hoitaa kuivuutta on puuttua mahdollisuuksien mukaan sen aiheuttajaan.
Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, ja suurin osa erittyy syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle puolen litran. Suu tuntuu yleensä kuivimmalta aamuisin, koska öisin syljen eritys vähenee.
Sylki toimii suun puhdistajana huuhtoen jatkuvasti limakalvoja ja hampaita. Syljellä on mikrobeja tappavia ominaisuuksia, joten se suojaa suun limakalvoa tulehduksilta. Sylki sisältää useita ainesosia, jotka auttavat hampaita puolustautumaan plakkia muodostavia ja reikiintymistä aiheuttavia bakteereita vastaan. Sylki pitää suun kosteana ja liukastaa ruoan helpottaakseen nielemistä. Syljen entsyymit taas pilkkovat ravintoaineita ja aloittavat ruoansulatuksen.
Kuiva suu tuntuu tahmaiselta, puhuessa äänteiden muodostaminen hidastuu ja kuivan ruoan nieleminen vaikeutuu. Muita kuivan suun oireita voivat olla esimerkiksi yöllinen herääminen suun kuivuuteen, palan tunne kurkussa ja metallin maku suussa. Kuiva suu voi altistaa myös hiivatulehduksille ja limakalvomuutoksille, jotka voivat oirehtia kielen kipuna, suun arkuutena ja kirvelynä sekä ientulehduksena.
Hengitys voi muuttua pahanhajuiseksi
Syljen erityksen heikentyessä hampaiden reikiintyminen ja eroosio voi kiihtyä. Hengitys saattaa muuttua pahanhajuiseksi.
Monet lääkkeet vähentävät syljen tuotantoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi eräät psyykenlääkkeet, väsyttävät antihistamiinit ja reseptilääkkeenä käytettävät A-vitamiinin johdokset (aknelääke isotretinoiini ja psoriaasilääke asitretiini). Kuiva suu on yksi reumatauteihin kuuluvan Sjögrenin oireyhtymän tyyppioireista, ja myös nivelreumassa sekä fibromyalgiassa suun limakalvot voivat kuivua.
Muitakin syitä on: Parkinsonin tauti, verenpainetauti ja sen lääkkeet, diabetes, jatkuva suuhengitys, vaihdevuodet, sylkirauhassairaudet, nopea laihduttaminen ja anoreksia sekä säde- ja muut syöpähoidot. Jos suun kuivuus on hankalaa ja johtuu lääkkeistä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, onko lääkitystä mahdollista vaihtaa. Jos lääkitykseen ei ole mahdollista tehdä muutoksia, suun kuivumista voi lievittää ja hoitaa apteekista saatavilla tuotteilla.
Tavallista useammin hammashoitoon
Syljen eritystä voi stimuloida pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. Paljosta ksylitolista tulee kuitenkin helposti vatsavaivoja. Apteekissa on myynnissä suuta kostuttavia tuotteita, jotka pitävät suun kosteana vettä pidempään. Geeliä käytetään etenkin yöllä. Kaikkia kuivaan suuhun tarkoitettuja tuotteita, kuten geeliä, suuvettä ja imeskeslytabletteja, voi käyttää lomittain pitkin päivää, tarpeen mukaan.
Hampaat ja hammasvälit on puhdistettava perusteellisesti päivittäin. Fluorihammastahnan lisäksi kuivasuisen on hyvä käyttää vielä jotain muuta paikallista fluorihoitoa, esim. fluoria sisältävää suuvettä tai imeskelytabletteja. Jos tavallinen hammastahna tuntuu liian voimakkaalta, käytä hammastahnaa, jossa ei ole vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia.
Kuivasuisen tulisi käydä hammashoidossa tavallista useammin, jopa 3–6 kuukauden välein.
ASIANTUNTIJA
Apteekkari Helena Jalonen, Hyvän Mielen Apteekki Hervanta
Kuva: Eugene Kalenkovich / stock.adobe.com